Dacă ai o poprire pe salariu, trebuie să faci o contestație la executare (atenție la termen că e scurt – 15 zile și cel mai bine e să discuți problema cu un avocat specializat pe executări silite) iar apoi să contactezi banca și angajatorul care îți dă salariul. În articolul de mai jos, vei afla …
În acest articol, vei afla care sunt cele 4 acte fără de care nu poți divorța de soț/soție cât și câți bani trebuie să plătești pentru taxa judiciară de timbru (+ care sunt cheltuielile de judecată). Căsătoria se poate desface la ofițerul de stare civilă, la notar și la instanța de judecată. Ce este divortul? …
Custodia exclusivă a copilului se poate obține printr-o hotărâre judecătorească la solicitarea unuia dintre părinți dacă există motive întemeiate, în interesul superior al copilului. Mai jos, vei afla ce înseamnă custodia exclusivă a copilului, ce motive există ca instanța să decidă custodia exclusivă în favoarea mamei sau a tatălui, în cât timp se obține această …
Dacă ai un apartament pe care l-ai închiriat, în articolul de mai jos vei afla ce drepturi și obligații ai ca și proprietar sau ca și chiriaș, când se poate rezilia/prelungi contractul de închiriere (locațiune) și răspunsurile la cele mai căutate întrebări din sfera închirierii de bunuri. Dacă te interesează numai anumite informații din acest …
Cu toții poate am donat cuiva aflat în nevoie fără să așteptăm ceva la schimb. Ce te faci însă când donezi mașina sau apartamentul, rămâi fără serviciu și ai dori să îți iei bunurile înapoi? Ei bine, uneori îți poți lua bunurile înapoi, alteori nu, depinde cât de mult cunoșteai legea când ai făcut contractul …
Dosar penal alcool Constanța. Am fost prins de poliție băut la volan. Ce urmează să se întâmple și la cine să apelez? Află în 5 minute. Pe scurt, în articolul pe care urmează să îl citești, vei afla în ce constă infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice, care sunt pedepsele pe care le poți …
Stabilirea pensiei de întreținere pentru copil se face doar pe baza unei hotărâri judecătorești (dacă părinții nu se înțeleg) – adică un judecător stabilește ce valoare are, cine trebuie să o plătească (mama sau tatăl copilului), pănâ la ce vârstă, etc.. Deoarece pensia de întreținere a copilului este o cerere care se judecă împreună cu …
Pensia de întreținere sau pensia alimentară cum o știe lumea în general, se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 / 26 de ani. Dacă ești părinte, în acest articol vei afla ce este pensia de întreținere, cine o plătește și cine o primește (îi este adresată copilului), ce se întâmplă dacă …
Mama poate ieși din țară cu minor fără acordul tatălui (viceversa este valabilă și ea) dar cu acordul judecătorului. Dacă ești în situația de a avea autoritate comună cu fostul soț / partener (adică decideți împreună de soarta copiilor) și te hotărăști să mergi în străinătate cu avionul / mașina / vaporul, află în articolul de …
Dacă ai o executare silită pe numele tău, prima ta acțiune este să faci o contestație la executare, că poate executarea e nelegală, poate s-a făcut după 10 ani sau poate îi era adresată vecinului. Executarea silită este operațiunea prin care creditorul își recuperează bunurile (adică acea persoană care a dat bani sau bunurile lui, …
Partajul bunurilor dupa divorț (adică împărțirea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei) se poate face dacă soții au fost căsătoriți sub regimul matrimonial: comunitatea legală sau comunitatea convențională. Partajul se poate face înainte de căsătorie, în timpul căsătoriei, în timpul divorțului și după divorț (la 3 zile, 6 luni, 2 ani, 10 ani, etc.). Dacă …
Ai nevoie de cazierul judiciar online pentru a te înscrie la un examen la avocați, la școala de șoferi sau dacă vrei o viză. În articolul de mai jos, primești toate informațiile cu privire la obținerea lui, cât costă, ce valabilitate are, ce acte sunt necesare iar la final o sesiune rapidă de întrebări și …
Divorțul la judecătorie este o procedură mai lungă decât cea de la notar/starea civilă și se ajunge atunci când soții nu se înțeleg cu privire la copii sau împărțirea bunurilor comune, etc. Dacă vrei să divorțezi, trebuie să știi informațiile de mai jos chiar și înainte de a lua decizia finală. La finalul acestui articol, …
Dacă îți place profesia de avocat, trebuie să termini Facultatea de Drept, să dai 2 examene la barou și să faci o stagiatură de 2 ani. Dacă filme precum “A few good men”, “Suits” sau “De ce eu” te-au făcut să urmezi o viață de avocat, ascultă aici: viața bate filmul. Mai jos, vei afla …
Ai suferit o pagubă și dorești să fii despăgubit, sau vrei să pui capăt unei căsnicii nefericite, ori vrei să împarți bunurile primite moștenire? Dacă nu ajungi la un acord cu persoana în cauză, va trebui să te adresezi instanței de judecată pentru a soluționa problema ta. Dar ce costuri implică, în România anului 2023, …
Ca să obții un ordin de protecție, victimei trebuie să-i fie pusă în pericol viața, libertatea sau integritatea psihică / fizică printr-un act de violență făcut de un membru de familie (deci nu vecin etc.) iar autoritățile trebuie înștiințate de aceste fapte (polițistul sau judecătorul). În acest articol vei descoperi cine poate da acest ordin …