Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)

Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)

Un proces pentru pensia alimentară (de întreținere) durează 1 (un) an și 26 (douăzeci și șase) de zile. Acest perioadă a reieșit după ce am analizat 25 de procese care aveau ca obiect pensia alimentară (de întreținere), soluționate de Judecătoria Constanța în anul 2024.

Cel mai lung proces pentru pensia alimentară (de întreținere) a durat 1080 de zile iar cel mai scurt proces pentru pensia alimentară (de întreținere) a durat 166 de zile.

De ce un proces pentru pensia alimentară durează așa de mult (de întreținere)?

Când îți pui întrebarea „cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)? trebuie să analizezi unul din procesele cele mai de durată iar din procesul pentru pensia alimentară (de întreținere) care a durat 1080 de zile, au reieșit următoarele:

  • Au fost 11 termene în cadrul dosarului (10 încheieri de ședință iar ultima a fost hotărarea data de către instanță)
  • La primul termen lipsește pârâtul: Procedura este nelegal îndeplinită cu pârâtul deoarece citaţia s-a restituit cu menţiunea „destinatarul nu locuieşte la această adresă, este necunoscut”.
  • La al 2-lea termen: se stabilește un curator special avocat, se dispune efectuarea referatului de anchetă psihosocială la domiciliul reclamantei din marea Britanie și se va cita pârâtul prin afișarea citației la ușa instanței, la ultimul domiciliu cunoscut şi pe portalul instanței de judecată.
  • La al 3-lea termen: audierea martorului nu poate fi efectuată deoarece i-a murit mama martorului și se va face la umătorul termen, instanţa dispunând citarea martorului în vederea audierii.
  • La al 4-lea termen: se audiază martorul, declaraţia acestuia fiind consemnată, semnată şi ataşată la dosarul cauzei; instanţa constată lipsa raportului de anchetă psihosocială.
  • La al 5-lea termen: instanţa constată că nu a fost depus referatul de anchetă psihosocială dispus a fi efectuat la reşedinţa reclamantei din Marea Britanie. Amână cauza.
  • La al 6-lea termen: reclamanta a făcut demersuri la autorităţile din Marea Britanie şi i s-a comunicat că nu au primit nici o solicitare de la autorităţile din România, sens în care solicită să i se comunice o copie a adresei emisă de instanţă în vederea efectuării demersurilor necesare pentru efectuarea referatului de anchetă socială. Instanţa dispune comunicarea unei copii a adresei emisă către Ministerul Justiţiei pentru efectuarea referatului de anchetă psihosocială la reşedinţa reclamantei din Marea Britanie.
  • La al 7-lea termen: s-a emis formularul cu adresa de domiciliu indicată de reclamantă pentru acest termen de judecată. Nu a fost depus referatul de anchetă psihosocială. Amână cauza.
  • La al 8-lea termen: reclamanta a fost chemată de către autoritățile competente spre a fi efectuată ancheta. Nu a fost depus referatul de anchetă psihosocială. Amână cauza.
  • La al 9-lea termen: a fost depus referatul de anchetă psihosocială. Din raportul de expertiză,  rezultă că minorii sunt în Marea Britanie împreună cu mama lor, că sunt integrați social şi profesional, că din această perspectivă tatăl nu a luat legătură cu minorii în niciun moment. Amână pronunțarea. În cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea de îndată, pronunţarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăşi 15 zile.
  • La al 10-lea termen: Amână pronunțarea. În cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea de îndată, pronunţarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăşi 15 zile.
  • La al 11-lea termen și ULTIMUL:
    • Dispune exercitarea autorității părintești asupra minorelor în mod exclusiv de către mamă. Stabileşte locuinţa minorelor la locuinţa mamei.
    • Îl obligă pe tatăl minorelor la plata în favoarea minorelor a unei pensii de întreţinere în cuantum lunar de o treime din venitul lunar net obţinut, dar nu mai puţin de o treime din salariul minim net pe economie, pensie ce va fi plătită lunar până la ultima zi a fiecărei luni, începând cu data de 05.07.2021 (dată la care cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța) şi până la majoratul minorelor.

Alte articole utile privind pensie alimentară (de întreținere)

Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere) 1

Dacă vrei să afli ce este pensia alimentară (de întreținere), cine plătește și până când, am scris articolul „Pensia de întreținere – cine plătește și până când?” iar dacă vrei să știi și cuantumul acestei pensii de întreținere (sau alimentară cum este ea îndeobște cunoscută) am scris acest articol „Stabilirea si cuantumul pensiei de întreținere pentru copil„.

cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)

Un comentariu “Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)

  1. Buna ziua. Înțeleg din articol că procesul pentru pensia alimentara durează mult dar se poate face ceva pentru urgentarea acestor termene de care vorbiți in articol? Înțeleg că se da din urmă pensia dar copilul are nevoie acum, nu până se termina procesul. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *