Avocat Petrov Georgiana

Pensia de intretinere tatal da o carte copilului

Pensia de întreținere – cine plătește și până când?

Pensia de întreținere sau pensia alimentară cum o știe lumea în general, se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 / 26 de ani. Dacă ești părinte, în acest articol vei afla ce este pensia de întreținere, cine o plătește și cine o primește (îi este adresată copilului), ce se întâmplă dacă nu se plătește și răspunsurile la cele mai arzătoare întrebări pe acest subiect. Articolul este amplu, tratează problema în complexitatea ei dar poți vedea mai jos cuprinsul și te duci la capitolul ce prezintă  interes pentru tine +  ai răspunsurile la cele mai căutate 9 întrebări.

Ce este pensia de întreținere sau pensia alimentară?

Pensia de întreținere reprezintă o obligație a unuia dintre părințide obicei a aceluia care nu stă în mod statornic cu copilul și are program de vizită de a asigura cele necesare pentru cheltuielile copilului privind educația, îmbrăcăminte, hrana, activități sportive, în general ne referim la traiul de zi cu zi. Cel care stă în mod statornic cu copilul, se presupune că are grijă de copil, îi dă de mâncare, îi cumpără haine, îl duce la activități educaționale sau sportive,

Există 2 modalități de a plăti pensia de întreținere: în natură sau în bani.

Pensia de întreținere se execută „în natură”, prin asigurarea traiului de viață al copilului minor sau major, după caz.

Părintele rezident (cel care se ocupă de minor/major până la 18 sau 26 de ani maxim) îi cumpără acestuia alimente, îmbrăcăminte, medicamente, rechizite, bunuri ca minorului să-i fie asigurat dreptul la o viață nomală și un trai decent.

Părintele nerezident (cel care nu locuiește cu minorul/majorul până la 18 sau 26 de ani maxim) trebuie să ofere acestuia cele necesare la fel cum o face și celălalt părinte. Dacă nu îndeplinește această obligație de bună voie, instanța de judecată dispune executarea obligației de întreținere prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani.

Pensia de intretinere activitati cu copilul

Pensia de întreținere pentru copilul minor/major stabilită în bani. Care este procentul?

Pe scurt, pensia alimentară este împărțiță în Noul Codul Civil astfel:

 • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil (dacă ai un venit de 8.000 de lei și instanța stabilește că trebuie să plătești ¼ din venit, vei plăti 2.000 de lei pensia de întreținere);
 • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii (în aceste calcule se iau în considerare și datoriile celui care este obligat la plata pensiei de întreținere în bani);
 • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii (atenție că este pănâ la ½, că dacă cel obligat are un venit net de 8.000 de lei, credite lunare de 4.000 de lei, instanța de judecată nu poate să îl oblige să le dea copiilor 4.000 de lei, pentru că ar rămâne fără niciun ban pentru traiul de zi cu zi).

Exemple calcul pensie alimentară 2023:

 1. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 1 copil, rezultă o pensie alimentară de până la 600 lei.
 2. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 2 copii, rezultă o pensie alimentară de până la 800 de lei (400 lei x 2 copii=800)
 3. Din venitul net al părintelui în cuantum de 8.800 de lei, pentru 3 sau mai mulți copii, rezultă o pensie alimentară de până la 1.100 lei (1.100x 4 copii=4.400lei)

ATENTIE: Dacă sunt mai mulți copii (să zicem 4 ca în exemplul de mai sus) cărora trebuie sa le dea pensia de întreținere, nu e obligatoriu ca instanța să hotărască să le dea câte 1.100 de lei la fiecare. E în funcție de nevoile fiecărui copil, de vârsta acestuia, samd. La unul poate să îi dea 800 de lei, la altul 1.100, la altul 1.000 și tot așa. avocat pensie de întreținere constanța

Pensia de întreținere în natură sau în bani. Cine alege?

Doar judecătorul poate alege cine și cum se plătește pensia de întreținere, printr-un proces civil (dar părintele alege în mod pasiv această variantă, neplătind/neasigurând în natură cele trebuincioase copilului), care se desfășoara doar la JUDECĂTORIA, în circumscripția căreia își are domiciliul reclamantul (persoana care face cererea de chemare în judecată).

În principiu, părintele care a pierdut procesul plătește pensia alimentară în bani iar părintele care se ocupă de creșterea copilului și stă cu copilul în mod statornic, se ocupă de pensia alimentară în natură (acesta fiind cel care îî cumpără copilului haine, jucării, mâncare deși nu îi interzice nimeni celuilalt părinte ca, pe lângă suma de bani ce o plătește, să îi mai cumpere, haine, jucării, să îl ducă la un film/teatru, etc.) până la vârsta de 18 / 26 de ani. Deși la carte spune că pensia alimentară se plătește mai întâi în natură, de obicei instanța stabilește o sumă de bani care trebuie dată copilului.

Pensia de intretinere tata se ocupa de educatia copilului

Instanța competentă cu privire la judecata cauzei

Instanța competentă să judece procedura privind stabilirea pensiei de întreținere este JUDECĂTORIA, fiind aleasă în funcție de domiciliul reclamantului (persoana care face cererea de chemare în judecată). Se plătește taxa judiciară de timbre în cuantumul de 20 lei pentru stabilirea sau modificarea pensiei de întreținere.

De la ce vârstă se acordă și până la ce vârstă se plătește pensia alimentară?

Pensia de întreținere se acordă tuturor minorilor din momentul introducerii cererii de chemare în judecată și până la vârsta de 18 ani și se poate plăti până la vârsta de 26 de ani, în anumite condiții de studii. Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, vezi și temeiul legal în art.533 dinNoul Cod Civil.Ea poate fi stabilită într-o sumă fixă, care se indexează de drept, trimestrial, în funcție de inflație. avocat pensie de întreținere constanța

Majorarea și micșorarea pensiei de întreținere

Majorarea pensiei de întreținere, reprezintă creșterea cuantumului stabilit initial la proces în funcție de necesitățile minorului / majorului, se solicită un nou proces pentru stabilirea unui nou cuantum al pensiei.

Micșorarea pensiei de întreținere se solicită tot în instanța, la judecătorie, atunci când nevoile copilului au scăzut relative în ultima perioadă. De exemplu, minorul a urmat un tratament medical și a fost necesară deplasarea lui în alt stat UE, între timp acesta s-a vindecat,iar pensia de întreținere suferă o mica modificare la aprecierea judecătorului.

Neplata pensiei de întreținere / alimentare. Plângere penală

Părintele care a fost desemnat prin hotărâre judecătoarească să achite lunar pensia de întreținere poate fi tras la răspundere printr-o plângere penală pusă în mișcare de persoana vătămată (în cazul nostru părintele rezident – cel care a primit custodia copilului minor / major).

Măsura cea mai des întâlnită cu privire la neplata pensiei de întreținere o reprezintă poprirea veniturilor lunare (oprirea unei sume de bani din contul bancar). Discutăm în alt articol despre poprirea pe salariu.

Întrebări și răspunsuri scurte

Celălalt părinte nu contribuie cu nimic la creșterea copilului. Ce trebuie să fac în această situație?

Pe baza hotărârii judecătorești trebuie să mergeți la un executor judecătoresc să poată pune în aplicare hotărârea judecătprului. Bine, e posibil ca celălalt părinte să nu aibă niciun bun pe numele lui sau să muncească fără carte de muncă, și acolo este de așteptat până se va reulva situația.

Cât se plătește pensia alimentară?

 • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil;
 • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
 • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.

De când se plătește pensia alimentară?

Pensia alimentară se plătește de la data introducerii acțiunii – cererea de chemare în judecată. Dacă acțiunea este introdusă de mama minorului în data de 15.08.2021 iar procesul de termină pe 03.04.2023, atunci, dacă are câștig de cauză, plata se va face retroactiv de pe 15.08.021.

Pensia de intretinere copilul calculeaza banii

Până când se plătește pensia de întreținere?

De obicei, până la 18 ni dar pentru a beneficia de pensia de întreținere până la 26 de ani, copilul trebuie să îndeplinească această condiție:să urmeze studii superioare la o formă de învățământ universitară. Se poate lua în calcul la stabilirea pensiei de întreținere atât venitul net din România, cât și cel din străinătate. Sunt luate în calcul doar veniturile cu caracter permanent nu și cele întâmplătoare cum sunt diurna, orele suplimentare, al 13-lea salariu, indemnizaţiile de deplasare, de transfer, sporul pentru condiţii grele, sporul de noapte, sporul de toxicitate,etc.

Ce fac dacă nu vrea să plătească pensia de întreținere?

Poate fi dat în judecată. Dacă nu se plătește pensia de întreținere se poate recurge la o soluție legală. Există trei moduri prin care se poate stabili pensia alimentară: de comun acord, la un notar public sau la judecătorie.

Dacă pensia de întreținere este stabilită la notar și există neînțelegeri cu privire la plata acesteia, părintele va fi nevoit să apeleze la instanță cu privire la punerea în executare a acestei obligații.

Dacă nu are niciun venit (muncește fără carte de muncă) și nici bunuri pe numele lui?

Se stabilește minimul pe economie, atunci când judecătorul obține informația că părintele nu dispune de un venit lunar.

Pensia de întreținere se poate prescrie?

Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani DACĂ nu s-a mai făcut niciun act de executare în situația în care părintele nerizident nu a plătit .

Dacă salariul a crescut, o să plătească mai mult? Ce trebuie să fac?

Dacă salariul net crește, implicit și pensia alimentară o să sufere o majorare/o creștere dar numai la cerere. Judecătorul nu se trezeste, de la el putere, să modifice suma care a fost stabilita.

Trebuie făcută o cerere pentru modificarea cuantumului pensiei de întreținere.

Cât costă un proces pentru pensia de întreținere / alimentară?

Se achită taxa judiciară de timbru în valoare de 20 LEI + onorariul avocatului. Aceste cheltuieli se pot recupera de la partea adversă dacă se câștigă procesul. Pe site-ul UNBR găsiți niste onorarii minimale ale avocaților pentru diferite probleme juridice (stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copiilor – începe de la 1.540 de lei) și în plus puteți afla despre cheltuielile de judecată – care sunt și cum le poți recupera. avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța avocat pensie de întreținere constanța

57 thoughts on “Pensia de întreținere – cine plătește și până când?”

 1. As dori sa stiu cine plateste pensie alimentara pentru copil de 18 ani. Vreau sa divortez odata, am fugit de impartit copilul si de pensii alimentare toata viata si nici acum nu scap, la 18 ani? Oricum il ajut, dar nu vreau sa am legea la fundul meu, sa ma oblige ca din 1500 roni sa i dau fortat jumatate din salariu. IN conditiile in care chiria e 2000 ron si nu am unde locui, nu am bani de trait. Ma simt umilita de statutul de om casatorit si nici divortata vad ca nu am nicio sansa sa fiu OM LIBER!

  1. Daca nu isi continua studiile, nu ii mai plateste nimeni. Daca isi continua studiile, ii plateste acel parinte care a fost stabilit de parti sau de judecator. In ce situatie va regasiti?

  2. Daca unul dintre parintii nu are pensie,avand in vedere ca este persoana apta de munca dar nu are ani minimi pentru incadrarea pensie, in ce masura sunt obligat sa il intretin?
   Multumesc!

 2. PELOIU DUMITRU IONUT

  Buna ziua din data de 16 03 2023 băiatul meu în varsta de 14 ani a plecat de la mama lui, de atunci pana in prezent locuieste la mine, am facut ordonanta președențiala la judecătoria dragasani cu nr de dosar 1044/223/2023 prin care am solicitat oprirea pensiei de întreținere platită de mine deoarece fosta sotie nu mai are nici o cheltuială cu cresterea lui, toate cheltuielile fiind in sarcina mea, dar mi s-a respins pe motiv că nu este intemeiată.
  Acum fosta sotie ma tot ameninta ca ma va da in judecata ca nu iam mai platit pensia de 2 luni de când a plecat de la ea.
  E strigător la cer stie si politia de cand a plecat, si asistenta socialâ, si judecatoria, cum este posibil și ce este de facut daca puteti sami spuneti si mie va rog mult
  Va multumesc

  1. Aceasta situație nu este tranșată in un anume fel de instanțele din Romania. Unii judecători decid că nu ar mai trebui să plătiți, alții zic că trebuie să plătiți. Depinde de judecătorul care o să vă primească dosarul cauzei, dacă veți fi dat în judecată. A făcut mama copilului cerere de chemare în judecată?

 3. Daca vrea sa urmeze o facultate privata neacreditata, unde nu se cere diploma de BAC, unde anul univ costa 5000 de lei, mai trebuie sa ii platesc pensie alimentara?

   1. Bună ziua, dacă m-am recăsătorit tatăl copilului mai trebuie să plătească pensia alimentară?

   1. Nicoleta Mihaela Nicolau

    Bună ziua, legat de pensia alimentara pt copil ce va împlini 18 curând și care este încă elev, dar este și persoana cu handicap grav. Tatăl nu dorește să mai plătească pensia după 18 ani, deși copilul este încă elev. Fiind cu handicap psihic, nu își poate chema tatăl in judecata, deci avem nevoie de avocat. Putem cere asistenta publica judiciară sa ii apere drepturile? Deoarece curatela specială o facem după comisia de 18 ani și asta presupune un alt proces. Va mulțumesc pentru timp și răspuns.

    1. Aveți 2 variante. Înainte de 18 ani sa porniți acțiunea prin reprezentant legal (mama), cu solicitarea de a fi obligat să plătească și după 18 ani dar daca e in continuarea studiilor.
     Daca nu, după ce se instituie curatela, poate sa solicite curator special.

 4. Buna ziua! Sunt reprezentantul legal al nepotului meu….sora mea(mama copilului a decedat)…copilul are 15 ani iar tatăl nu este recunoscut în certificatul de naștere….pot obține pensie alimentara de la el în aceste condiții și dacă da se da din urmă sau decât din clipa în care fac eventual….o cerere de judecată?

 5. Si daca copilul este minor(15ani jumate),se poate plati pensia alimentara in contul copilului,contul este deschis de mine?

 6. Buna ziua,

  Judecatorul a stabilit 25% din venituri cand am divortat. Intre timp m-am recasatorit si mai am 2 copii.
  Pot cere reducerea procentului ?

  multumesc,

 7. Buna ziua, cum anume se poate afla, legal, ce venit NET incaseaza fostul sot, pentru a sti cu exactitate cat are de plata lunar pentru pensia alimentara a copilului?

 8. Bună ziua,
  Copilul are virsta de 17 ani si vrea sa se angajeze sezonier , intrebarea este daca mai beneficiază de pensia de întreținere?
  Specific ca fostul sot este pensionar a lucrat in cadrul MAI.

 9. Mihnea Ionuț

  Dau pensie alimentara 850 roni de 6 ani . Copilul acum are 11 Mama m a dat in judecată pr majorare pensie . Tatăl copilului este in Anglia . Judecătoria a dispus Comisie rogatorie Pt Anglia . Intrebarea este : se iau in calcul chiria din Anglia la proces la noi in țara .

  1. chiria in sensul ca aveti o locuinta pe care ati inchiriat-o si primiti bani in schimbul chiriei…sau ca stati dvs in chirie si sa se ia in calcul ca si debit din veniturile dvs?

 10. Buna seara!!
  Am un copil de 5saptamani iar pe perioada sarcini si dupa aceasta toate cheltuielile legate de copil au fost suportate de mine.
  Precizez ca mama nu a dorit copilul din motive financiare …toata perioada sarcini a zis ca o sa se mute cu copilul la mine dupa ce a nascut a luat copilul si a plecat eu ramanand contributor…
  Ce pot face si cum imi pot lua copilul precizez ca ea nu are o situatie financiara ok si mai locuieste cu mama cu probleme pshihice si cu inca un copil de 5 ani…

 11. Bună ziua, eu am o fata care după divorț în 2017 fata mi-a fost încredințată mie, mama fetei are restante mari la plata pensiei de întreținere, 6 luni nu a plătit deloc și în restul lunilor a dat doar o parte din bani, precizez ca fata acum este la facultate, ce trebuie făcut pt a o determina să-și achite datoriile fata de fata, cele financiare bineînțeles, stabilite de lege, va mulțumesc anticipat

 12. Buna ziua, pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei fizice. Ce se intampla daca respectivul platitor este si persoana juridica? In acest moment o instanta de judecata economica tocmai a decis ca pensia alimentara este 1/4 din venitul net al persoanei juridice. (vorbim de un SRL unde patrimoniul societatii este separat de privat). Vi se pare corect, e legal?

  1. Instanta a decis ca pensia alimentara sa fie 1/4 din profitul firmei SRL la care platitorul este asociat unic si administrator. Instanta obliga platitorul sa isi distribuie fortat profitul (neincasat, nerepartizat sau reinvestit).

 13. Udrea Mariana

  daca am un copil din prima casatorie si ii platesc pensia alimentara dar acum m.am recasatorit si mai am un copil ,cat trebuie sa ii platesc pensia primului copil…mentionez ca am un salariu minim pe economie si mai am si o rata de 450 lei pe numele meu

  1. daca aveti un venit net lunar de 1.500 de lei, se calculeaza maxim 1/3 din acest venit..de unde rezulta ca ambii copii cumulat vor primir 1/3 din 1.500 = 500..adica 250 de lei fiecare…dar e posibil, in functie de nevoile fiecaruia, sa ii dea unuia 200 si altuia 300.

 14. Pelin Georgeta

  Daca o instanta din Romania a decis ca tatal sa plateasca 25% din salariu ca pensie de întreținere șî acesta lucrează îñ altă țară din Europa acesta va fi găsit și poprit automat de executor?

  1. Lucrează în altă țară dar cu o firma românească?
   25% din ce salariu?
   Dacă o să fie executat de către un executor judecătoresc, poate sa îi pună poprire pe salariu, poate sa îi execute bunurile, etc.

 15. Bună! Aș dori să știu în cazul militarilor cum se calculează pensia de intretinere? Știu ca nu întra la calculează norma de hrană,dar ma interesează dacă se calculează sporul pentru zile de sărbătoare și weekenduri ,de noapte și de condiții grele!

 16. Buna ziua! Am pierdut recent un proces de mărire a pensiei alimentare, cu toate ca am dovedit ca ma ocup de copil, am rate la banca pentru un credit ipotecar, fac naveta 130 km zilnic pentru locul de munca, mi sa dat maximul, 1/4 din net realizat, dar nu mai puțin de 700 lei/luna. Net realizat înseamnă ca se trage 1/4 din tot ce câștig. Dacă fac recurs pe motiv ca e o ilegalitate invocând ca pensia se calculează strict din câștigurile permanente si nu si din cele ocazionale plus ca minimul e 480 si nu 700, ca nu mi s-au luat in calcul cheltuielile care sunt peste jumatate din venit si cer anularea sau recalcularea ce șanse de câștig am?

 17. Bună ziua, dacă soțul meu lucrează în Anglia, ce pensie pot primii, minima pe economie sau 1/4 di salariul lui de acolo?
  Mulțumesc

 18. Pungă Andrei

  Buna ziua! Vreau sa depun divorțul de comun acord cu soția mea la notar! Am vorbit cu ea și este de acord sa mergem sa dam semnătura… Copilul va rămâne la ea menționez are 4 anișori …. Se poate că eu sa nu plătesc pensie alimentara daca ea nu vrea asta? Mi-a zis că nu vrea nimic de la mine doar sa fim doi oameni liberi și fara pretenții!
  I-am cerut testul de paternitate că am dubii în privința copilului și ea îl refuza! Îmi spune că vrea divorț prin notar și fără pretenții nu vrea pensie! Se poate așa ceva ?

 19. Alexandra Radu

  Buna ziua! Părinții mei sunt despărțiți de 9 ani, custodia ii aparține mamei, tatăl a fost desemnat sa plătească pensie alimentara dar nu a plătit niciodată și nici nu ma caută. Eu am 22 de ani și sunt studenta la master, el lucrează in Germania cu contrat, pot obține o alocație sau trebuie sa îl dau in judecată pentru pensia alimentara?

 20. Buna ziua,

  Plătesc pensie alimentara pentru copilul meu care are aproape 15 ani.
  După divorț, împreuna cu mama copilului, avem custodie comuna.
  Copilul locuiește la mamă.
  Nu îmi este clar dacă mama copilului încasează sau nu un salariu (idea este ca familia ei deține o firma și este posibil ca ea sa figureze acolo ca salariat, dar este cert ca ea nu lucrează in mod real undeva și nu încasează in realitate un salariu. Știu asta pentru ca se bazează exclusiv pe banii din pensia alimentara pe care eu o plătesc. In plus, am avut nenumărate discuții despre angajare, doar ca ea refuza sa muncească pentru ca, o citez: “nu-mi place”).

  Dilema mea este următoarea: pot cumva sa direcționez banii din pensia alimentara doar pentru îngrijirea copilului (care este lumina ochilor mei) nu și a mamei copilului?
  Pentru ca îmi este clar ca ea folosește o parte din bani pentru ea personal, in detrimentul copilului. Pe scurt, eu ii susțin financiar pe amândoi, chiar dacă sunt divorțat de câțiva anu deja și sunt in alta relație acum. M-am gândit la plata in natura, dar sa fac eu cumpărăturile este foarte complicat dpdv logistic, deci nu prea ar fi o varianta potrivită.

  Mulțumesc din suflet

 21. Buna ziua . Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarele: fiul meu este un copil cu handicap grav și din diferite motive ale intarzierii mentale si altele ,desi va face 18 ani peste 2 luni mai are 2 ani de școală generala(adica va termina 10 clase doar la varsta de 19 ani jumate) dar tatal care momentan plateste pensia alimentara nu mai vrea sa plăteasca pensia alimentara din Septembrie încolo pe motiv ca copilul va fi major .asa-i ca este obligat sa plătească până termina școala chiar dacă nu sunt studii superioare ? Pensia alumentara a fost stabilita in Portugalia deoarece si eu cu copilul am locuit acolo pana acum 5 ani Iar tatăl trăiește în Portugalia in continuare și nu știu nici unde lucrează și nici adresa unde locuiește deoarece între timp s-a mutat cu domiciliul și nu vrea sa îmi spună. Pot sa fac vreo cerere aici in România ca să plătească pensia alimentara în continuare fără sa știu domiciliul și locul de muncă? Exista vreo posibilitate sa fie găsit ca să fie înștiințat ? Cum sa procedez ?
  Va mulțumesc anticipat!

 22. La incheierea procesului de divort am aflat ca trebuie sa platesc pensia alimentara de pe timpul judecatii, Acesta avand o durata mai mare de un an , s-a adunat o suma mare de bani.Dpdv legal,in cat timp pot plati aceasta suma,avand in vedere ca nu am cum sa platesc in 2-3 transe? Multumesc mult!

 23. Doresc o lămurire. Fiul meu a absolvit studiile medii. Din toamnă va începe studiul în cursul superior. Tatăl său îi plătește penisa alimentară. Fiul , locuiește cu mine. Tatal său l-a convins să-și deschidă un cont. Ideea este că i-a spus că suma va scade , ca și cuantum , că are și el niște cheltuieli în casă și că dacă stă cu mine să îi plătesc toate cele necesare . Cheltuielile sunt mari . Cu alte cuvinte, fiul meu este convins că ceea ce îi va trimite tatal său , sumă diminuată, este pentru cheltuieli , altele decât cele pentru propriile necesități. Precizez ca tatăl său este salariat. Cheltuielile la facultate sunt și ele considerabile. Sunt obligată să le suport doar eu?

 24. Bună ziua, pe lângă pensia de intretinere stabilită de instantă mai sunt obligat sa plătesc și alte sume de bani ocazional, fosta soție se plânge mereu de cheltuieli mari cu copii și cere bani frecvent.

 25. Am divortat acum 12 ani , custodia a ramas la ambi parinti si eu sa platesc o pensie alimentara minim pe economie de acum 12 ani . Mama a plecat in italia cu copilul imediat de divort eu nu am mai stiut nimic de ea pana acum 1 an de zile .iar acum ma ameninta ca ma da injudecata pt pensie alimentara .eu nu lucrez in Romania de 10 ani .copilul a crescut in italia .ce pot pati sau ce lege este pt asfel de situatii?

 26. Buna ziua daca nam nici un venit si am un copil bolnav de grad 1 si unul de 5 ani ,Poate sami ceara fostul concubin pensia alimentara pt cei 2 copii care sunt cu el ??
  Precizez ca copii stau la ei ptc acolo au prieteni si cilegii ,

 27. Buna ziua,
  fiul meu are 23 ani si a reusit la facultate la stat, la buget. Poate sa ceara in instanta pensie alimentara de la tatal lui pana la implinirea varstei de 23 ani? Precizez ca nu a primit pensie alimentara de la 18 ani si pana acum.

 28. Buna seara! Fosta sotie a concubinului meu il tot ameninta ca il da in judecata pentru cresterea pensiei alimentare inca de la inceputul acestui an. Mai nou cu noul salariu min pe economie de la 1 Oct 2023 ii imputa 1/4 din salariul brut pe economie. Noi doi avem un copil in crestere. Intrebarea pe care o am, va rog, este cat trebuie sa ii dea pensie alimentare fostei sotii pentru copilul lor, el avand 2 copii, unul cu ea si unul cu mine. Noi doi nu suntem casatoriti, dupa cum am precizat mai devreme. Nici domiciliul in acte nu il avem acelasi. Multumesc din suflet pentru atentie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *