În funcție de ce se calculează pensia alimentară (de întreținere)

În funcție de ce se calculează pensia alimentară (de întreținere)?

Pensia alimentară (de întreținere) se calculează în funcție (în textul de lege se face referire la pensia de întreținere dar în accepțiunea generală este cunoscută de pensia alimentară):

  • de nevoile copilului
    • masa de prânz de la școală, rechizite, materiale școlar-educative, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, dispozitive electronice, excursii, participări la activități cu clasa, la muzee
    • diverse activități atât în timpul scolii cât și în weekenduri: cursuri de canto, cursuri de modelling, activități sportive, cluburi de fotbal, tenis, etc.
  • de contextual economic și social
  • dacă merge la școală sau nu
  • dacă muncește sau nu
  • de veniturile și bunurile celui care datorează întreținerea
  • de posibilităţile de realizare ale acestor venituri și bunuri
  • de obligaţiile avute de cel care datorează întreținerea
  • de aptitudinea de a munci a celui care datorează întreținerea
  • de nevoile celui care solicită

Pensia alimentară (de întreținere) se calculează în funcție și de câți copii ai

Pensia alimentară (de întreținere) se mai calculează și în funcție de câți copii are cel care datorează întreținerea:

Pensia alimentară (de întreținere) se calculează în funcție și de câți copii ai
  • dacă are un copil, limita maximă a pensiei de întreținere este de până la 1/4 din veniturile realizate. Exemplu de calcul pensia alimentară (de întreținere) 1 copil: tatăl datorează pensie alimentară (de întreținere), are un venit lunar net de 4.800 lei, judecătorul poate hotărî o pensie alimentară (de întreținere) de până la 1/4 din 4.800 de lei = 1.200 de lei.
  • dacă are doi copii, limita maximă a pensiei de întreținere este de până la 1/3 din veniturile realizate. Exemplu de calcul pensia alimentară (de întreținere) 2 copii: mama datorează pensie alimentară (de întreținere), are un venit lunar net de 6.300 lei, judecătorul poate hotărî o pensie alimentară (de întreținere) de până la 1/3 din 6.300 de lei = 2.100 de lei (adică 1.050 de lei pentru fiecare copil).
  • dacă are trei sau mai mulți copii, limita maximă a pensiei de întreținere este de până la 1/2 din veniturile realizate. Exemplu de calcul pensia alimentară (de întreținere) 3 copii: tatăl datorează pensie alimentară (de întreținere), are un venit lunar net de 5.400 lei, judecătorul poate hotărî o pensie alimentară (de întreținere) de până la 1/2 din 5.400 de lei = 2.700 de lei (adică 900 de lei pentru fiecare copil).

Articole de lege relevante pentru pensia alimentară (de întreținere)

Sunt mai multe articole de lege, care combinate dau soluția la întrebarea “În funcție de ce se calculează pensia alimentară (de întreținere)?”. De acestea trebuie să țină cont avocatul când redactează cererea de chemare în judecată sau întâmpinarea dar și judecătorul când hotărăște ce soluție stabilește în cadrul procesului.

Enumerate mai jos ar fi așa: (* ce este cu roșu, este o explicație în plus unde am considerat necesar)

  1. Art. 406 din Codul Civil. Rudenia în linie dreaptă sau colaterală (1) Rudenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persoană şi poate fi ascendentă sau descendentă. (3) Gradul de rudenie se stabileşte astfel: a) în linie dreaptă, după numărul naşterilor: astfel, copiii şi părinţii sunt rude de gradul întâi, nepoţii şi bunicii sunt rude de gradul al doilea; (rudenia este în linie dreaptă în cazul descendenţei unei persoane dintr-o altă persoană, şi că părinţii şi copiii sunt rude de gradul întâi)
  2. Art. 516 din Codul Civil. Subiectele obligaţiei de întreţinere (1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege. (2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei. (obligaţia de întreţinere există între rudele în linie dreaptă)
  3. Art. 524 din Codul Civil. Creditorul întreţinerii ,Are drept la întreţinere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.
  4. Art 525 din Codul Civil. Dreptul la întreţinere al minorului (1) Minorul care cere întreţinere de la părinţii săi se află în nevoie dacă nu se poate întreţine din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri. (2) Cu toate acestea, în cazul în care părinţii n-ar putea presta întreţinerea fără a-şi primejdui propria lor existenţă, instanţa de tutelă poate încuviinţa ca întreţinerea să se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu excepţia celor de strictă necesitate. (părinţii datorează întreţinere minorului care se află în nevoie, dacă acesta nu se poate întreţine din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri)
  5. Art 526 din Codul Civil. Comportamentul necorespunzător Nu poate pretinde întreţinere acela care s-a făcut vinovat faţă de cel obligat la întreţinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.(2) Acela care se află în stare de nevoie din culpa sa poate cere numai întreţinerea de strictă necesitate.
  6. Art 527 din Codul Civil. Debitorul întreţinerii (1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. (2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.
  7. Art 528 din Codul Civil. Dovada stării de nevoie Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.
  8. Art 529 din Codul Civil. Cuantumul întreţinerii (1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. (2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. (3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat. (întreţinerea se datorează potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti; atunci când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său net lunar pentru un copil)
  9. Art 530 din Codul Civil. Modalităţile de executare (1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională. (2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani. (3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. (pensia de întreţinere, ca modalitate de executare a obligaţiei de întreţinere, se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere)
  10. Art 533 din Codul Civil. Plata pensiei de întreţinere (1) Pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească. (2) Chiar dacă creditorul întreţinerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreţinerea este datorată în întregime pentru acea perioadă. (3) De asemenea, părţile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanţa de tutelă poate hotărî ca întreţinerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea, în măsura în care debitorul întreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligaţii. (pensia alimentară (de întreținere) urmează să fie plătită, în lipsa acordului părţilor, la termenele stabilite prin hotărâre judecătorească)

Alte articole relevante din domeniul pensiei alimentare (de întreținere)

Dacă vrei să afli cât durează un proces pentru pensia alimentară (de întreținere), poți citi articolul “Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)” dar pe scurt durează 1 an și 26 de zile iar pe website-ul meu https://avocatpetrov.ro găsești domeniile mele de practică cât și alte articole interesante din dreptul românesc.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *