Mama poate ieși din țară cu minor fără acordul tatălui (viceversa este valabilă și ea) dar cu acordul judecătorului. Dacă ești în situația de a avea autoritate comună cu fostul soț / partener (adică decideți împreună de soarta copiilor) și te hotărăști să mergi în străinătate cu avionul / mașina / vaporul, află în articolul de mai jos, dacă poți ieși fără acord, care sunt condițiile pentru ieșire din țară cu minor, ce documente îți sunt necesare și răspunsurile la cele mai căutate 7 întrebări pe care ți le-ai pus + alte câteva detalii la care nu te-ai fi gândit că trebuie să le cunoști.
Dat fiind faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a se ocupa de creșterea și educarea copiilor lor, trebuie să cunoști câteva lucruri esențiale în ceea ce privește drepturile copiilor care ajung să locuiască doar cu unul dintre părinți, de cele mai multe ori cu mama.
Cu toate acestea ambii părinți trebuie să fie implicați în creșterea copilului lor, chiar dacă copilul stă în mod statornic la mamă iar tatăl are program de vizită. Un exemplu mai rar întâlnit îl regăsiți la Judecătoria Satu Mare, la cererea tatălui, acordă custodia copilului și stabilește domiciliul minorei la domiciliul tatălui.
Ce acte îmi trebuie pentru ieșire din țară cu minor?
Copiii minorii români pot călători în străinătate numai însoțiți de adulți:
- părinți
- reprezentanții legali
- terțe persoane(care au acordul părinților / reprezentanților legali)
+ document de călătorie individual (CI sau pașaport) NU POȚI CĂLĂTORI CU AJUTORUL CERTIFICATULUI DE NAȘTERE..adică poți, dar nu te ajută să treci granița.
1. Minorul însoțit de unul dintre părinți are nevoie de următoarele documente:
- pasaport / carte de identitate
- declarație notarială a celuilalt parinte,din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei, țara (țările) de destinație, si perioada.
- dovada decesului celuilalt părinte (dacă există această situație)
2. Minorul însoțit de ambii părinți:
- Pașaport/carte de identitate
- NU necesită prezentarea altor documente suplimentare, (baza legală 30 alin. (1) lit. a) din Legea 248/2005).
3. Minorul însoțit de reprezentantul legal:
- Acestuia i se permite ieșirea din țară în baza hotărârii judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă din care să reiasă drepturile și obligațiile părintești ale acestei persoane care îl însoțește pe minor/minori.
- Pașaport/carte de identitate valabile.
4. Minorul însoțit de o terță persoană (alta decât părinții sau reprezentantul legal) are nevoie de următoarele documente:
- pasaport/carte de identitate valabile
- declarația ambilor părinți sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă), a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal, care cuprinde:
-
- acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective;
- țara (țările de destinatie);
- perioada în care urmează să se desfășoare călătoria;
- datele de identitate ale însoțitorului respectiv;
- certificat de cazier judiciar
- documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate (transport de persoane).
Cum pot obține hotărârea judecătorească de suplinire a acordului celuilalt părinte?
Poți obține hotărârea judecătorească de suplinire a acordului celuilalt părinte printr-o ordonanță președințială formulată, după caz, de către mama copilului (dacă minorul/minorii se află în custodia ei).
Cu titlu de exemplu, daca te afli în străinătate și vrei să te întorci cu minorul în România, te adresezi instanței de judecată (prin intermediul avocatului), cu o cerere prin care soliciți suplinire provizorie emitere pașaport și suplinire acord pârât pentru călătorie în străinătate minor.
În motivarea cererii se arată că mama locuiește cu minorul în Germania unde are un loc de muncă stabil și pentru a veni în România cu minorul este nevoie de pașaport pentru minor, de eliberarea căruia este nevoie de acordul tatălui.
De asemenea, se precizează că mama și minorul se află într-o stare de incertitudine și poate atrage repercusiuni cum ar fi pierderea locului de muncă și imposibilitatea efectuării vacanței în România pentru copil.
Instanța admite cererea de suplinire a mamei (care are titulatura de reclamant în cererea de chemare în judecată) și dispune suplinirea acordului pârâtului (tatăl) pentru călătoria minorului, născut la 29.08.2014 în Campo de Criptana – Spania, în străinătate însoțit de mama reclamantă începând cu data pronunțării hotărârii, provizoriu, până la data soluționării definitive a dosarului. ieșire din țară cu minor
Există și o variantă în care instanța poate să admită acordul doar pentru întocmirea pașaportului nu și pentru celelalte solicitari, cum este în cazul acesta (dispune suplinirea consimțământului pârâtei în vederea emiterii pașaportului pentru minora X și ieșirea ei din tară în vacanțe în diverse stațiuni turistice și la rude în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și țările Uniunii Europene), instanța va constata că eventuale deplasări ale copilului în străinătate, cu titlu general, nu corespund interesului superior al copilului, astfel că va respinge celelalte pretenții ale reclamantului.
Cât timp durează judecarea cauzei?
În principiu, ordonanțele președențiale se judecă cu celeritate, termenul putând varia între 10 zile – 2 luni. ieșire din țară cu minor
Spre exemplu, cererea de suplinire provizorie emitere pașaport este înregistrată în data de 26.06.2018 și pronunțată în ședință publică pe 05.07.2018 – aici vorbim de 10 zile.
Sau, cererea de ordonanță președențială este înregistrată împotriva sentinței civile în data de 03.04.2014 până la data de 10 iunie 2014 – aici vorbim de 2 luni si 6 zile.
Unde se judecă ? Cât costă?
Procesul este de competența JUDECĂTORIEI, unde locuiește în fapt minorul (chiar dacă mama are domiciliul la Medgidia iar mama și copilul stau în chirie în Constanța). Adică este un lucru foarte bun, că dacă domiciliul e la părinții mamei (să zicem Sibiu) și mama muncește în altă localitate (să zicem Constanța), poate face cererea acolo unde muncește (adică la Judecătoria Constanța și poți căuta avocat din Constanța). ieșire din țară cu minor
Se achită taxa judiciară de timbru, în cuantum de 20 lei + Onorariul avocatului, deoarece acesta prestează un serviciu în favoarea ta și respectă toate diligențele specificate în contractual de asistență juridică.
Daca minorul are domiciliul și reședința în altă țară, mai e nevoie de acordul celuilalt părinte?
Nu mai este cazul de acordul celuilalt părinte în această situație. Spre exemplu, un minor cu cetățenie română având domiciliul în Republica Moldova / Spania / Italia / Germania / UK poate părăsi teritoriul României numai cu un singur părinte, fără a mai fi necesar să prezinte acordului celuilalt părinte.
Dacă minorul merge la studii sau la tratament medical, mai este nevoie de acord?
Nu mai este cazul de acordul celuilalt părinte pentru că este în interesul minorului și deplasarea îi este benefică. Dar e nevoie de documente de la medic/spital pentru a face dovada, nu se poate doar pe vorbele părintelui.
Ce motive pot invoca pentru o ieșire din țară cu minor ?
Instanța apreciază dacă motivul deplasării minorului în altă țară este benefic și necesar, deoarece are calitatea de garant al protecției drepturilor și intereselor copiilor minori.
Așadar, părintele poate călători cu minorul doar pe baza unor „motive bine întemeiate” – servicii medicale, vacanță, participarea la diverse activități sportive (baschet, fotbal, dans, alpinism, arte marțiale, șah, etc), studii urmate în cadrul unui program internațional.
RASPUNSURILE LA ÎNTREBĂRILE TALE
Am nevoie de un avocat pentru introducerea cererii de suplinire acord la judecătorie?
Răspunsul este DA, dar nu este obligatoriu. Avocatul este un jurist care consiliază, asistă, reprezintă și-și apără clienții în sălile de judecată și în afara acestora cu scopul de a le apăra drepturile și libertățile.
Îți poate organiza apărarea mult mai bine decât ai putea tu să o faci ținând cont de limbajul elocvent și experiența dobândite de-a lungul anilor de studiu și a proceselor la care a participat, putând observa diferite moduri de a vedea și a face lucrurile. Dacă cauți un avocat în Constanța, e important să te informezi ce specializări are fiecare, pentru că nimeni nu le știe pe toate.
Dacă am custodie exclusivă, mai este nevoie de acordul celuilalt părinte?
Nu mai ai nevoie de acordul celuilalt părinte, pentru că ai dobândit custodia exclusivă din motive temeinice după cum afirmă și Legea nr.272/2004. Se consideră motive întemeiate pentru ca instanta să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependența de droguri, violența față de copil, infracțiuni cu privire la viața sexuală, sau orice alt motiv legat de riscurile pentru copil.
Celălalt părinte trebuie să își dea acordul de fiecare dată la o ieșire din țară cu minorul?
Acordul dat de celălalt părinte este oferit pentru o anumită perioadă de timp, să zicem 3 luni pentru vacanța de vară. Dacă vrei și pentru vacanța de iarna, iar trebuie să se facă suplinirea acordului prin judecătorie.
Nu se poate să suplinească judecătorul acordul pentru o perioadă de 10 ani să zicem.
Ce valabilitate are un pașaport?
Valabilitatea pașapoartelor simple este stabilită după cum urmează (Legea nr. 248/2005, are. 18, alin. 1):
- 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 14 ani;
- 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani;
- 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.”
Pașapoartele românești sunt eliberate de către Ministerul Afacerilor Interne prin Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte. Pentru Constanța, puteți intra pe serviciul public comunitar de pașapoarte Constanța pentru programări și alte detalii privind documente necesare, etc.
Declaratia celuilalt părinte se poate face si în străinătate sau doar în România?
Da, se poate, declarația pentru ieșire din țară cu minor, poartă denumirea de „procură” și este un act necesar pe care îl prezinți la Poliția de frontieră.
Procura se face la un notar public în România sau, dacă se află în străinătate, la Consulatul/Ambasada României în țara respectivă.
Dacă îmi las copilul singur la tatăl acestuia și nu îi trimit bani o perioadă e posibil să fiu sancționată de către instantă?
Ei bine DA, dacă îți neglijezi copilul o bună perioadă (poate este vorba de câteva luni sau câțiva ani), sau poate ai găsit o persoană mai buna pentru tine și pleci în străinătate la lucru și te afli într-o dificultate financiară sau din diverse motive nu ai deschis un cont bancar să poți trimite bani copilului. După o bună perioadă de timp te întorci și vrei să pleci alături de copilul tău în străinătate, poate în vacanță e posibil să reușești dar poți fi și sancționată.
Atâta timp cât minorul a fost sub îngrijirea tatălui sau al părinților acestuia el poate să demonstreze aceste lucruri și emite un process împotriva ta, de altfel având tot dreptul să o facă.
Uite un exemplu: Prin referatul de anchetă psihosocială efectuat în cauză de către Autoritatea Tutelară Caransebeș s-a constatat că minora locuiește împreună cu reclamantul și mama acestuia într-un imobil din Caransebeș într-o garsonieră, cu chirie. Minora frecventează cursurile Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 din Caransebeș. Se consideră că se poate da curs solicitării tatălui, atât pentru suplinirea acordului mamei pentru ca minora să călătorească cu tatăl în străinătate cât și pentru suplinirea acordului pârâtei în vederea emiterii pașaportului pentru minora.
Din declarația martorei, rezultă că minora se află în îngrijirea bunicii paterne de la vârsta de 2 luni, pârâta aflându-se mereu în dificultate financiară și nu a contribuit cu nimic la cresterea și educarea fiicei sale. Reclamantul a dorit să facă o ieșire din țară cu minor, însă pârâta nu a fost de acord.
Poate mama să hotărască o ieșire din țară cu minor fără acordul tatălui?
Da, poate, dar acest acord trebuie să fie suplinit de instanța (judecătorie) și acesta durează o perioadă înainte de a fi obținut (câteva zile sau o luna, două). avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor avocat ieșire din țară cu minor ieșire din țară cu minor