calculator pensie alimentara

Folosește acest calculator pensie alimentara unde introduci:

 • venitul tău salarial,
 • numărul de copii la care trebuie să dai pensie alimentara

și afli instant cât este pensia alimentara:

 • pentru 1 copil,
 • pentru 2 copii,
 • pentru 3 copii, s.a.m.d..


calculator pensie de intretinere
Calculator pensie alimentara – Exemplu cu date deja introduse

Pensia alimentara se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 / 26 de ani. 

Pensia alimentara se calculează în funcție de veniturile părintelui și de numărul de copii la care trebuie să se împartă.

Cum se împarte pensia alimentară între copii

Pensia alimentara se împarte (calculează) în conformitate cu Noul Cod Civil astfel:

 • până la ¼ din venitul net lunar pentru calcul pensie alimentara 1 copil (dacă ai un venit de 6.000 de lei și instanța stabilește că trebuie să plătești ¼ din venit, vei plăti 1.500 de lei pensie alimentara);
 • până la ⅓ din venitul net lunar pentru calcul pensie alimentara 2 copii (în aceste calcule se iau în considerare și datoriile celui care este obligat la plata pensiei alimentara în bani);
 • până la ½ din venitul net lunar pentru calcul pensie alimentara 3 sau mai mulți copii (atenție că este pănâ la ½, că dacă cel obligat are un venit net de 8.000 de lei, credite lunare de 4.000 de lei, instanța de judecată nu poate să îl oblige să le dea copiilor 4.000 de lei, pentru că ar rămâne fără niciun ban pentru traiul de zi cu zi).

Exemple calcul pensie alimentara în anul 2024:

 1. Din venitul net al părintelui în cuantum de 5.000 de lei, pentru 1 copil ‣‣ o pensie alimentara de până la 1.250 lei.
 2. Din venitul net al părintelui în cuantum de 6.000 de lei, pentru 2 copii ‣‣  o pensie alimentara de până la 2.000 de lei (1.000 lei x 2 copii=2.000 lei)
 3. Din venitul net al părintelui în cuantum de 7.000 de lei, pentru 3 sau mai mulți copii ‣‣  o pensie alimentara de până la 1.100 lei (1.100x 4 copii=4.400 lei)

ATENTIE: Dacă sunt mai mulți copii (să zicem 4 ca în exemplul de mai sus) cărora trebuie sa le dea pensie alimentara, nu e obligatoriu ca instanța să hotărască să le dea câte 1.100 de lei la fiecare. E în funcție de nevoile fiecărui copil, de vârsta acestuia, s.a.m.d. La unul poate să îi dea 800 de lei, la altul 1.100, la altul 1.000 și tot așa.

Dacă vrei să citești și alte detalii despre pensia alimentara, uită-te pe articolul Pensia de întreținere – cine plătește și până când? iar dacă nu ai găsit toate informațiile de care aveai nevoie despre pensia alimentara, lasă-mi o întrebare și îți voi răspunde cât de repede. calculator pensie alimentara calculator pensie alimentara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *