Revocarea ordinului de protectie judecatoria constanta

Pentru a putea solicita revocarea ordinului de protecție, acesta trebuie să fie emis pe durata lui maximă de 12 luni și trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

  1. agresorul a respectat interdicțiile sau obligațiile impuse;
  2. agresorul a urmat consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare ori orice altă formă de consiliere sau terapie care a fost stabilită în sarcina sa ori care i-a fost recomandată sau a respectat măsurile de siguranță, dacă asemenea măsuri s-au luat, potrivit legii;
  3. dacă există o evaluare a riscului de recidivă realizată potrivit competențelor de către un serviciu de probațiune, care indică un grad de risc suficient de scăzut și faptul că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenței sau pentru familia acesteia.

2 aspecte care fac diferența între a putea / a nu putea solicita revocarea ordinului de protecție

Sunt 2 legi în vigoare din anul 2024 cu privire la ordinul de protecție (LEGEA nr. 217 din 22 mai 2003 – republicată – pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și LEGEA nr. 26 din 28 februarie 2024 privind ordinul de protecție):

  • prima lege se referă la ordinul de protecție ce afectează violența domestică, în cadrul familiei – aici este valabilă chestiunea cu durata maximă de 12 luni a ordinului de protecție
  • a 2-a lege se referă la ordinul de protecție ce vizează orice alte relații în afara sferei familiei (ne referim la vecini, prieteni, colegi de birou, etc) – aici nu este valabilă chestiunea cu durata maximă a ordinului de protecție și se poate cere revocarea chiar dacă a fost emis pe o perioadă mai mică de 12 luni.

Cererea de revocare se soluționează cu citarea:

  • părților și
  • a unității de poliție care a pus în executare ordinul de protecție a cărui revocare se solicită.

Participarea procurorului este obligatorie. Uneori, unele ordine de protecție nu se dau pe perioada maximă, doar pentru a nu se putea solicita revocarea acestora.

Caz practic revocare ordin de protecție – respingere

În acest caz de revocare de la judecătoria Constanța,

  • judecătorul de la Judecătoria Constanța hotărâse, pe 29.10.2024, ca măsurile din ordinul de protecție să fie pe o perioadă de 11 luni și 25 de zile
  • când s-a solicitat revocarea ordinului de protecție, instanța a invocat din oficiu excepţia inadmisibilităţii cererii, raportat la art. 49 din Legea 217/2003
  • iar cererea de revocare a ordinului de protecție emis prin sentința civilă din data de 29.10.2024, pronunțată de Judecătoria Constanța, a fost respinsă ca inadmisibilă.

Caz practic revocare ordin de protecție – înlăturare obligație purtare permanentă dispozitiv electronic de supraveghere

În acest caz de revocare de la judecătoria Constanța,

Prin sentința civilă din data de 09.02.2024, pronunţată de Judecătoria Constanţa, s-au dispus mai multe măsuri de protecţie:

  • emiterea ordinului de protecţie pentru un termen de 6 luni
  • obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe minime de 300 m faţă de victimă
  • obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe minime de 300 m faţă de locuinţa reclamantei
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima
  • obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere
  • reclamantul solicită înlăturare măsură monitorizare electronică
  • instanța de judecată, pe 12.04.2024, modifică ordinul de protecţie și înlătură obligaţia de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere.

Atenție: Cererea de revocare sau de înlocuire a unei măsuri din ordinul de protecție trebuie făcută de către persoana împotriva căreia s-a emis ordinul de protecție

Adică nu pot face copiii pentru tata sau soția pentru soț.

Dacă vrei să știi cum arată un model de cerere pentru emiterea unui ordin de protecție, citește articolul Cerere emitere ordin de protecție constanta iar aici vezi mai multe arii de practică în domeniul penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *