Avocat Petrov Georgiana

Prins băut la volan. Ce urmează?

     Avocat petrov georgina prins baut la volan ce urmeaza

Dosar penal alcool Constanța. Am fost prins de poliție conducând după ce am consumat alcool. Ce urmează să se întâmple?

Pe scurt, în articolul pe care urmează să îl citești, vei afla în ce constă infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice, care sunt pedepsele pe care le poți primi și ce este cel mai important de știut și de făcut pentru a nu ajunge la penitenciar.

Situația de fapt

Dacă te regăsești în situația de fi fost depistat în trafic conducând pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ai săvârșit infracțiunea prevăzută de art. 336 din Codul penal, iar pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.

Într-un astfel de context nu este deloc recomandat să refuzi prelevarea de monstre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, căci deși scapi de infracțiunea prevăzută de art. 336, vei fi totuși cercetat pentru infracțiunea prevăzută de art. 337 Cod penal și anume „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”. Această infracțiune este mai gravă, căci se pedepseşte numai cu închisoarea de la 1 la 5 ani, fără posibilitatea aplicării unei amenzi.

Cum poți scăpa doar cu un avertisment?

Deși pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este închisoarea de la 1-5 ani, dacă nu ai antecedente penale, adică ești la prima abatere, în cazul acestor infracțiuni, care prezintă o gravitate mai redusă, legea dă posibilitatea judecătorului (deci nu il obligă și doar îi acordă o posibilitate, judecătorul fiind singurul care decide) să stabilească pedeapsa cu închisoarea, însă să renunțe la aplicarea acesteia.

În acest caz, potrivit art. 81 din Codul penal, instanța dispune renunţarea la aplicarea pedepsei și aplicarea unui avertisment.

Avertismentul constă în prezentarea motivelor care l-au convins pe judecător să dispună renunţarea la aplicarea pedepsei dar și atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.

Ce alte soluții mai sunt posibile?

 

Amânarea aplicării pedepsei

Dacă în funcție de circumstanțele tale personale, sau de circumstanțele în care ai savârșit fapta, instanța consideră că nu este suficientă aplicarea avertismentului, poate în acord cu dispozițiile art. 83 din Codul penal să stabilească o pedeapsă cu închisoarea însă să dispună amânarea aplicării acesteia pentru o durată de timp (termen de supraveghere), dacă ești de acord să prestezi o muncă neremunerată în folosul comunității.

Atât renunțarea la aplicarea pedepsei cât și amânarea aplicării pedepsei nu reprezintă, în fapt, soluții de condamnare, nu sunt înscrise în cazier.

Suspendarea sub supraveghere

Dacă nici sancțiunea amânării aplicării pedepsei nu este apreciată ca fiind suficientă, instanța are posibilitatea de a stabili o pedeapsă cu închisoarea și a suspenda, sub supraveghere pentru o durată de timp, executarea acesteia.

Această măsură este condiționată de acordul tău de a presta muncă neremunerată în folosul comunității.

Deși ca și conținut, suspendarea executării pedepsei este similară sancțiunii amânării aplicării pedepsei, totuși aceasta se deosebește de amânarea aplicării pedepsei, deoarece reprezintă o soluție de condamnare care va fi înscrisă în cazierul tău judiciar.

Amenda penală

De asemenea, așa cum am arătat la începutul acestui articol, pentru această infracțiune, dacă faci dovada că ai venituri și ai posibilitatea achitării unei sume de bani, se poate stabili și pedeapsa amenzii penale. În cazul acesteia nu este necesar să mai prestezi muncă neremunerată în folosul comunității, însă și aceasta reprezintă o soluție de condamnare care va fi înscrisă în cazier.

Închisoarea cu executare efectivă, la penitenciar

Aceasta este sancțiunea cea mai drastică pe care o poate impune instanța, dar care, în cele mai multe cazuri nu este dispusă dacă nu ai antecedente penale, te prezinți la proces și îți dai acordul pentru munca neremunerată în folosul comunității, însă, nu este exclusă.

 

Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl fac pentru a nu ajunge la penitenciar?

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a nu ajunge în situația de a fi condamnat la o pedeapsă cu executare efectivă, este să te prezinți în fața instanței pentru a exprima acordul pentru muncă neremunerată în folosul comunității și eventual pentru a recunoaște fapta și a uza de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii, sau cel puțin să formulezi o declarație scrisă, autentificată, în acest sens, pe care să o depui la dosar.

Sper că am reușit să fac puțină lumină cu privire la consecințele săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis și te invit să îmi scrii în comentarii dacă ai întrebări sau nelămuriri.

 

Important! În atenția cititorilor

La redactarea acestui articol s-au avut în vedere prevederile Codului de procedură civilă, actualizat la data de 02.11.2021

Acest articol este rezultatul a ceea ce eu consider o interpretare cu simț de răspundere a textelor de lege, putând exista oricând o interpretare contrară dată de instanțele de judecată sau orice alt organ jurisdicțional.

Opiniile exprimate în cuprinsul acestui articol au numai caracter informativ și nu angajează răspunderea autorului pentru consecințele utilizării lor în practică. Deopotrivă, acestea sunt ocrotite de drepturi de autor, neputând fi preluate fără acordul autoarei.

4 thoughts on “Prins băut la volan. Ce urmează?”

  1. Buna ziua Am fost oprit în trafic și mau dus la spital mea luat doar o proba de sange asta înseamnă că au procedat corect ca mi sa luat o proba de sange sunt la prima abatere credeți ca am șanse de recupera permisul va rog frumos sa îmi spuneți și mie

  2. daca ar fi amenda penala ramane in cazier pe viata ? pedeasa Suspendarea sub supraveghere la fel cazierul ramane pe viata ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *