Pensia de întreținere sau pensia alimentară cum o știe lumea în general, se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 / 26 de ani. Dacă ești părinte, în acest articol vei afla ce este pensia de întreținere, cine o plătește și cine o primește (îi este adresată copilului), ce se întâmplă dacă nu se plătește și răspunsurile la cele mai arzătoare întrebări pe acest subiect. Articolul este amplu, tratează problema în complexitatea ei dar poți vedea mai jos cuprinsul și te duci la capitolul ce prezintă  interes pentru tine +  ai răspunsurile la cele mai căutate 9 întrebări.

Ce este pensia de întreținere sau pensia alimentară?

Pensia de întreținere reprezintă o obligație a unuia dintre părințide obicei a aceluia care nu stă în mod statornic cu copilul și are program de vizită de a asigura cele necesare pentru cheltuielile copilului privind educația, îmbrăcăminte, hrana, activități sportive, în general ne referim la traiul de zi cu zi. Cel care stă în mod statornic cu copilul, se presupune că are grijă de copil, îi dă de mâncare, îi cumpără haine, îl duce la activități educaționale sau sportive,

Există 2 modalități de a plăti pensia de întreținere: în natură sau în bani.

Pensia de întreținere se execută „în natură”, prin asigurarea traiului de viață al copilului minor sau major, după caz.

Părintele rezident (cel care se ocupă de minor/major până la 18 sau 26 de ani maxim) îi cumpără acestuia alimente, îmbrăcăminte, medicamente, rechizite, bunuri ca minorului să-i fie asigurat dreptul la o viață nomală și un trai decent.

Părintele nerezident (cel care nu locuiește cu minorul/majorul până la 18 sau 26 de ani maxim) trebuie să ofere acestuia cele necesare la fel cum o face și celălalt părinte. Dacă nu îndeplinește această obligație de bună voie, instanța de judecată dispune executarea obligației de întreținere prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani.

Pensia de intretinere activitati cu copilul

Pensia de întreținere pentru copilul minor/major stabilită în bani. Care este procentul?

Pe scurt, pensia alimentară este împărțiță în Noul Codul Civil astfel:

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil (dacă ai un venit de 8.000 de lei și instanța stabilește că trebuie să plătești ¼ din venit, vei plăti 2.000 de lei pensia de întreținere);
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii (în aceste calcule se iau în considerare și datoriile celui care este obligat la plata pensiei de întreținere în bani);
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii (atenție că este pănâ la ½, că dacă cel obligat are un venit net de 8.000 de lei, credite lunare de 4.000 de lei, instanța de judecată nu poate să îl oblige să le dea copiilor 4.000 de lei, pentru că ar rămâne fără niciun ban pentru traiul de zi cu zi).

Exemple calcul pensie alimentară în anul 2024:

  1. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 1 copil, rezultă o pensie alimentară de până la 600 lei.
  2. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 2 copii, rezultă o pensie alimentară de până la 800 de lei (400 lei x 2 copii=800)
  3. Din venitul net al părintelui în cuantum de 8.800 de lei, pentru 3 sau mai mulți copii, rezultă o pensie alimentară de până la 1.100 lei (1.100x 4 copii=4.400lei)

ATENTIE: Dacă sunt mai mulți copii (să zicem 4 ca în exemplul de mai sus) cărora trebuie sa le dea pensia de întreținere, nu e obligatoriu ca instanța să hotărască să le dea câte 1.100 de lei la fiecare. E în funcție de nevoile fiecărui copil, de vârsta acestuia, samd. La unul poate să îi dea 800 de lei, la altul 1.100, la altul 1.000 și tot așa. avocat pensie de întreținere constanța

Pensia de întreținere în natură sau în bani. Cine alege?

Doar judecătorul poate alege cine și cum se plătește pensia de întreținere, printr-un proces civil (dar părintele alege în mod pasiv această variantă, neplătind/neasigurând în natură cele trebuincioase copilului), care se desfășoară doar la JUDECĂTORIA, în circumscripția căreia își are domiciliul reclamantul (persoana care face cererea de chemare în judecată).

În principiu, părintele care a pierdut procesul plătește pensia alimentară în bani iar părintele care se ocupă de creșterea copilului și stă cu copilul în mod statornic, se ocupă de pensia alimentară în natură (acesta fiind cel care îî cumpără copilului haine, jucării, mâncare deși nu îi interzice nimeni celuilalt părinte ca, pe lângă suma de bani ce o plătește, să îi mai cumpere, haine, jucării, să îl ducă la un film/teatru, etc.) până la vârsta de 18 / 26 de ani. Deși la carte spune că pensia alimentară se plătește mai întâi în natură, de obicei instanța stabilește o sumă de bani care trebuie dată copilului.

Pensia de intretinere tata se ocupa de educatia copilului

Instanța competentă cu privire la judecata cauzei

Instanța competentă să judece procedura privind stabilirea pensiei de întreținere este JUDECĂTORIA, fiind aleasă în funcție de domiciliul reclamantului (persoana care face cererea de chemare în judecată). Se plătește taxa judiciară de timbre în cuantumul de 20 lei pentru stabilirea sau modificarea pensiei de întreținere.

De la ce vârstă se acordă și până la ce vârstă se plătește pensia alimentară?

Pensia de întreținere se acordă tuturor minorilor de la momentul introducerii cererii de chemare în judecată.

Vârsta până la care se plătește pensia alimentară este de 18 ani și se poate plăti până la vârsta de 26 de ani, în anumite condiții de studii. Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, vezi și temeiul legal în art. 533 din Noul Cod Civil. Ea poate fi stabilită într-o sumă fixă, care se indexează de drept, trimestrial, în funcție de inflație. avocat pensie de întreținere constanța

Majorarea și micșorarea pensiei de întreținere

Majorarea pensiei de întreținere, reprezintă creșterea cuantumului stabilit initial la proces în funcție de necesitățile minorului / majorului, se solicită un nou proces pentru stabilirea unui nou cuantum al pensiei.

Micșorarea pensiei de întreținere se solicită tot în instanța, la judecătorie, atunci când nevoile copilului au scăzut relative în ultima perioadă. De exemplu, minorul a urmat un tratament medical și a fost necesară deplasarea lui în alt stat UE, între timp acesta s-a vindecat,iar pensia de întreținere suferă o mica modificare la aprecierea judecătorului.

Neplata pensiei de întreținere / alimentare. Plângere penală

Părintele care a fost desemnat prin hotărâre judecătoarească să achite lunar pensia de întreținere poate fi tras la răspundere printr-o plângere penală pusă în mișcare de persoana vătămată (în cazul nostru părintele rezident – cel care a primit custodia copilului minor / major).

Măsura cea mai des întâlnită cu privire la neplata pensiei de întreținere o reprezintă poprirea veniturilor lunare (oprirea unei sume de bani din contul bancar). Discutăm în alt articol despre poprirea pe salariu.

Întrebări și răspunsuri scurte

Celălalt părinte nu contribuie cu nimic la creșterea copilului. Ce trebuie să fac în această situație?

Pe baza hotărârii judecătorești trebuie să mergeți la un executor judecătoresc să poată pune în aplicare hotărârea judecătorului. Bine, e posibil ca celălalt părinte să nu aibă niciun bun pe numele lui sau să muncească fără carte de muncă, și acolo este de așteptat până se va rezolva situația.

Cât se plătește pensia alimentară?

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil;
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.

De când se plătește pensia alimentară?

Pensia alimentară se plătește de la data introducerii acțiunii – cererea de chemare în judecată. Dacă acțiunea este introdusă de mama minorului în data de 15.08.2023 iar procesul de termină pe 03.04.2024, atunci, dacă are câștig de cauză, plata se va face retroactiv de pe 15.08.2023.

Pensia de intretinere copilul calculeaza banii

Până când se plătește pensia de întreținere?

De obicei, până la 18 ani dar pentru a beneficia de pensia de întreținere până la 26 de ani, copilul trebuie să îndeplinească această condiție: să urmeze studii superioare la o formă de învățământ universitară. Se poate lua în calcul la stabilirea pensiei de întreținere atât venitul net din România, cât și cel din străinătate. Sunt luate în calcul doar veniturile cu caracter permanent nu și cele întâmplătoare cum sunt diurna, orele suplimentare, al 13-lea salariu, indemnizaţiile de deplasare, de transfer, sporul pentru condiţii grele, sporul de noapte, sporul de toxicitate, etc.

Ce fac dacă nu vrea să plătească pensia de întreținere?

Poate fi dat în judecată. Dacă nu se plătește pensia de întreținere se poate recurge la o soluție legală. Există trei moduri prin care se poate stabili pensia alimentară: de comun acord, la un notar public sau la judecătorie.

Dacă pensia de întreținere este stabilită la notar și există neînțelegeri cu privire la plata acesteia, părintele va fi nevoit să apeleze la instanță cu privire la punerea în executare a acestei obligații.

Dacă nu are niciun venit (muncește fără carte de muncă) și nici bunuri pe numele lui?

Pensia alimentară fără venit sau dacă nu ai venit declarat – în această situație, pensia alimentară se calculează la minimul pe economie, atunci când judecătorul obține informația că părintele nu dispune de un venit lunar.

Pensia de întreținere se poate prescrie?

Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani DACĂ nu s-a mai făcut niciun act de executare în situația în care părintele nerezident nu a plătit .

Dacă salariul a crescut, o să plătească mai mult? Ce trebuie să fac?

Dacă salariul net crește, implicit și pensia alimentară o să sufere o majorare/o creștere dar numai la cerere. Judecătorul nu se trezeste, de la el putere, să modifice suma care a fost stabilita.

Trebuie făcută o cerere pentru modificarea cuantumului pensiei de întreținere.

Cât costă un proces pentru pensia de întreținere / alimentară?

Se achită taxa judiciară de timbru în valoare de 20 LEI + onorariul avocatului. Aceste cheltuieli se pot recupera de la partea adversă dacă se câștigă procesul. Pe site-ul UNBR găsiți niste onorarii minimale ale avocaților pentru diferite probleme juridice (stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor – începe de la 1.540 de lei) și în plus puteți afla despre cheltuielile de judecată – care sunt și cum le poți recupera. avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța

138 comentarii la “Pensia de întreținere – cine plătește și până când?

  1. As dori sa stiu cine plateste pensie alimentara pentru copil de 18 ani. Vreau sa divortez odata, am fugit de impartit copilul si de pensii alimentare toata viata si nici acum nu scap, la 18 ani? Oricum il ajut, dar nu vreau sa am legea la fundul meu, sa ma oblige ca din 1500 roni sa i dau fortat jumatate din salariu. IN conditiile in care chiria e 2000 ron si nu am unde locui, nu am bani de trait. Ma simt umilita de statutul de om casatorit si nici divortata vad ca nu am nicio sansa sa fiu OM LIBER!

    1. Daca nu isi continua studiile, nu ii mai plateste nimeni. Daca isi continua studiile, ii plateste acel parinte care a fost stabilit de parti sau de judecator. In ce situatie va regasiti?

      1. Bună ziua ! Mai am dreptul la moștenirea din partea tatălui dacă eu nu mai sunt pe numele lui ci sunt pe numele de familie al mamei ?

    2. Daca unul dintre parintii nu are pensie,avand in vedere ca este persoana apta de munca dar nu are ani minimi pentru incadrarea pensie, in ce masura sunt obligat sa il intretin?
      Multumesc!

        1. Buna ziua ! Pana la ce varsta sunt obligat ca parinte sa platesc pensia alimentara ? Daca copilul face studiile superioare la zi in continuitatea liceului eu mai sunt obligat sa platesc pensia alimentara pana la sfarsitul studiilor ?

          1. Buna ziua va rog să mă îndrumați cu un aspect. Fostul soț are contract pe România și are multe deplasări în Uniunea Europeană Germania, Austria Olanda etc. Frecvența si durata deplasărilor este de o luna in diverse șantiere și acasă sta maxim 2 săptămâni. Cand este plecat i se plătește diurna. Aceasta diurna este permanenta, plătibilă in euro, pt că i se rotunjesc veniturile. Ce demersuri pot face pt ca el sa plătească conform veniturilor nete pe care le realizeaza și nu cat consideră că el că trebuie să ofere? Mulțumesc.

  2. Buna ziua din data de 16 03 2023 băiatul meu în varsta de 14 ani a plecat de la mama lui, de atunci pana in prezent locuieste la mine, am facut ordonanta președențiala la judecătoria dragasani cu nr de dosar 1044/223/2023 prin care am solicitat oprirea pensiei de întreținere platită de mine deoarece fosta sotie nu mai are nici o cheltuială cu cresterea lui, toate cheltuielile fiind in sarcina mea, dar mi s-a respins pe motiv că nu este intemeiată.
    Acum fosta sotie ma tot ameninta ca ma va da in judecata ca nu iam mai platit pensia de 2 luni de când a plecat de la ea.
    E strigător la cer stie si politia de cand a plecat, si asistenta socialâ, si judecatoria, cum este posibil și ce este de facut daca puteti sami spuneti si mie va rog mult
    Va multumesc

    1. Aceasta situație nu este tranșată in un anume fel de instanțele din Romania. Unii judecători decid că nu ar mai trebui să plătiți, alții zic că trebuie să plătiți. Depinde de judecătorul care o să vă primească dosarul cauzei, dacă veți fi dat în judecată. A făcut mama copilului cerere de chemare în judecată?

      1. Bună. După divorțul de acum 4 ani, băiatul a rămas cu fostul soț, iar fiica cu mine. Fiica mea în 4 ianuarie 2024 a împlinit 18 ani. Din păcate fiica mea a părăsit domiciliul și a plecat la bunici (părinții mei), iar buletinul și la schimbat pe adresa bunicilor. Avem stare materială foarte bună atât eu cât și fostul soț. Am crescut-o în liniște. Părinții mei i-au promis că dacă se mută la ei, îi trece apartamentul pe ea. Vor să ne de-a în judecată pe ambii părinți pentru pensie alimentară (inclusiv pe fostul soț pentru că are firmă cu profit). Fostul soț îl ajută pe băiatul nostru cu facultatea, iar în acești ani a ajutat-o și pe fiica noastră. Noi nu suntem de acord să decontăm bani la bunicii fetei, atâta timp cât are de ales între cele două locuințe mai mult decât decente unde să stea (la mine sau la fostul soț). Fostul soț a chemat-o la el, dacă la mine nu vrea. Dar nu dorește să locuiască cu nici unul dintre noi. Nici eu, nici fostul soț nu ne-am refăcut viața personală, ca să ne putem ocupa de copii. Noi ne dorim să fie acasă, să o întreținem noi. Este posibil să fiu / fim obligați să-i plătim pensie alimentară, atâta timp cât locuiește cu bunicii, și refuză să se întoarcă acasă ? Mulțumesc frumos.

        1. Dupa vârsta de 18 ani, pensia de întreținere nu mai are legătura cu locuința. Majorul poate solicita de la părinții săi pensie de întreținere, până la vârsta de 26 de ani, doar cu condiția de a se afla în continuarea studiilor nu contează unde locuiește. Ce puteți face dvs. este ca într-un asemenea proces, să vă apărați, fie în sensul asigurării pensiei în natură (plătiti cărți, hrană, haine, taxe la facultate, etc. ), fie pe reducerea procentului în sensul că să nu fie luate în calcul întreținerea din perspectiva locuinței, atât timp cât i se pune la dispoziție o locuință adecvată și o refuză. Dacă mai sunt întrebări le astept.

  3. Daca vrea sa urmeze o facultate privata neacreditata, unde nu se cere diploma de BAC, unde anul univ costa 5000 de lei, mai trebuie sa ii platesc pensie alimentara?

    1. Bună! Am un băiat de 7 ani și e pe numele meu de când s-a născut. Eu nu mai locuiesc cu tatăl lui de când copilul avea 2 ani. Întrebare e, pot sa îl dau acum în judecata pentru pensia alimentata? Am nevoie de test ADN sau ceva de genul.? Țin sa menționez ca încă țin legătură cu tatăl lui, dar eu m-am recăsătorit el a plecat din tara și nu ne-am.mai văzut, nici el nu a mai văzut copilul.
      Mulțumesc!

      1. Daca apare numele lui în certificat, puteti să il dați în judecata pentru pensie pe ultimii trei ani. Dacă nu apare, mai întâi trebuie să faceți un proces de stabilire a paternității (unde să faceți test ADN) – in cazul în care va fi trecut pe acte, probabil autoritatea va fi comuna și veți depinde de acordul lui pentru tot ceea ce vreți să faceți cu copilul.

      1. Bună ziua, legat de pensia alimentara pt copil ce va împlini 18 curând și care este încă elev, dar este și persoana cu handicap grav. Tatăl nu dorește să mai plătească pensia după 18 ani, deși copilul este încă elev. Fiind cu handicap psihic, nu își poate chema tatăl in judecata, deci avem nevoie de avocat. Putem cere asistenta publica judiciară sa ii apere drepturile? Deoarece curatela specială o facem după comisia de 18 ani și asta presupune un alt proces. Va mulțumesc pentru timp și răspuns.

        1. Aveți 2 variante. Înainte de 18 ani sa porniți acțiunea prin reprezentant legal (mama), cu solicitarea de a fi obligat să plătească și după 18 ani dar daca e in continuarea studiilor.
          Daca nu, după ce se instituie curatela, poate sa solicite curator special.

  4. Buna ziua! Sunt reprezentantul legal al nepotului meu….sora mea(mama copilului a decedat)…copilul are 15 ani iar tatăl nu este recunoscut în certificatul de naștere….pot obține pensie alimentara de la el în aceste condiții și dacă da se da din urmă sau decât din clipa în care fac eventual….o cerere de judecată?

    1. Buna ziua. Aș dori să-mi spuneți cat iar reveni pensia de drept dacă în hotărâre de divorț scrie ,,in cota de 1/6 din venitul realizat dar nu mai puțin din salariul minim pe economie ”. Specific că el mai are un copil din actuala căsătorie. Va rog frumos să-mi spuneți sau să mă intrumati unde as putea merge. Va mulțumim

  5. Si daca copilul este minor(15ani jumate),se poate plati pensia alimentara in contul copilului,contul este deschis de mine?

  6. Buna ziua,

    Judecatorul a stabilit 25% din venituri cand am divortat. Intre timp m-am recasatorit si mai am 2 copii.
    Pot cere reducerea procentului ?

    multumesc,

  7. Buna ziua, cum anume se poate afla, legal, ce venit NET incaseaza fostul sot, pentru a sti cu exactitate cat are de plata lunar pentru pensia alimentara a copilului?

  8. Bună ziua,
    Copilul are virsta de 17 ani si vrea sa se angajeze sezonier , intrebarea este daca mai beneficiază de pensia de întreținere?
    Specific ca fostul sot este pensionar a lucrat in cadrul MAI.

        1. Buna ziua,
          Dacă a absolvit studiile, a facut o pauza voluntara de un an apoi a inceput serviciul in profilul absolvit, cu salariu norma intreaga si ulterior si masterul, se mai consideră continuarea studiilor? A renuntat la serviciu in decursul celui de-al doilea an de master, timp in care a solicitat in instanță pensie de intretinere(fără nicio discuție prealabila). Ce poate decide instanta?

          1. Nu contează dacă le a întrerupt sau nu. Dacă se afla în continuarea studiilor, poate obține pensie de întreținere.

  9. Dau pensie alimentara 850 roni de 6 ani . Copilul acum are 11 Mama m a dat in judecată pr majorare pensie . Tatăl copilului este in Anglia . Judecătoria a dispus Comisie rogatorie Pt Anglia . Intrebarea este : se iau in calcul chiria din Anglia la proces la noi in țara .

    1. chiria in sensul ca aveti o locuinta pe care ati inchiriat-o si primiti bani in schimbul chiriei…sau ca stati dvs in chirie si sa se ia in calcul ca si debit din veniturile dvs?

      1. Bună seara ! Am 18 ani și continui studiile dar tatăl nu îmi mai dă pensia alimentară până nu îi dau adeverință de la școală că încă sunt elevă dar el nici nu muncește și nu vreau să mă facă de rușine la școală ( dacă ar afla liceul unde sunt). El nu îmi mai dă pensia alimentară de aprox. 3 luni . Eu nu pot să îl dau în judecată în acest moment, deoarece sunt ocupată cu școala și nu am timp de așa ceva. Eu îmi doresc să îl dau în judecată în vacanța de vară ptr. neplătirea pensiei alimentare . Se mai poate să îmi primesc pensia alimentară dacă îl dau de-abia în 2024 în judecată?

  10. Buna seara!!
    Am un copil de 5saptamani iar pe perioada sarcini si dupa aceasta toate cheltuielile legate de copil au fost suportate de mine.
    Precizez ca mama nu a dorit copilul din motive financiare …toata perioada sarcini a zis ca o sa se mute cu copilul la mine dupa ce a nascut a luat copilul si a plecat eu ramanand contributor…
    Ce pot face si cum imi pot lua copilul precizez ca ea nu are o situatie financiara ok si mai locuieste cu mama cu probleme pshihice si cu inca un copil de 5 ani…

  11. Bună ziua, eu am o fata care după divorț în 2017 fata mi-a fost încredințată mie, mama fetei are restante mari la plata pensiei de întreținere, 6 luni nu a plătit deloc și în restul lunilor a dat doar o parte din bani, precizez ca fata acum este la facultate, ce trebuie făcut pt a o determina să-și achite datoriile fata de fata, cele financiare bineînțeles, stabilite de lege, va mulțumesc anticipat

  12. Buna ziua, pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei fizice. Ce se intampla daca respectivul platitor este si persoana juridica? In acest moment o instanta de judecata economica tocmai a decis ca pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei juridice. (vorbim de un SRL unde patrimoniul societatii este separat de privat). Vi se pare corect, e legal?

    1. Instanta a decis ca pensia alimentara sa fie 1/4 din profitul firmei SRL la care platitorul este asociat unic si administrator. Instanta obliga platitorul sa isi distribuie fortat profitul (neincasat, nerepartizat sau reinvestit).

  13. daca am un copil din prima casatorie si ii platesc pensia alimentara dar acum m.am recasatorit si mai am un copil ,cat trebuie sa ii platesc pensia primului copil…mentionez ca am un salariu minim pe economie si mai am si o rata de 450 lei pe numele meu

    1. daca aveti un venit net lunar de 1.500 de lei, se calculeaza maxim 1/3 din acest venit..de unde rezulta ca ambii copii cumulat vor primir 1/3 din 1.500 = 500..adica 250 de lei fiecare…dar e posibil, in functie de nevoile fiecaruia, sa ii dea unuia 200 si altuia 300.

  14. Daca o instanta din Romania a decis ca tatal sa plateasca 25% din salariu ca pensie de întreținere șî acesta lucrează îñ altă țară din Europa acesta va fi găsit și poprit automat de executor?

    1. Lucrează în altă țară dar cu o firma românească?
      25% din ce salariu?
      Dacă o să fie executat de către un executor judecătoresc, poate sa îi pună poprire pe salariu, poate sa îi execute bunurile, etc.

  15. Bună! Aș dori să știu în cazul militarilor cum se calculează pensia de intretinere? Știu ca nu întra la calculează norma de hrană,dar ma interesează dacă se calculează sporul pentru zile de sărbătoare și weekenduri ,de noapte și de condiții grele!

  16. Buna ziua! Am pierdut recent un proces de mărire a pensiei alimentare, cu toate ca am dovedit ca ma ocup de copil, am rate la banca pentru un credit ipotecar, fac naveta 130 km zilnic pentru locul de munca, mi sa dat maximul, 1/4 din net realizat, dar nu mai puțin de 700 lei/luna. Net realizat înseamnă ca se trage 1/4 din tot ce câștig. Dacă fac recurs pe motiv ca e o ilegalitate invocând ca pensia se calculează strict din câștigurile permanente si nu si din cele ocazionale plus ca minimul e 480 si nu 700, ca nu mi s-au luat in calcul cheltuielile care sunt peste jumatate din venit si cer anularea sau recalcularea ce șanse de câștig am?

  17. Bună ziua, dacă soțul meu lucrează în Anglia, ce pensie pot primii, minima pe economie sau 1/4 di salariul lui de acolo?
    Mulțumesc

  18. Buna ziua! Vreau sa depun divorțul de comun acord cu soția mea la notar! Am vorbit cu ea și este de acord sa mergem sa dam semnătura… Copilul va rămâne la ea menționez are 4 anișori …. Se poate că eu sa nu plătesc pensie alimentara daca ea nu vrea asta? Mi-a zis că nu vrea nimic de la mine doar sa fim doi oameni liberi și fara pretenții!
    I-am cerut testul de paternitate că am dubii în privința copilului și ea îl refuza! Îmi spune că vrea divorț prin notar și fără pretenții nu vrea pensie! Se poate așa ceva ?

  19. Buna ziua! Părinții mei sunt despărțiți de 9 ani, custodia ii aparține mamei, tatăl a fost desemnat sa plătească pensie alimentara dar nu a plătit niciodată și nici nu ma caută. Eu am 22 de ani și sunt studenta la master, el lucrează in Germania cu contrat, pot obține o alocație sau trebuie sa îl dau in judecată pentru pensia alimentara?

  20. Buna ziua,

    Plătesc pensie alimentara pentru copilul meu care are aproape 15 ani.
    După divorț, împreuna cu mama copilului, avem custodie comuna.
    Copilul locuiește la mamă.
    Nu îmi este clar dacă mama copilului încasează sau nu un salariu (idea este ca familia ei deține o firma și este posibil ca ea sa figureze acolo ca salariat, dar este cert ca ea nu lucrează in mod real undeva și nu încasează in realitate un salariu. Știu asta pentru ca se bazează exclusiv pe banii din pensia alimentara pe care eu o plătesc. In plus, am avut nenumărate discuții despre angajare, doar ca ea refuza sa muncească pentru ca, o citez: “nu-mi place”).

    Dilema mea este următoarea: pot cumva sa direcționez banii din pensia alimentara doar pentru îngrijirea copilului (care este lumina ochilor mei) nu și a mamei copilului?
    Pentru ca îmi este clar ca ea folosește o parte din bani pentru ea personal, in detrimentul copilului. Pe scurt, eu ii susțin financiar pe amândoi, chiar dacă sunt divorțat de câțiva anu deja și sunt in alta relație acum. M-am gândit la plata in natura, dar sa fac eu cumpărăturile este foarte complicat dpdv logistic, deci nu prea ar fi o varianta potrivită.

    Mulțumesc din suflet

  21. Buna ziua . Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarele: fiul meu este un copil cu handicap grav și din diferite motive ale intarzierii mentale si altele ,desi va face 18 ani peste 2 luni mai are 2 ani de școală generala(adica va termina 10 clase doar la varsta de 19 ani jumate) dar tatal care momentan plateste pensia alimentara nu mai vrea sa plăteasca pensia alimentara din Septembrie încolo pe motiv ca copilul va fi major .asa-i ca este obligat sa plătească până termina școala chiar dacă nu sunt studii superioare ? Pensia alumentara a fost stabilita in Portugalia deoarece si eu cu copilul am locuit acolo pana acum 5 ani Iar tatăl trăiește în Portugalia in continuare și nu știu nici unde lucrează și nici adresa unde locuiește deoarece între timp s-a mutat cu domiciliul și nu vrea sa îmi spună. Pot sa fac vreo cerere aici in România ca să plătească pensia alimentara în continuare fără sa știu domiciliul și locul de muncă? Exista vreo posibilitate sa fie găsit ca să fie înștiințat ? Cum sa procedez ?
    Va mulțumesc anticipat!

  22. La incheierea procesului de divort am aflat ca trebuie sa platesc pensia alimentara de pe timpul judecatii, Acesta avand o durata mai mare de un an , s-a adunat o suma mare de bani.Dpdv legal,in cat timp pot plati aceasta suma,avand in vedere ca nu am cum sa platesc in 2-3 transe? Multumesc mult!

  23. Doresc o lămurire. Fiul meu a absolvit studiile medii. Din toamnă va începe studiul în cursul superior. Tatăl său îi plătește penisa alimentară. Fiul , locuiește cu mine. Tatal său l-a convins să-și deschidă un cont. Ideea este că i-a spus că suma va scade , ca și cuantum , că are și el niște cheltuieli în casă și că dacă stă cu mine să îi plătesc toate cele necesare . Cheltuielile sunt mari . Cu alte cuvinte, fiul meu este convins că ceea ce îi va trimite tatal său , sumă diminuată, este pentru cheltuieli , altele decât cele pentru propriile necesități. Precizez ca tatăl său este salariat. Cheltuielile la facultate sunt și ele considerabile. Sunt obligată să le suport doar eu?

  24. Bună ziua, pe lângă pensia de intretinere stabilită de instantă mai sunt obligat sa plătesc și alte sume de bani ocazional, fosta soție se plânge mereu de cheltuieli mari cu copii și cere bani frecvent.

  25. Am divortat acum 12 ani , custodia a ramas la ambi parinti si eu sa platesc o pensie alimentara minim pe economie de acum 12 ani . Mama a plecat in italia cu copilul imediat de divort eu nu am mai stiut nimic de ea pana acum 1 an de zile .iar acum ma ameninta ca ma da injudecata pt pensie alimentara .eu nu lucrez in Romania de 10 ani .copilul a crescut in italia .ce pot pati sau ce lege este pt asfel de situatii?

  26. Buna ziua daca nam nici un venit si am un copil bolnav de grad 1 si unul de 5 ani ,Poate sami ceara fostul concubin pensia alimentara pt cei 2 copii care sunt cu el ??
    Precizez ca copii stau la ei ptc acolo au prieteni si cilegii ,

    1. da, minim pe economie, dar dacă nu plătiti puteti fi executată silit, in cazul dvs nu prea s-ar putea formula și plângere penală pentru neplata pensiei, dacă într-adevăr nu puteți munci, din motive de sănătate.

  27. Buna ziua,
    fiul meu are 23 ani si a reusit la facultate la stat, la buget. Poate sa ceara in instanta pensie alimentara de la tatal lui pana la implinirea varstei de 23 ani? Precizez ca nu a primit pensie alimentara de la 18 ani si pana acum.

  28. Buna seara! Fosta sotie a concubinului meu il tot ameninta ca il da in judecata pentru cresterea pensiei alimentare inca de la inceputul acestui an. Mai nou cu noul salariu min pe economie de la 1 Oct 2023 ii imputa 1/4 din salariul brut pe economie. Noi doi avem un copil in crestere. Intrebarea pe care o am, va rog, este cat trebuie sa ii dea pensie alimentare fostei sotii pentru copilul lor, el avand 2 copii, unul cu ea si unul cu mine. Noi doi nu suntem casatoriti, dupa cum am precizat mai devreme. Nici domiciliul in acte nu il avem acelasi. Multumesc din suflet pentru atentie.

  29. Buna ziua, dacă s-a stabilit pensie de întreținere pana la majorat intr-un procent, iar acum fiica devenita majora introduce acțiune in nume propriu pt pensie întreținere major, poate solicita in aceeași acțiune si plata diferenței de bani pe care debitorul nu a achitat-o in trecut? Plătea pensie alimentara, dar nu in procentul stabilit de instanța prin hotărârea inițială de divorț.

  30. Este adevărat că în cazul unui divorț sunt șanse foarte mari sa ajungă copilul la mama iar eu sa fiu nevoit sa plătesc pensie alimentara, deși îmi doresc din tot sufletul sa rămână copilul la mine, nu am nevoie de bani sau ajutor, doar sa nu rupă legatura cu el.

    1. În general, cand parintii se despart, autoritatea părinteasca este comună, iar locuința la unul din părinți, celălalt având dpret de vizită(dar acest drept cuprinde și dreptul de a-l lua la locuința sa, pentru perioade mai scurte). Acum, locuința se stabilește în funcție de interesul copilului, nu de dorința dvs. Dacă mama a fost cea care s-a ocupat mai mult de el, va rămane la ea, dacă dvs v-ați ocupat poate rămâne la dvs. Dacă are 10 ani, va fi audiat.

  31. Plătesc pensie alimentara de 13 ani , mai mult decât suma impusă de lege, lunar fără întârziere . Plus pe lângă ma ocup și ma implic cu cheltuieli cum ar fi abonament la telefon , haine, vacante totul ca sa fie bine pt copil . De 2 luni m-am relocat înapoi in țara și am avut o discuție cu fostul soț cu privire la suma . Acum sunt prezenta și i-am zis ca pot sa ii depun suma stabilită de instanța și sa lase copilul sa stea la mine. Bineînțeles ca nu a fost de acord și au început amentitarile
    Vreau sa știu ce pot face din punct de vedere legal?

    1. După 10 ani copilul este întrebat cu cine vrea sa stea. Puteți cere în instanță sa va fie încredințat copilul, dar trebuie sa vrea și el.

      1. Copilul nu este întrebat niciodată cu cine vrea sa stea. Copilul este întrebat pe ocolis, anumite lucruri pentru ca instanța să deducă unde îi e mai bine. Este întrebat cine îl îngrijește, cu cine petrece timp, cine îl duce la școală, cu cine face lecțiile, nu cu cine vrea sa stea.

  32. Dacă copilul urmează masteratul pot solicita in instanța Micșorarea punctajului de pensie deoarece el se poate si angaja având deja o diploma de terminarea unei facultăți. Va multumesc.

  33. Bună. Sunt divorțată din 2020 , fetița mea are acum 6 ani. Tatăl locuiește în UK și îi trimite pensie alimentara o data la 2-3 sau 4 luni. In funcție de cum are chef. Pot sa fac ceva in legătură cu această situație? Lucrează fără carte de muncă în UK și nu pot să dovedesc salariul net lunar.

  34. Dacă cei doi au divorțat prin notariat și în acea convenție este stabilită suma exactă pentru fiecare minor (adică nu procent, ci sumă!), cui se adresează cererea de majorare a pensiei alimentare, după mai mulți ani și creșterea veniturilor părintelui plătitor? Judecătorului, sau notarului?

  35. Buna ziua! Fostul sot are poprire pentru plata pensiei alimentare pentru cei doi minori aflati in grija mea (1/3 din venitul sau). In luna ianuarie anul viitor concubina lui urmeaza sa nasca. In aceasta situatie care o sa fie cuantumul pe care il datoreaza celor doi minori rezultati din casatoria cu mine?
    Multumesc!

  36. Buna ziua! Părinții mei au divorțat in urma cu 12 ani. Tatăl meu a început sa mi plătească pensia alimentara in urma cu 4 ani! Eu am terminat liceul. Acum, acesta refuza sa mi mai plătească pensia alimentara. Nu trebuie sa mi plătească pensia din urma?

  37. Buna ziua. Atît eu cit si sotul meu locuim in Marea Britanie , avem locuri de munca , un copil si dubla cetățenie. AS putea se- l dau in judecata in Romania pentru stabilirea pensiei alimentare, după ce ne- am separat? Va multumesc!

  38. Buna ziua In urma cu 12 ani am divorțat Avind un singur copil Instanta a decis în urma interogatoriului( a unui copil la acea dat de 9 ani Avind copilul) Sa rămână sa locuiască cu tatăl Și cu drept de vizită De comun acord cea ce nu am obținut în toți acești ani nici măcar o dată Nici o fotografie sa o văd cum îmi mai ara copilul Eu în toți acești ani mi-am făcut datoria ai trimite pensia alimentară pină la vârsta de 19 ani și trei luni cînd a terminat liceul Întrebarea mea Este: Am primit scrisoarea din părea ei Că urmează facultate Și să-i plătesc în continuare pensie de întreținere Care îmi sunt obligațiile mele Și ce se poate întâmpla dacă refuz sa o întrețin și în timpul facultății Pe o persoana că nu știu nimic de ia după atâția ani Nici macar nu știu nici cum arată pe rețelele de socializare Nu mi sa permis Să fiu înțeleasă Mulțumesc din suflet Aștept un răspuns

    1. Vizita nu are nicio legatura cu obbligația de întreținere. Dvs. puteti obține oricând dreptul de vizită în instanță. Dacă se află în continuarea studiilor, indiferent că o cunoașteți sau nu trebuie să îi plătiti pensia.

  39. Buna seara!!as avea si o nelamurire si va rog daca puteti sa ma ajutati ,ultima decizie luata in instanta este ca trebuie platita pensia lunara pe
    numele
    mamei copilului,copilul are 16 ani si vrea pe numele
    lui o pot pune pe numele lui,este posibil asa ceva,este legal ?

  40. Am 2 copii din casatorii diferite. Unul din ei a implinit 26 de ani din iunie 2023. Cei de la serviciu imi spun ca nu pot sista plata pt cel de 26 si ceva de ani desi am depus copii dupa certificatele de nastere ale copiilor. Intrebarea mea este : cum se poate sista plata pt cel mare pentru ca ma tem sa nu trebuiasca sa platesc pentru cel mic pensia alimentara intreaga din luna in care cel mare a implinit 26 de ani, desi eu am fost de buna credinta si am anuntat la serviciu dar vad ca ori nu se stie ce trebuie facut ori nu se vrea. Ma tem ca mama celui mic imi va cere sa ii platesc integral si pensia celui mic desi eu practic platesc dar se vireaza in contul celuo mare. Mulțumesc mult pentru ajutor!

  41. Urmeaza sa trec prin procesul de despartire (nu am fost casatoriti), urmand ca fiica sa ramana alaturi de mama ei. E foarte clar cum se calculeaza pensia alimentara in raport cu venitul. Ce se intampla daca in momentul in care se ia decizia eu am bani in cont, economii adunate. Se pot lua si alea in calcul? Poate avea mama pretentii si la parte din „avere” pentru pensia alimentara?

    1. Daca platiti pensia pe parcursul procesului, instanța va stabili pensia din momentul pronunțării hotărârii, de acolo în colo trebuie sa calculați. Economiile nu se au în vedere, ci sursa de venit.

  42. Hello

    I am a foreign citizen, living in Denmark. I have 2 kids with a Romanian woman, with whom we are currently divorced. I have been paying 800EUR per month for alimony, though, she being greedy is asking for more.
    I have read the Romanian law stating that I should pay 1/3 of my salary, but this is made for Romanian salaries, not for Danish salaries.

    How possible is it to be ruled a lesser than 1/3 salary alimony ?

  43. Bună! Și eu mai am sa îmi dea din urma ,și nici măcar nu îmi da, lam dat în judecată, și vad ca nimic nu se întâmplă. Ce este de făcut?

  44. Buna ziua,
    Fiica mea are 4 copii, este casatorita de multi ani (peste 10) si doreste sa divorteze. Ea nu lucreaza, cu 4 copiii este imposibil. Intrebarile mele sunt urmatoarele :
    1. Ea are dreptul la pensie alimentara (sotul castiga bine)? In cazul afirmativ, cand anume poate primi acesti bani?
    2. Sotul lucreaza mult si contributia lui fizica la cresterea si educatia copiilor este extrem de redusa. Ea va cere garda excluziva. Din ce moment poate primi pensie alimentara pt copii?
    3. Exista vre-o procedura juridica prin care sa poate primii cele doua pensii mentionate mai sus (daca ele sunt aplicabile) in momentul depunerii actiunii de divort?

    Va multumesc!

  45. Buna dimineața.Sotul are un copil minor din fosta căsătorie ptr care plătește pensia de întreținere 480 lei.Noi sunt căsătoriți de 4 ani.A făcut o prostie și exista mari șanse să ajungă la pușcărie.Vroiam sa va întreb.Pensia alimentară a copiluluincum se va plati daca el ajunge la pușcărie.Multumesc frumos din Suflet

  46. Buna ziua dacă nu am nic un venit ct va trebui sa plătesc la fica mea pentru ca m-am despărțit de femeia care am o fetița

  47. Dacă instanța a stabilit ca pensia alimentară pe care trebuie să o achit va fi de 1/3 din venit ( pt 2 copii) timp de 2 ani am plătit 5000 lei lunar plus cheltuieli în natură ( școala , medicamente , etc) între timp veniturile mele au crescut considerabil și fosta soție ma executa ,e legal sa primească mii de euro ,mi-e greu sa cred ca , copii au asemenea cheltuieli lunare!!!
    Ce pot face în cazul acesta ?

  48. Unde se poate denunta ca parintele care este dator la plata pensiei încasează venituri la negru, în acord cu angajatorul, care ii este și ruda, pt a plăti o suma mai mica?

  49. Am de platit pensia alimentara pentru 3 copii, venitul meu lunar este minim pe economie , cît ar trebui să plătesc lunar , puteți sa i mi dați un exemplu ce suma am de platit din salariu minim pentru 3 copii ? Vă mulțumesc

  50. Buna ziua! In urma divortului, platesc pensie alimentara pentru 2 copii minori in valoare de 1/3 din venitul net. M am recasatorit si din actuala casnicie mai am un copil (de 3 săptămâni). Pot cere in instanta scaderea pensiei alimentare? Ce procentaj ar trebui sa dau? Mulțumesc!

  51. Bună ziua, sunt în proces cu fostul soț pentru a plăti acesta pensie alimentară in timpul continuării studiilor , copilului care este cu handicap grav și a împlinit 18 ani anul trecut.Este elev la o școală pentru copii cu nevoi speciale.Nu vrea să plătească susținând căci copilul nu are capacitatea de a asimila nimic din ceea ce i se predă la domiciliu ,învățământul fiind la domiciliu .Ultima cerință a avocatei lui fiind ca scoala să trimită un plan de servicii detaliat ,personalizat .Acesta a fost trimis de școală către Judecătorie urmând o noua înfățișare. Acum o zi ,fostul soț a venit la domiciliu nostru,casa fiind construita în timpul căsniciei dar nu s-a făcut partajul ,și i-a făcut filmări copilului fără acordul meu ,știu asta pentru ca în camera copilului exista o camera de supraveghere pentru a ști ce face copilul când nu sunt prin preajma lui .Eu vă întreb dacă are voie să îl filmeze fără acordul meu .În instanță avocata fostului soț a cerut filmări din timpul orelor de curs ,ceea ce nu sa admis ,fiind nelegal .Tatăl băiatului nu ia contact cu el mai mult de un minut la un an ,doi ,depinde de cum se afla prin trecere .
    A fost legală filmarea ,eu fiind desemnată și curator ,obținând și tutela specială?Pentru un copil sănătos părinții sunt obligați, legal, la întreținerea lui până la varsta de 18 ani ,dacă acesta nu continuă studiile , sicotindu-se că dupa varsta aceasta se descurca singur ,dar pentru un copil care este în imposibilitatea de a se descurca singur toată viata ,până când sunt responsabili părinții. Băiatul este nevăzător, retard în dezvoltarea psihică, al limbajului ,note autiste ,parapareza spastica și mai face și crize epileptice .Tatăl a fost executat silit pentru neplata pensiei alimentare în trecut ,pentru băiat și sora lui ,atunci cand băiatul era încă minor.

  52. Buna ziua,
    Copilul a absolvit facultatea, a facut o pauza voluntara de un an apoi a inceput serviciul in profilul absolvit, cu salariu norma intreaga. Tot dupa anul respectiv a inceput si masteratul. Se mai consideră aceasta o continuarea a studiilor care sa il indreptateasca la pensie de intretinere? A renuntat la serviciu in decursul celui de-al doilea an de master, timp in care a solicitat in instanță pensie de intretinere(fără nicio discuție prealabila in acest sens cu părintele reclamat pe care il trateaza cu pretentii disproportionate, solicitandu-i integral locuinta comuna, sfidare). Ce poate decide instanta?

  53. Cum este în România că trebuie să plătești 25% din venit. Este incredibil ce statut au femeile. Sunt străin aici (nu român) plătesc 1000 ron lunar, salariul meu este de 8000 plus. Acum, femeia doar crește nevoile. Nu-mi spune ca copilul are nevoie de 2000 ron in Romania pe luna. Acest lucru (după umila mea părere) este complet abuziv. Ar trebui considerate „nevoile” copilului, dar nu și venitul. Deci, dacă eu și fostul meu mergem la tribunal, instanța va spune automat că trebuie să plătiți 25%?

  54. Buna seara!
    Părintele nerezident a început să plătească pensia in contul bancar al minorului(minorul are 17 ani),deși 8 ani a plătit in contul bancar al părintelui care creste copilul
    E normal sa facă asta in loc sa plătească în contul bancar al părintelui cu care sta copilul?

  55. Buna ziua,
    Daca tatal a 2 minori se recăsătorește si sotia de a doua are si ea un minor in intretinere, pensia alimentara pe care o dadea pentru cei 2 copii ai lui se poate modifica si imparti la 3 copii? Se ia in calcul dupa a doua casatorie si copilul viitoarei sotii, ca fiind tot in intretinerea lui? (Copilul este doar al mamei, din prima casatorie)
    Multumesc!

  56. Buna ziua!

    Pentru un copil care a implinit 18 ani si nu este inscris la scoala in Romania, ci urmeaza cursurile unei scoli sub umbrela, asa zisa home schooling (West River Academy sin SUA) se mai plateste pensie alimentara? El a implinit 18 ani si urmeaza sa duca la bun sfarsit si clasa a 12-a in acelasi sistem home schooling.

  57. Buna ziua,

    Daca pensia alimentare este platita iar parintele foloseste banii in scopuri persoanale si nu in scopul copiilor, ce este de facut si cum se poate demonstra acest lucru

  58. Bună ziua.
    Sunt părintele nerezident al unui minor și plătesc către acesta, conform deciziei instantei, 1/4 din venituri (salariu). De curând am fost încadrat în grad de handicap cu facilități fiscale și anume scutirea de la plata impozitului pe salariu. Astfel, suma încasată din salariul net creste.
    Întrebarea este: diferenta de bani rezultata din neplata impozitului întra în calculul venitului din care plătesc 1/4 pensie de intretinere sau este considerat o facilitate acordata strict pentru a ajuta persoana cu handicap sa se îngrijească de starea sa de sănătate. Este reglementata aceasta situație de vreo lege?
    Va mulțumesc!

  59. Buna ziua! Copilul are 23 ani, lucreaza dar s.a inscris si la master. Mai am obligatia sa platesc pensie alimentara?

  60. Bună ziua am trei copii sunt divorțată de 9ani,în urma divorțului judecătoria a stabili pensia alimentară pt toți trei de 624 lei,în martie 2023 am cerut recalcularea pensiei alimentară ordinul judecătoresc fiind de 1689 lei,în luna iunie unul dintre copii a împlinit 18 ani iar în luna iulie fostul soț a plătit 1100 lei pensie alimentară pt 2 copii a calculat el.Este normal atâta timp cât nu are alt ordin judecătoresc, țin să precizez copilul care a devenit major a nu mai continua studiile Vă mulțumesc

  61. Buna ziua, in cazul in care tatal a platit 30% din salar timp de multi ani(6) , o suma foarte mare (2000 roni/luna), si intre timp copii au terminat facultatea(23+) si liceul(18+), si nu mai continua studiile , mai are vreo obligatie tatal ? Nu au adeverinta pt ca nu continua studiile. Lucrand in strainatate se putea scadea chiria din salar(strainatate), si din suma ramasa sa fie 30% ? Multumesc

  62. Bună ziua am avut o căsnicie de 10 ani cu soțul meu am doi copii unu de 2 ani si 8 ani timp de 10 ani am stat numai în înjurături băutură și el fiind mereu plecat în Germania la muncă venind de două ori pe ani,bani a trimis doar ce vroia spunând ca nu are mai mult și scoțându-mi ochii ca vreau prea mulți ținând cont ca eu creșteam copii acasă singură fără ajutor fără vreun venit …Nu m-a lăsat să mă duc la muncă.
    În momentul de față n-am mai rezistat de la atât de multă batjocură și din partea lui și a părinților lui.eu nu mai am părinți nu am pe nimeni susținere n-am de nicarieri.
    Situație financiară n-am.am decis să ne despărțim și ne-am înțeles copii să-i ia el la părinții lui ca eu n-am cum să mă duc la servici și să îi și pot avea gj de ei.
    Am găsit în afară loc de muncă să mă pot pune pe picioare am plecat și el mă amenință ca nu-mi mai dă copii să-i văd și ca o să mă pună să plătesc pensie alimentară din urmă din momentul plecării mele ..este posibil ? Ținând cont ca am plecat din cauza lui și am luat decizia de a ne despărții împreună nu mai pot supraviețuii cu el ..
    Ce pot face să îmi permită să îi văd și ce trebuie să fac zice ca mă bagă la abandon si ca nu-i mai vad niciodată se poate ? Nu i-am abandonat .ma amenința mereu cu copii .ce pot face …?va rog sa imi dați un sfat .Multumesc .

  63. Buna ziua.
    Va rog sa mi spuneti daca copilul urmeaza facultatea mai exact masterul si incepand din aceasta vara a inceput sa munceasca , mai poate incasa pensia de intretinere de la tata ?
    Va multmesc anticipat.

    1. Sunt mai multe chestiuni de discutat:
      1. Pensia de intretinere i-a fost acordata conform unei hotarari judecatoresti?
      2. Daca da, pana la ce varsta a fost precizat in decizia instantei?
      3. Ce salariu incaseaza masterandul?
      4. Ce valoarea are pensia de intretinere?
      5. Care sunt nevoile de intretinere ale copilului?
      6. Care sunt nevoile si posibilitatile tatalui?
      In functie de toate acestea, se poate formula un raspuns dar sa retinem ca instanta de judecata este singura care poate hotari intr-un fel, sau altul daca ii se mai da, cat ii se mai da, etc.

    1. Da, veti primi. Mai sunt parinti care incearca sa dea in judecata copilul, care si munceste si este in continuarea studiilor, pentru diminuarea sau incetarea pensiei de intretinere.

  64. Buna ziua,
    Am platit pensie alimentara pentru 2 copii in cuantumul a 1/3 din veniturile nete lunare. Nu am o hotarare judecatoreasca in acest sens, am hotarat impreuna cu fosta sotie la divortul amiabil in fata notarului acest cuantum.
    Intre timp, fiul cel mare a implinit 25 ani si a terminat si studiile superioare, asa ca am intrerupt plata pentru el. Fiica cea mica, are 23 de ani si inca este inscrisa la studii superioare (Master).
    Va rog spuneti-mi care este cuantumul sumei ce ar trebui platit in continuare pentru fiica cea mica, avand in vedere ca intre timp eu mai am o fiica minora (8 ani) in intretinere. Nu sunt recasatorit, daca conteaza in vreun fel.
    Multumesc

  65. Buna ziua,o intrebare va rog frumos,fiul meu are aproape 20 de ani,a terminat liceul neprezentandu-se la examenul de bacalaureat,pe perioada verii a fost la mine in Germania la munca,acum sa inscris la o postliceala sanitara,am stabilit cu el sa il ajut in continuare cum pot,dar el ma ameninta acum ca ma da in judecata pentru plata pensiei alimentare.Ce este de facut?Va multumesc frumos pentru eventualul raspuns.

  66. Bună ziua! Sunt divorțat și am un copil,care e la mamă.Ii plătesc pensie alimentara in cuantum de 25% din venituri. Daca mă recăsătoresc cu o femei care are și ea un copil minor,copilul respectiv intra în întreținere la mine și se recalculează pensia alimentara la 1/3 din venituri?

  67. Buna ziua!

    Se poate plati pensia alimentara direct copilului in cazul in care acesta a implinit 18 ani si isi continua studiile? Este obligatoriu ca pensia alimentara sa se vireze doar parintelui cu care locuieste?
    Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *