Incetare dosar alcoolemie

Procesul penal încetează dacă intervin cauze precum: moartea inculpatului, prescripția, etc. Am analizat 255 de procese penale cu alcoolemie de la Judecătoria Constanța în perioada 01.01.2023-31.12.2023. Am aflat că au fost 5 cazuri de încetare a procesului penal: 1 caz când inculpatul a decedat și 4 situații când a intervenit prescpția.

Dacă vrei să știi cât durează un proces  penal pentru alcool, citește articolul “Cât timp poate dura un proces penal pentru alcool?” (dacă nu vrei să citești îți zic că durează în medie 1 an, 7 luni și 6 zile).

Acest calcul a fost făcut analizând cele 255 de procese penale de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe la Judecătoria Constanța în perioada 01.01.2023-31.12.2023.

Când încetează un dosar de alcoolemie / conducere sub influența alcoolului

Conform Codului de procedură penală (Legea 135/2010) un proces penal încetează când:

  • fapta nu există;
  • fapta nu este prevăzută de legea penală / nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
  • nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
  • există o cauză justificativă / de neimputabilitate;
  • lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
  • a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
  • a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
  • există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
  • există autoritate de lucru judecat;
  • a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Încetare dosar alcoolemie Judecătoria Constanța

Din cele 255 de procese penale de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe soluționate de Judecătoria Constanța, 5 au avut ca motive de încetare: decesul supectului și intervenirea precscipției.

În principiu, la procesele penale conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe soluționate care durează > de 5 ani intervine prescripția.

Încetare dosar alcoolemie Încetare dosar alcoolemieÎncetare dosar alcoolemie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *