Folosește acest calculator pensie de întreținere unde introduci venitul tău salarial, numărul de copii la care trebuie să dai pensie de întreținere și afli instant cât este pensia de întreținere pentru 1 copil, pentru 2 copii, pentru 3 copii, s.a.m.d..


Calculator pensie de întreținere (alimentară) în anul 2024


calculator pensie de intretinere
Calculator pensie de intretinere – Exemplu cu date deja introduse

Pensia de întreținere se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 / 26 de ani și se calculează în funcție de veniturile părintelui și de numărul de copii la care trebuie să se împartă.

Pensia de întreținere se împarte (calculează) în conformitate cu Noul Cod Civil astfel:

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil (dacă ai un venit de 6.000 de lei și instanța stabilește că trebuie să plătești ¼ din venit, vei plăti 1.500 de lei pensie de întreținere);
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii (în aceste calcule se iau în considerare și datoriile celui care este obligat la plata pensiei de întreținere în bani);
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii (atenție că este pănâ la ½, că dacă cel obligat are un venit net de 8.000 de lei, credite lunare de 4.000 de lei, instanța de judecată nu poate să îl oblige să le dea copiilor 4.000 de lei, pentru că ar rămâne fără niciun ban pentru traiul de zi cu zi).

Exemple calcul pensie de întreținere în anul 2024:

  1. Din venitul net al părintelui în cuantum de 4.400 de lei, pentru 1 copil, rezultă o pensie de întreținere de până la 1.100 lei.
  2. Din venitul net al părintelui în cuantum de 5.400 de lei, pentru 2 copii, rezultă o pensie de întreținere de până la 1.800 de lei (900 lei x 2 copii=1.800)
  3. Din venitul net al părintelui în cuantum de 8.800 de lei, pentru 3 sau mai mulți copii, rezultă o pensie de întreținere de până la 1.100 lei (1.100x 4 copii=4.400lei)

ATENTIE: Dacă sunt mai mulți copii (să zicem 4 ca în exemplul de mai sus) cărora trebuie sa le dea pensie de întreținere, nu e obligatoriu ca instanța să hotărască să le dea câte 1.100 de lei la fiecare. E în funcție de nevoile fiecărui copil, de vârsta acestuia, s.a.m.d. La unul poate să îi dea 800 de lei, la altul 1.100, la altul 1.000 și tot așa.

Dacă vrei să citești și alte detalii despre pensia de întreținere, uită-te pe articolul Pensia de întreținere – cine plătește și până când? iar dacă nu ai găsit toate informațiile de care aveai nevoie despre pensia de întreținere, lasă-mi o întrebare și îți voi răspunde cât de repede. calculator pensie de intretinere calculator pensie de intretinere 

2 comentarii la “Calculator pensie de întreținere

  1. Bună ziua! Am o fetiță de 14 ani cu domiciliul la mine ca, mama. Tatăl este recăsătorit și a mai făcut 1 copil. Momentan tatăl îi plătește fetiței 300 lei. Cât îi revine de, fapt tatălui de plata? Mulțumesc!

    1. Ce salariu are tatăl copilului? De exemplu: dacă ar avea 2.400 lei ar veni 400 lei la fiecare copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *