La cine raman copii dupa divort

În majoritatea cazurilor de divorț din România sau a separației în fapt în cazul concubinajului, copiii  după divorț rămân cu mama lor. Se observă clar o discriminare la adresa taților dar instanțele de judecată apreciază că, cel puțin la vârstele cele mai fragede, 0-10 ani, copiilor le este mai bine cu mamele (deși în legislația românească scrie clar la art. 258 din Codul Civil că Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor).

În acest articol veți afla cine stabilește la cine rămân copiii după divorț, unde se judecă procesul, cum se stabilește la cine rămân copiii după divorț si care sunt cele 4 MARI motive de divorț.

Să începem! copiii după divorț  copiii după divorț  

La cine raman copiii dupa divort

Cine stabilește la cine rămân copiii după divorț?

Aici ar fi doua cursuri de acțiune:copiii după divorț  

  1. Dacă părinții se înțeleg cu privire la soarta copilului, la cine va sta în mod statornic, ce program de vizite va avea celălalt părinte, ce pensie de întreținere se va plăti de către părintele la care nu rămâne copilul, atunci cei doi, împreună, stabilesc toate cele de mai sus iar toată acțiunea se perfectează la un notar public (notarii publici din România iar notarii publici din Constanța).
  2. Dacă părinții nu se înțeleg, soarta lor și a copiilor se pecetluiește de către instanța de judecată. Care instanță de judecată? Pentru că datele oficiale personal CSM arată că sunt vreo 188 de judecătorii (unele nu funcționează de Ex. Judecătoria Cernavodă), 47 de tribunale (4 specializate din care unul chiar pentru minori: Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov), 16 Curți de Apel și ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție).

Unde se judecă la cine rămân copiii după divorț

Instanța de judecată care stabilește la cine rămân copiii este Judecătoria de care aparține localitatea în care copiii locuiesc efectiv în momentul în care se depune cererea de chemare în judecată. Asta dacă se judecă doar custodia copiilor. Dacă se judecă divorțul și custodia copiilor în același proces (așa se întâmplă cel mai des, însă mai pot fi situații când mămica este însărcinată și divorțează înainte de a se naște copilul) instanța competenţa este judecătoria în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.

Află mai întâi actele necesare pentru un divorț și cât costă.

Conform Hotărârii nr. 102/2021 a Consiliului Superior al Magistraturii, vedem localitățile care fac parte din circumscripțiile judecătoriilor din fiecare județ. Se mai schimbă în funcție de câte dosare și câți judecători are fiecare judecătorie.  

Exemple:

  1. Dacă copiii locuiesc la Năvodari, atunci ne adresăm judecătoriei Constanța.
  2. Dacă copiii locuiesc la 2 Mai, atunci ne adresăm judecătoriei Mangalia.
  3. Dacă copiii locuiesc la Predeal, atunci ne adresăm judecătoriei Brașov.

Orasul Năvodari - Constanta

Dacă o parte sau ambele părți nu sunt de acord cu decizia Judecătorie, se poate face apel la Tribunal. Există un Tribunal în fiecare județ, în reședința de județ. Ca și o recomandare, dacă aveți un proces de divorț, ar fi indicat să consultați un avocat. Cel puțin mergeți la o consultație să vă faceți o idee cam ce acțiuni se fac la un proces, care e durata unui proces de divorț sau autoritate părintească, ce hârtii trebuie întocmite și care este termenul limită până când ele trebuie întocmite, la ce să vă așteptați în sala de judecată, pentru că preconcepțiile noatre pot să difere mult față de realitatea și practica din sălile de judecată. 

Pe Baroul Constanța, puteți căuta un avocat din Constanța care să vă ofere informații juridice. La sfârșitul anului 2023, în Baroul Constanța își desfășoară activitatea 577 avocați definitivi iar la nivel național 23.139 cu drept de exercitare.

ATENȚIE: CCR-ulCurtea Constituțională a României nu judecă niciun proces, ea ca „garant al supremației Constituției”, în principal, se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora.

Cum se stabilește la cine rămân copiii?

Art 396 din Codul Civil ne spune că Instanţa este cea care hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului dacă soții au fost căsătoriți, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama:

  • de interesul superior al copiilor,
  • de concluziile raportului de anchetă psihosocială, care se întocmește de:
    • autoritatea tutelară, în speță primarul care poate să delege secretarului unităţii administrativ-teritoriale / altor funcţionari publici din aparatul de specialitate cu competenţe în acest domeniu,
    • direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) în cazurile de decădere din exerciţiul drepturilor părinteşti (DGASPC Constanța),
  • de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă precum şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.copiii după divorț  

Pe lângă Codul Civil, este de actualitate și Legea nr. 272/2014 privind protecția și promovarea drepturilor copilului unde ne arată că Interesul superior al copilului se circumscrie dreptului copilului la o dezvoltare fizică și morală normală, la echilibru socioafectiv și la viața de familie.

Interesul superior al copilului la divort

Deși nu avem o definiție oficială/legală, care să ne zică cu subiect și predicat ce înseamnă interesul superior al copilului, în înțelegerea acestuia, o să ținem cont de următoarele:

  1. nevoile de dezvoltare fizică, psihologică, de educație și sănătate, de securitate și stabilitate și apartenență la o familie (Exemplu: dacă este înscris la grădiniță, mai degrabă îl lasă la domiciliul acelui părinte unde se află și grădinița, ca să nu îi schimbe colectivitatea cu care s-a obișnuit sau să îi creeze un șoc emoțional);copiii după divorț  
  2. opinia copilului în funcție de vârsta și gradul de maturitate (este ascultat după vârsta de 10 ani);
  3. istoricul copilului, având în vedere, în mod special, situațiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului, precum și potențialele situații de risc care pot interveni în viitor (Exemplu: poate unul dintre părinți are dosare penale privind violență în familie, sau este un consumator frecvent de alcool, acolo este clar că acel copil nu are un cadru plăcut pentru o dezvoltare armonioasă, etc.);
  4. capacitatea părinților sau a persoanelor care urmează să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia;
  5. menținerea relațiilor personale cu persoanele față de care copilul a dezvoltat relații de atașament (este destul de greu să îl vezi pe copil atârnat de gâtul mamei în sala de judecată și să decizi că îi este mai bine la tată sau invers).

Copilul atarnat de gatul mamei - divort

DE REȚINUT:

  1. Faptul că un părinte are 500.000$ venituri pe an iar celălalt părinte are “numai” 2.000$, asta nu duce la concluzia că instanța decide lăsarea copilului la cel dintâi părinte.
  2. Nu doar aspectul veniturilor este determinant în luarea deciziei. Ci toate, cumulativ conduc la luarea deciziei de a rămâne la un anume părinte.

Care sunt motivele de divorț?

Juridic vorbind, există 4 motive de divorț în legislația românească, astfel:

  1. prin acordul celor 2 soţi, la cererea ambilor soţi (ambii își dau semnătura pe cererea de divorț) sau când un soț face cererea iar celălalt o acceptă (își dau seama că nu mai au aceleași sentimente ca la început unul față de celălalt, pe parcursul căsătoriei și-au schimbat țelurile în viață, poate erau prea euforici în Las Vegas și au realizat asta când au ajuns acasă Ja.m.d.);
  2. raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă din cauza unor motive temeinice (infidelitate, violență fizică sau morală, etc.);
  3. la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani (poate un soț a plecat în altă țară și nu s-a mai întors, poate soții s-au separat fizic fără să depună și actele de divorț, etc.) ;
  4. la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei (caz în care un fotbalist după un antrenament paralizează iar la 1 an distanță se desparte de soția sa sau soția se desparte de el, discutabil). 

Înaintea oricărui proces, e bine să fii informat cu privire la ce sunt cheltuielile de judecată sau cât costă un proces.

SITUAȚII STATISTICE:  

  1. Numărul divorţurilor în 2021 pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă a fost de 27.024, cu 4239 divorţuri mai multe față de anul 2020 iar în anul 2022 a fost de 23.289, cu 3.735 mai puțin față de 2021.
  2. S-au înregistrat 114.207 de căsătorii în 2021 (63.315 urban și 50.892 rural), cu 32.864 căsătorii mai multe decât în faţă de anul 2020 iar în anul 2022 s-au înregistrat 118.300 cu 4.093 mai multe decât în anul 2021.
  3. Numărul născuţilor-vii în 2021 a fost de 180.735 iar în anul 2022 a fost de 171.132 cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. Faţă de anul 2021, în anul 2022 s-au înregistrat cu 25.726 mai puţini născuţi-vii.
  4. Numărul persoanelor decedate în 2021 a fost de 334.910, cel mai mare număr anual de decedaţi din anul 1938 până în prezent iar în anul 2022 a fost de 272.483. Faţă de anul 2021, s-au înregistrat cu 62.427 persoane decedate mai puțin.

TOT ARTICOLUL PE SCURT 😆 

  1. Copiii după divorț, de obicei, rămân la mame.
  2. Procesul se judecă la judecatoria unde au domiciliul copiii.
  3. Se ține seama de interesul superior al copilului chiar dacă copilul are 1 lună, 3 ani sau 15 ani.
  4. Un proces de divorț poate dura de la o lună pănâ la 2, 3 ani.

Dacă ai nevoie de un avocat pentru un divorț în constanța, cu care să ai o colaborare permanentă, nu ezita să mă contactezi.

copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț copiii după divorț  copiii după divorț  copiii după divorț  

8 comentarii la “La cine rămân copiii după divorț

  1. Buna ziua. As avea nevoie de un sfat de l dvs., contra cost, desigur. Eu si iubitul meu avem un copil de 5 luni, nu suntem casatoriti si relatia dintre noi nu mai este ok. El este un tata bun, as fi de acord sa impartim custodia fara doar si poate, dar din pacate… sa traim in aceeasi casa cu micutul, nu este posibil. 🙁
    Cum ma pot asigur ca va sta la mine copil, chiar daca tatal lui ca avea drept sa il viziteze sau el sa mearga la tatal lui?
    Multumesc.

    1. Ati rezolvat situatia intre timp? Fiind asa mic, in cazul unui proces, in majoritatea cazurilor instanta de judecata hotaraste sa lase copilul cu mamica.

  2. Buna ziua aș avea nevoie de un sfat de la dumneavoastră contra cost desigur, eu și soțul meu nu ne mai înțelegem am decis să punem punct până aici avem 1 an de la nuntă și aveam un băiețel de 1 anișor și 6 lunițe vreau să știu la cine va rămâne copilul?
    Mulțumesc!

    1. Nu aveți cum să stiti. Fie vă înțelegeți fie hotărăște instanța în interesul superior al copilului. De regulă cu părintele care a fost mai preocupat de creștere dacă poate asigura și un minim de condiții de locuit, educație, alimentație, etc.

  3. Buna ziua eu locuiesc în Olanda sunt divorțată am un băiat de 9 ani am înțeles că la 10 ani poate hotărî singur și nu mai avem nevoie de procura tatălui?

    1. De la 10 ani copilul este intrebat unde vrea sa stea in cazul unui proces. Dar asta nu inseamna ca e singurul considerent de care tine cont instanta de judecata cand hotaraste. Si nici nu e obligata sa hotarasca cum vrea copilul dar tine cont de parerea acestuia.

  4. Buna, Eu si fostul ne-am despartit dar avem o fetita de 1 si 2 luni, eu sunt din Cluj el e din Galați, mentionez ca eu am stat cu fetita de la nastere pana in prezent non stop cu ea, doar o mai lua fosta soacra cu ea o ora doua sa ma pot odihni si eu, tatal ei de cand a venit in tara nu prea a stat cu fata fiindca cauta motive sau se juca pe telefon, inseamna ca instanta o va lasa cu mine?

  5. Bună ziua sunt mamica a unei fetite de 5 ani ,sunt despărțită de tatăl ei de 9 lumi mențin sa precizez ca nu am fost căsătoriți legal .Am încercat sa cad de comun acord cu tatăl ei sa putem avea fata amândoi dar nu vrea .Țin legătură cu ea zi de zi ,trimit bani pentru ea lunar de când sunt plecata (sunt plecata în Anglia ) care sunt șansele sa pot sa îmi iau fata aici sa înceapă un nou început aici .și ce trebuie sa dețin aici în Anglia care sunt condițiile ce trebuie sa le îndeplinesc .Mai menționez faptul ca eu și tatăl eu ne-am despărțit din motivul infidelitate, fata a făcut azi 5 anișori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *