Evacuarea înseamnă procedura legală prin care proprietarul unui imobil solicită eliberarea imobilului persoanei care se află în posesia / folosința imobilului, fie că este vorba de un chiriaș (al cărui drept s-a stins) sau de un ocupant (care nu a avut niciodată un astfel de drept).
În acest articol, aflăm care este procedura de evacuare + instanța competentă să soluționeze evacuarea din imobil a chiriașului.
În Codul Civil, la art. 1.777-1.850 este prezentat Contractul de locațiune, care reprezintă asigurarea de către locator (proprietar) a folosinței unui bun pentru locatar (chiriaș), pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preț (denumit chirie).
Cererile formulate în temeiul Titlului XI Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept sunt de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află situat imobilul ocupat fără drept / închiriat, chiar dacă locatarul a părăsit imobilul / contractul a încetat.
Dacă domiciliul proprietarului este la Mangalia, domiciliul chiriașului este la Tulcea dar apartamentul închiriat este la Mamaia Nord, atunci procesul se judecă la Judecătoria Constanța.
Chiriașul / ocupantul imobilului este socotit ca având domiciliul lui obligatoriu la imobilul pe care îl ocupă (fără niciun drept). Dacă imobilul este închis, toate actele de procedură emise (notificări, citații și alte acte procedurale) vor fi afișate la ușa imobilului.
Există 2 proceduri alternative de evacuare:
Proprietarul va notifica chiriașul / ocupantul, în scris, prin intermediul unui executor judecătoresc, punându-i în vedere să elibereze și să-i predea liber imobilul, în termen de cel mult 30 de zile (5 zile în cazul ocupantului fără drept) de la data comunicării notificării.
Dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat a părăsit imobilul, proprietarul poate intra în posesia imobilului, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare.
Se prezumă că imobilul este părăsit în cazul:
În situația în care chiriașul / ocupantul fără drept refuză să evacueze imobilul după trecerea perioadei conform notificării, proprietarul poate solicita instanței, o hotărâre executorie de evacuare imediată.
Judecarea cererii de evacuare se face:
Dacă s-a solicitat și plata chiriei, instanța poate dispune odată cu evacuarea și obligarea pârâtului la plata acestora.
Hotărârea de evacuare este executorie (cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare). Împotriva executării hotărârii de evacuare se poate introduce contestație la executare.
Este recomandat ca proprietarii și chiriașii să încheie contracte de închiriere (să fie înregistrate la notar sau la ANAF), unde să fie scrise clar drepturile și obligațiile ambelor părți și ce se întâmplă când aceste drepturi și obligații nu se respectă.
În plus, e indicat să se apeleze la sfaturile unui avocat specializat în dreptul imobiliar din Constanța (dacă imobilul închiriat este din Constanța sau împrejurimi), pentru a se asigura că toate aspectele legale sunt respectate și clauzele sunt trecute în contractual de închiriere.
Buna ziua doamna avocat. Ce se întâmplă dacă nu închei contract de închiriere și chiriașul pleacă cu lucruri din casa? De exemplu la mine a plecat cu boxele și când l am sunat, nu mai răspundea la telefon..