În articolul Evacuarea din imobil a chiriașului pentru neplata chiriei am vorbit despre procedura evacuării din imobil a chiriașului și unde se judecă astfel de procese (la judecătoria în circumscripția căreia se află situat imobilul ocupat fără drept ori închiriat).
În acest articol, îți arăt o situație reală de evacuarea din imobil a chiriașului pentru neplata chiriei, într-un proces la Judecătoria Sibiu, soluționat pe 25.09.2024 și la ce să fii atent când te afli în situația proprietarului sau a chiriașului.
Evacuarea înseamnă procedura legală prin care proprietarul unui imobil solicită persoanei care se află în posesia / folosința imobilului, fie că este vorba de un chiriaș (al cărui drept s-a stins) sau de un ocupant (care nu a avut niciodată un astfel de drept).
În Codul Civil, se vorbește despre contractual de locațiune dar în limbaj uzual, ne vom referi la contractul de închiriere, dat fiind faptul că el așa este știut (locator=proprietar, locatar=chiriaș).
Situația de fapt – evacuarea din imobil a chiriașului pentru neplata chiriei
Proprietarul imobilului a încheiat cu chiriașul un contract de închiriere în data de 10.11.2021, pentru o perioadă de 12 luni (10.11.2021-10.11.2022), contract ce a fost înregistrat și la ANAF. Ulterior expirării perioadei contractuale, i-a permis în continuare chiriașului să locuiască în imobil, în aceleași condiții stabilite prin contractul de închiriere inițial încheiat (art. 1781 din Codul Civil prevede că contractual de locațiune se consider încheiat când părțile au convenit asupra bunului și a prețului). A precizat că între părți a fost încheiat, în mod verbal, un nou contract de închiriere, după data de 10.11.2022, pentru imobilul proprietatea sa personală. Nu a stabilit durata locațiunii, însă poate preciza faptul că chiriașul i-a achitat chiria până în luna noiembrie 2023.
Chiriașul și-a respectat obligațiile contractuale asumate față de proprietar doar parțial, respectiv până în a doua jumătate a anului 2023, dată de la care relația cu aceasta a devenit din ce în ce mai dificilă. Astfel, chiriașul nu a mai plătit chiria la timp, înregistrând totodată datorii foarte mari și către furnizorii de utilități.
Drept urmare, la data de 13.11.2023, proprietarul a fost nevoit să achite către Asociația de proprietari suma de 1.805 lei, reprezentând cheltuielile aferente pentru perioada 01.11.2022-01.07.2023, cheltuieli făcute de chiriaș și neachitate. La data de 13.11.2023 i-a cerut chiriașului să elibereze imobilul.
Chiriașul refuză plata chiriei
Ulterior acestei discuții, chiriașul a refuzat să îi mai achite contravaloarea chiriei (Potrivit art. IV din contract, neplata chiriei în termen de 15 zile constituie o încălcare a contractului, proprietarul având dreptul în acest caz să rezilieze contractul fără nicio altă formalitate), spunându-i însă că va elibera imobilul în cel mai scurt timp. Chiriașul nu s-a conformat solicitării proprietarului, așa că la data de 22.02.2024, i-a trimis chiriașului și o notificare scrisă, prin scrisoare recomandată cu conținut declarat.
Prin aceasta i-a solicitat să elibereze imobilul, avându-se în vedere faptul că nu s-au mai achitat chiria și utilitățile aferente, de câteva luni de zile (i-a adus la cunoștință că a fost reziliat contractul de închiriere începând cu data de 26.12.2023 ca urmare a neîndeplinirii obligației de plată a chiriei).
Cu toate acestea, nici până în momentul depunerii cererii de judecată la data de 20.03.2024, chiriașul nu a eliberat imobilul proprietarului, drept pentru care solicită să se dispună evacuarea acestuia din imobilul pe care aceasta îl ocupă fără niciun drept.
Ce probe s-au folosit în procesul de evacuare din imobil a chiriașului pentru neplata chiriei
În probațiune, proprietarul, prin cererea de chemare în judecată, a solicitat încuviințarea:
- probei cu înscrisuri,
- interogatoriului chiriașului,
- probei testimoniale.
Chiriașul deși a fost legal citat, nu a formulat întâmpinare.
La termenul din data de 04.06.2024, instanța de judecată a încuviințat proba cu înscrisuri, proba cu interogatoriul chiriașului și proba testimonială cu martorul pe care le-a apreciat-o ca fiind admisibile, concludente și utile soluționării cauzei.
Care au fost cheltuielile de judecată în evacuarea din imobil a chiriașului pentru neplata chiriei
Instanța de judecată a obligat chiriașul la plata către proprietar:
- a sumei de 2100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru (100 de lei)
- onorariu avocațial (2000 de lei).
Soluția instanței de judecată privind procesul de evacuare a chiriașului
- Admite cererea formulată de proprietar
- Dispune evacuarea chiriașului din imobil
- Obligă chiriașul la plata către proprietar a sumei de 2100 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru și onorariu avocațial.
Buna seara. Cât durează de obicei un proces de evacuare in imobil a chiriașului? Exista vreo procedura mai rapida? Am avut în chiriaș care până nu l am amenințat cu procesul nu a plecat și nici nu a achitat toate cheltuielile. Mersi.