clauze-in-contractul-de-inchiriere-intre-societati

Cele mai multe contracte sunt încheiate pentru o perioadă determinată de timp. La expirarea duratei acestuia,  părțile pot agrea sau nu asupra prelungirii acestuia. Dacă părțile nu mai convin prelungirea sa, atunci acesta își încetează efectele la împlinirea termenului contractual.

Este important de subliniat faptul că de foarte multe ori, în contracte de închiriere, se folosesc clauze care au ca efect prelungirea automată a duratei contractuale, în situația în care părțile nu își notifică intenția de încetare a contractului la expirarea termenului.

De multe ori însă, este necesar ca un contract să înceteze înainte de perioada contractuală, din varii motive.

Clauze importante:

Clauza care dă dreptul chiriașului să rezilieze unilateral contractul cu respectarea unui termen de preaviz.

    Este foarte important de menționat că în ceea ce ii privește pe profesioniști (persoane juridice), spre deosebire de persoanele fizice, aceștia nu au, de la lege, dreptul de a rezilia contractul înainte de termen, dacă nu își inserează această clauză în contract, rămânând în continuare obligați să plătească chiria pentru perioada contractată, chiar și în ipoteza în care afacerea lor dă faliment, sau au nevoie să se extindă și vor să închirieze un nou sediu.

    În cazul în care nu există o clauză care să le dea acest drept, și proprietarul nu este de acord cu încetarea contractului de închiriere prin acordul părților, rămân în continuare obligați la plata chiriei.

    De aceea este foarte important ca în cazul profesioniștilor, aceștia să treacă în contract dreptul de rezilia contractul și condițiile exercitării acestui drept.

    Contractul  de închiriere încetează în situația în care bunul închiriat nu poate fi folosit potrivit destinației convenite. 

    Sunt foarte dese situațiile în care un antreprenor, închiriază un imobil pentru a dezvolta o afacere, și se trezește pus în situația în care bunul nu poate fi folosit pentru aceasta. Motivele pot fi din cele mai diverse, de la lipsa autorizării în zona respectivă (de exemplu este necesar, pentru afacerea sa, acordul vecinilor, sau anumite autorizări de la instituțiile publice), la tot felul de situații imprevizibile cum a fost cea generată de virusul Covid 19.

    În aceste situații, dacă antreprenorul ar avea clauza de reziliere unilaterală, ar fi acoperit putând pentru orice motiv sa uzeze de acea clauză. Dacă nu o are, pentru că spre exemplu proprietarul nu a fost de acord cu acest drept al chiriașului, ar fi bine să insereze cel puțin o clauză în baza căreia să înceteze contractul de închiriere în situația în care bunul închiriat nu  poate fi folosit potrivit destinației convenite. 

    Astfel, antreprenorul se poate folosi de acele clauze contractuale pentru „a ieși” din contractul de închiriere împotriva voinței proprietarului și fără să mai rămână obligat la plata chiriei pentru perioada convenită.

    Situație practică întâlnită în contractul de închiriere între societăți

    Anularea-in-parte-a-ordonantei-de-plata-contract-de-inchiriere-societati

    Voi reda in continuare o speță reală, în care chiriașul confruntat cu o acțiune prin care i se pretindea plata chiriei pentru o perioada lungă de timp în care acesta nu a folosit bunul închiriat, s-a aparat cu succes invocând clauza din contract care stipula încetarea convențională a contractului de închiriere în situația în care bunul închiriat nu poate fi folosit potrivit destinației convenite. 

    De avut în vedere că cele mai sus expuse se aplică exclusiv profesioniștilor (persoanelor juridice), pentru persoanele fizice existând legislație separată și numai contractelor pe perioada determinată. Cele pe perioada nedeterminată putând fi denunțate și de profesioniști.

    De asemenea, de notat și faptul că spețele oferite pot sau nu să facă parte din activitatea practică a autorului, însă acesta le oferă numai cu titlu de exemplu pentru situația expusă, fără a urmări să pretindă că a obținut soluțiile prezentate. 

    Codul rejust vă ajută să localizați cu ușurință speța indicată pe portalul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a vă asigura că este o interpretare dată în mod real într-un dosar care in mod real a existat pe portalul instanțelor de judecată. cod RJ 4e2e9528e

    Pentru a verifica codul rejust, accesati https://www.rejust.ro   – creați un cont și introduceti codul RJ sau folosind link-ul https://www.rejust.ro/juris/4e2e9528e.

    Dacă ești o persoană fizică și te interesează și ce drepturi și obligații sunt într-un contract de închiriere, poți citi articolul: Contractul de închiriere – drepturi și obligații iar în acest articol poți afla despre cheltuielile de judecată și cât costă un proces.

    clauze-contract-de-inchirere-societati