Avocat Petrov Georgiana

Pensia de intretinere tatal da o carte copilului

Pensia de întreținere – cine plătește și până când?

Pensia de întreținere sau pensia alimentară cum o știe lumea în general, se plătește de unul dintre părinți până la vârsta de 18 sau 26 de ani. Dacă ești părinte, în acest articol vei afla ce este pensia de întreținere, cine o plătește și cine o primește (îi este adresată copilului), ce se întâmplă dacă nu se plătește și răspunsurile la cele mai arzătoare întrebări pe acest subiect. Articolul este amplu, tratează problema în complexitatea ei dar poți vedea mai jos cuprinsul și te duci la capitolul ce prezintă  interes pentru tine +  ai răspunsurile la cele mai căutate 9 întrebări.

Ce este pensia de întreținere sau pensia alimentară?

Pensia de întreținere reprezintă o obligație a unuia dintre părințide obicei a aceluia care nu stă în mod statornic cu copilul și are program de vizităde a asigura cele necesare pentru cheltuielile copilului privind educația, îmbrăcăminte, hrana, activități sportive, în general ne referim la traiul de zi cu zi. Cel care stă în mod statornic cu copilul, se presupune că are grijă de copil, îi dă de mâncare, îi cumpără haine, îl duce la activități educaționale sau sportive,

Există 2 modalități de a plăti pensia de întreținere: în natură sau în bani.

Pensia de întreținere se execută „în natură”, prin asigurarea traiului de viață al copilului minor sau major, după caz.

Părintele rezident (cel care se ocupă de minor/major până la 26 de ani maxim) îi cumpără acestuia alimente, îmbrăcăminte, medicamente, rechizite, bunuri ca minorului să-i fie asigurat dreptul la o viață nomală și un trai decent.

Părintele nerezident (cel care nu locuiește cu minorul/majorul până la 26 de ani maxim) trebuie să ofere acestuia cele necesare la fel cum o face și celălalt părinte. Dacă nu îndeplinește această obligație de bună voie, instanța de judecată dispune executarea obligației de întreținere prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani.

Pensia de intretinere activitati cu copilul

Pensia de întreținere pentru copilul minor/major stabilită în bani. Care este procentul?

Pe scurt, pensia alimentară este împărțiță astfel:

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil (dacă ai un venit de 8.000 de lei și instanța stabilește că trebuie să plătești ¼ din venit, vei plăti 2.000 de lei pensia de întreținere);
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii (în aceste calcule se iau în considerare și datoriile celui care este obligat la plata pensiei de întreținere în bani);
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii (atenție că este pănâ la ½, că dacă cel obligat are un venit net de 8.000 de lei, credite lunare de 4.000 de lei, instanța de judecată nu poate să îl oblige să le dea copiilor 4.000 de lei, pentru că ar rămâne fără niciun ban pentru traiul de zi cu zi).

Exemple:

  1. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 1 copil, rezultă o pensie de întreținere de până la 600 lei.
  2. Din venitul net al părintelui în cuantum de 2.400 de lei, pentru 2 copii, rezultă o pensie de întreținere de până la 400 de lei (400 lei x 2 copii=800)
  3. Din venitul net al părintelui în cuantum de 8.800 de lei, pentru 3 sau mai mulți copii, rezultă o pensie de întreținere de până la 1.100 lei (100x 4 copii=4.400lei)

Pensia de întreținere în natură sau în bani. Cine alege?

Doar judecătorul poate alege cine plătește pensia de întreținere printr-un proces civil (dar părintele alege în mod pasiv această variant, neplătind/neasigurând în natură cele trebuincioase copilului), care se desfășoara doar la JUDECĂTORIA, în circumscripția căreia își are domiciliul reclamantul (persoana care face cererea de chemare în judecată).

În principiu, părintele care a pierdut procesul cu privire la custodia minorului plătește pensia alimentară în bani, părintele care se ocupă de creșterea copilului și a primit custodia se ocupă de pensia alimentară în natură până la vârsta de 18 ani sau 26 de ani, după caz.

Pensia de intretinere tata se ocupa de educatia copilului

Instanța competentă cu privire la judecata cauzei

Instanța competentă să judece procedura privind stabilirea pensiei de întreținere este JUDECĂTORIA, fiind aleasă în funcție de domiciliul reclamantului (persoana care face cererea de chemare în judecată). Se plătește taxa judiciară de timbre în cuantumul de 20 lei pentru stabilirea sau modificarea pensiei de întreținere.

De la ce vârstă se acordă pensie de întreținere și până la ce vârstă trebuie plătită?

Pensia de întreținere se acordă tuturor minorilor până la vârsta de 18 ani și se poate plăti până la vârsta de 26 de ani, în anumite condiții de studii. Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, vezi și temeiul legal în art.533 din Noul Cod Civil. Ea poate fi stabilită într-o sumă fixă, care se indexează de drept, trimestrial,în funcție de inflație.

Majorarea și micșorarea pensiei de întreținere

Majorarea pensiei de întreținere, reprezintă creșterea cuantumului stabilit initial la proces în funcție de necesitățile minorului / majorului, se solicită un nou proces pentru stabilirea unui nou cuantum al pensiei.

Micșorarea pensiei de întreținere se solicită tot în instanța, la judecătorie , atunci când nevoile copilului au scăzut relative în ultima perioadă. De exemplu, minorul a urmat un tratament medical și a fost necesară deplasarea lui în alt stat UE, între timp acesta s-a vindecat,iar pensia de întreținere suferă o mica modificare la aprecierea judecătorului.

Neplata pensiei de întreținere. Plângere penală

Părintele care a fost desemnat prin hotărâre judecătoarească să achite lunar pensia de întreținere poate fi tras la răspundere printr-o plângere penală pusă în mișcare de persoana vătămată (în cazul nostru părintele rezident – cel care a primit custodia copilului minor / major).

Măsura cea mai des întâlnită cu privire la neplata pensiei de întreținere o reprezintă poprirea veniturilor lunare. Discutăm în alt articol despre poprirea pe salariu.

      Întrebări și răspunsuri scurte

Celălalt părinte nu contribuie cu nimic la creșterea copilului. Ce trebuie să fac în această situație?

Pe baza hotărârii judecătorești trebuie să mergeți la un executor judecătoresc să poată pune în aplicare hotărârea judecătprului. Bine, e posibil ca celălalt părinte să nu aibă niciun bun pe numele lui sau să muncească fără carte de muncă, și acolo este de așteptat până se va reulva situația.

Cât se plătește pensia alimentară?

  • până la ¼ din venitul net lunar pentru 1 copil;
  • până la ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
  • până la ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.

De când se plătește pensia alimentară?

Pensia alimentară se plătește de la data introducerii acțiunii – cererea de chemare în judecată. Dacă acțiunea este introdusă de mama minorului în data de 15 august 2021 iar procesul de termină pe 03.04.2023, atunci, dacă are câștig de cauză, plata se va face retroactiv de pe 15.08.021.

Pensia de intretinere copilul calculeaza banii

Până când se plătește pensia de întreținere?

Pentru a beneficia de pensia de întreținere până la 26 de ani, copilul trebuie să îndeplinească această condiție:să urmeze studii superioare la o formă de învățământ universitară. Se poate lua în calcul la stabilirea pensiei de întreținere atât venitul net din România, cât și cel din străinătate. Sunt luate în calcul doar veniturile cu caracter permanent nu și cele întâmplătoare cum sunt diurna, orele suplimentare, al 13-lea salariu, indemnizaţiile de deplasare, de transfer, sporul pentru condiţii grele, sporul de noapte, sporul de toxicitate,etc.

Ce fac dacă nu vrea să plătească pensia de întreținere?

Dacă nu se plătește pensia de întreținere se poate recurge la o soluție legală. Există trei moduri prin care se poate stabili pensia alimentară: de comun acord,la un notar public sau la judecătorie.

Dacă pensia de întreținere este stabilită la notar și există neînțelegeri cu privire la plata acesteia, părintele va fi nevoit să apeleze la instanță cu privire la punerea în executare a acestei obligații.

Dacă nu are niciun venit (muncește fără carte de muncă) și nici bunuri pe numele lui?

Se stabilește minimul pe economie, atunci când judecătorul obține informația că părintele nu dispune de un venit lunar.

Pensia de întreținere se poate prescrie?

Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani dacă nu s-a mai făcut niciun act de executare în situația în care părintele nerizident nu a plătit .

Dacă salariul a crescut, o să plătească mai mult? Ce trebuie să fac?

Dacă salariul net crește, implicit și pensia alimentară o să sufere o majorare/o creștere dar numai la cerere. Judecătorul nu se trezeste, de la el putere, să modifice suma care a fost stabilita.

Trebuie făcută o cerere pentru modificarea cuantumului pensiei de întreținere.

Cât costă un proces pentru pensia de întreținere?

Se achită taxa judiciară de timbru în valoare de 20 LEI + onorariul avocatului. Aceste cheltuieli se pot recupera de la partea adversă dacă se câștigă procesul. Uite aici niste onorarii minimale pentru diferite probleme juridice (stabilirea contribuției părinților la cheltuielile
de creștere și educare a copiilor – începe de la 1.540 de lei) și aici despre cheltuielile de judecată – care sunt și cum le poți recupera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *