Majorare pensie alimentară de intretinere – caz practic

Pentru o majorare pensie alimentară (de întreținere) trebuie depusă o cerere de modificare a pensiei alimentare (de întreținere) la judecătorie. După înregistrare, un exemplar este trimis și celeilalte părți care poate depune întâmpinare (și cerere reconvențională) la cererea de chemare în judecată.

Ca și text de lege, se aplică prevederile art. 531 alin.1 Noul Cod civil.

Text de lege aplicat pentru majorare pensie alimentară (de întreținere)

Articolul 531 din Codul Civil (Legea 287 din 2009 actualizată) ce are ca Titlu Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere ne spune că atunci când se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă poate:

  • mări pensia de întreţinere
  • micşora pensia de întreţinere
  • hotărî încetarea plăţii pensie de întreținere.

Același articol de lege ne mai spune că pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă ce se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Procedură majorare pensie alimentară (de întreținere)

  • Reclamantul (adică cel care solicită ceva de la cealaltă parte pri intermediul instanței de judecată) depune la judecătorie cerere de chemare în judecată prin care solicită instanței de judecată o majorare a pensiei alimentare (de întreținere).

În acest articol “Ce este cererea de chemare în judecată” am vorbit de tot ce trebuie să cuprindă o cerere de chemare în judecată, unde se depune, în câte exemplare, ce trebuie să conțină, precum și un model de cerere de chemare în judecată.

  • Cererea de chemare în judecată se comunică pârâtului (celeilalte părți) pentru a putea depune întâmpinare în termen de 25 de zile.

Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt și în drept, față de cererea de chemare în judecată.

  • Dacă pârâtul are pretenții (în legătură cu cererea reclamantului) poate să formuleze cerere reconvențională.
  • După aceste formalități (care durează ceva), poate începe judecata. De exemplu, în acest proces de majorare pensie alimentară (de întreținere) de cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la judecătorie pe data de 03.07.2023 și primul termen de judecată a fost pe 18.01.2024.

Probe majorare pensie alimentară (de întreținere)

Ca și probe pentru majorare pensie alimentară (de întreținere) instanța de judecată a analizat următorele:

  • înscrisuri
  • referate de ancheta psihosocială
  • interogatoriile părților
  • probă testimonială.

Soluție judecătorie pentru majorarea pensiei alimentare (de întreținere)

Soluție judecătorie majorare pensie alimentară (de întreținere)

Judecătorul a hotărât următoarele în procesul de majorare pensie alimentară (de întreținere):

  • respinge cererea reconvenţională formulată de pârât în contradictoriu cu reclamanta (pârâtul a depus întampinare și cerere reconvențională prin care a solicitat admiterea în parte a cererii, solicitând să fie obligat la plata unei pensii de întreținere de 750 lei)
  • admite cererea de chemare în judecată a reclamantei în contradictoriu cu pârâtul
  • dispune modificarea măsurilor dispuse (prin Acordul Parental, în ceea ce priveşte pensia de întreţinere), în sensul că îl obligă pe pârât la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorei, în cuantum de 25% din venitul realizat de pârât, dar nu mai puţin de 25% din venitul minim pe economie, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată, şi până la majoratul minorei.

Dacă vrei să știi cât durează un proces pentru pensie alimentară la Judecătoria Constanța (după ce am analizat 25 de procese din anul 2024), am scris acest articol “Cât durează un proces pentru pensie alimentară (de întreținere)”dar răspunsul pe scurt este că, în medie, durează 1 an și 26 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *