Dacă îți place profesia de avocat, trebuie să termini Facultatea de Drept, să dai 2 examene la barou și să faci o stagiatură de 2 ani. Dacă filme precum “A few good men”, “Suits” sau “De ce eu” te-au făcut să urmezi o viață de avocat, ascultă aici: viața bate filmul. Mai jos, vei afla ce studii trebuie să ai, în câți ani poți ajunge avocat, care sunt pașii de urmat și niste statistici interesante înainte să pleci pe acest drum.
Ce studii trebuie să ai pentru profesia de avocat?
Pe scurt, trebuie să ai liceul absolvit + o facultate de drept + examen de admitere luat + încă 2 ani de stagiatură + examen absolvire luat.
Nu contează ce profil a avut liceul pe care l-ai absolvit, că este mate-info, științe sociale, real sau militar, la admiterea la facultatea de drept se ține cont de anumite criterii în funcție de facultate.
În tabelul de mai jos am dat exemplu 4 facultăți de drept din România cu criteriile de admitere și câte locuri au pentru învățământul la zi și cel la distanță + candidați înscriși la INM.
*Din locurile de mai sus se face o diferențiere între români și maghiari. Mai sunt facultăți unde sunt locuri separate pentru romi, pentru cei din Republica Moldova, etc.
**INM – Institutul Național al Magistraturii. Mai multe detalii poți vedea pe site-ul INM, despre toți candidații înscriși, facultățile de unde provin, procentajul de reușită, etc.
După cum se poate vedea, sunt criterii de admitere diferite în funcție de facultate.
Sunt locuri limitate pentru profesia de avocat?
Nu există un număr limitat de juriști (persoanele care termină o facultate de drept poartă titulatura de juriști) admiși la Barou (organ de conducere și îndrumare a avocaților) cum este la judecători, procurori, notari publici, executori judecătorești, etc. Trebuie doar să îndeplinești criteriile de punctaj general (70 de grile corecte) și particular la fiecare materie (10 grile corecte) la care dai examen (sunt 5 materii).
Dacă vrei să ajungi judecător, procuror, executor judecătoresc, notar, acolo da, este un număr limitat de locuri în fiecare an dar la avocat nu, profesia de avocat este liberă și independentă.
Avocații pot să se trezească la 9 dimineața, să facă o alergare pe malul mării sau să să prindă bronzul de dimineață, asta dacă nu au dosare la ora 08.30, dacă nu au întâlniri cu clienții, dacă nu trebuie să meargă la o audiere la poliție și exemplele pot continua.
Orice profesie are și avantaje și dezavantaje, depinde cum te raportezi la acestea și în definitoriu dacă îți place ceea ce faci sau o faci doar pentru bani sau alte plăceri.
Mai jos, găsești rata de promovare în ultimii 5 ani ca și avocat stagiar la Barou.
Se zice că la executori judecătorești, notari, mai puțin la avocați, este un sistem cu circuit închis dat fiind faptul că după ce dai examenul de admitere, trebuie să îți găsesști un îndrumător. Gândește-te că în Constanța și Tulcea sunt mai puțin de 35 de executori judecătorești.
+ locuri/taxele pentru fiecare meserie jurdică:
În câți ani poți ajunge avocat
Cel mai devreme poți ajunge avocat la 24, 25 de ani. Termini liceul la 18 ani, faci facultatea 4 ani până la 22 și apoi încă 2 ani de stagiatură pe lângă un avocat îndrumător până la 24, 25 de ani. Toate acestea dacă îți ies planurile din prima. Pentru că poți să nu iei punctajul de 70 de puncte din prima și trebuie să te mai antrenezi încă un an, poate că vrei să îți iei un an sabatic pentru a încerca noi provocări cum ar fi:
- Să scrii o carte,
- Să faci ocolul lumii,
- Să petreci mai mult timp cu familia,
- Să faci acțiuni de voluntariat,
sau realizezi că această meserie liberală nu este chiar pe placul tău și te gândești să începi o carieră într-un domeniu nou.
Condiții de înscriere
Ca să fii membru al unui barou trebuie să îndeplinești mai multe criterii:
1. să ai exercițiul drepturilor civile și politice (peste 18 ani);
2. să fii licențiat în drept (îți trebuie diploma de licență);
3. nu te găsești în vreunul dintre cazurile de nedemnitate (*);
4. să fii apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei (trebuie dovedit cu un certificat medical de sănătate – costă vreo 100 de lei sau mai mult depinde la ce clinică îl faci).
* Ești nedemn de a fi avocat:
1. dacă ai fost condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească (dacă vrei să știi ce e e de făcut când ești dat în judecată, află informații prețioase citind articolele de pe blog) la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei; – partea cu roșu a devenit necunstituțională în 2017 în urma deciziei nr. 225 a Curții Constituționale a României (CCR) iar în 2022 prin decizia nr. 230 a CCR a devenit necunstituțional tot aliniatul.
Teoretic, dacă în termen de 45 de zile de la decizia de neconstituționalitate a CCR-ului, Parlamentul/Guvernul nu pune în acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale. Mai mult decât atât, pe durata acestui interval, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.
Exemplu: comiți o infracțiune de luare de mită, ești condamnat definitiv – înainte de deciziile CCR nu puteai să dai admitere la Barou iar acum poți / dacă ești condamnat pentru omor și ieși în 2023 din închisoare, la examenul de admitere la Barou din Aprilie/ Septembrie te poți înscrie fără nico problemă.
2. dacă ai săvârșit abuzuri în urma cărora au fost încălcate drepturile/libertățile fundamentale ale omului (stabilite prin hotărâre judecătorească);
Care sunt drepturile și libertățile fndamentale ale omului?
Ele se regăsesc în Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1948 (există totuși o diferență între drepturile din Declarația de mai sus și drepturile din Constituția României unde nu au fost transcrise toate drepturile)
3. dacă ai exercitat sau sprijinit, sub orice formă, exercitarea fără drept a profesiei de avocat (stabilită în baza unei hotărâri judecătorești definitive sau prin acte ale organelor profesiei de avocat).
Ar mai fi o situație de nedemnitate dar aceea se aplică numai după ce ai intrat deja în profesie.
Pași de urmat?
Primul pas este să te hotărăști după ce ai terminat facultatea dacă într-adevăr acesta este drumul pe care vrei să-l urmezi în viață. Dacă ești destul de hotărât, te uiti pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România, la secțiunea admitere în profesia de avocat, și cauți Regulamentul – Cadru de examen și vei observa că pentru înscriere ai nevoie de următoarele documente:
· cererea de înscriere
· certificatul de naştere
· actul de identitate
· diploma de licenţă;
· dovada de plată a taxei de înscriere la examen
· certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii (îl poți solicita online);
· certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrica;
De când cu pandemia de Covid, s-a implementat un nou sistem de înscriere, în sensul că toate documentele de înscriere se depun mai întâi electronic (completezi cererea de înscriere, o semnezi, o datezi și faci poză la toate documentele, le transformi în fișiere pdf după care, le încarci pe platforma de înscriere). La data examenului te prezinți în sala de examen (pe platforma de înscriere o să primești toate datele necesare – dacă documentele sunt încărcate ok, unde e sala de examen, orașul sigur e București) cu buletinul și legitimația de concurs iar acolo vrei primi o sticlă de apă, un pix și o ciornă.
Examenul constă în 20 de întrebări grilă (100 în total, timp de lucru 4 ore) la fiecare din următoarele materii:
- Organizarea și exercitarea profesiei de avocat (OEPA);
- Drept civil;
- Drept procesual civil;
- Drept penal;
- Drept procesual penal.
Dacă nu iei examenul, nu e un capăt de lume ci îl poți susține oricând la următoarele sesiuni. În ultimii ani, se susțin câte 2 sesiuni, una în Aprilie și una în Septembrie. Taxa este în jur de 1400 de lei pe care nu o vei primi înapoi fie că iei, fie că nu iei examenul.
Dacă iei examenul, toate documentele de mai sus trebuie să le aduci în original/copie leglizată la baroul unde te-ai înscris. Poți alegi orice barou pe care-l vrei (de obicei se alege ori unde ai terminat facultatea, ori unde în județul unde locuiești), nu există o restricție, doar trebuie să știi că acolo unde ai ales, acolo vei duce documentele și tot acolo vei face stagiatura de 2 ani.
Te poți muta în cei 2 ani dar e complicat și mai bine alegi bine de la început. Există 42 de barouri în România, unul în fiecare județ + Baroul București (care cuprinde aproximativ 44% din avocații din România, vreo 10k).
După ce iei examenul, trebuie să îți găsești un avocat îndrumător care te va îndruma în cei 2 ani de stagiatură (în principiu acesta trebuie aibă o vechime de 6 ani în calitate de avocat definitiv + niște venituri brute > 6.000 de lei).
În acești 2 ani, urmează să participi la niște cursuri la INPPA (Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților) care se desfășoară în mai multe centre din țară (București, Cluj, Timișoara, la Constanța nu este, trebuie să le faci la București – în timpul pandemiei s-au desfășurat online, chiar și examenele). Cursurile sunt din diverse ramuri ale dreptului și se încheie cu o notă sau admis/respins. Aceste evaluări nu au vreo importanță în examenul de absolvire care se dă după cei 2 ani de stagiatură dar trebuie luate cel puțin cu nota minimă pentru a putea participa la examenul de definitivat. Exemple de materii:
· Organizarea și etica în profesia de avocat
· Drept civil și drept procesual civil
· Drept penal și drept procesual penal
· Dreptul Uniunii Europene
· Dreptul european al drepturilor omului
· Engleza juridică
· Public speaking
· Drept fiscal
· Proprietate intelectuală
· Drept comercial etc.
La examenul final de avocat definitiv, materiile și punctajele sunt la fel ca la examenul de avocat stagiar.
Avantaje și dezavantaje pentru profesia de avocat
Ca în orice meserie/job, există avantaje și dezavantaje. Deși profesia de avocat este eminamente liberală, te poți afla în situația de a avea un șef. Sunt mai multe de categorii de avocați:
- unii au propriul cabinet de avocat și nu au vreun șef
- alții au propriul cabinet dar sunt asociați cu alți avocați
- alții nu au cabinet propriu și lucrează pentru alți avocați, aceștia din urmă discută cu clienții și trasează sarcini celorlalți avocați.
- sau poți fi avocat care redactezi lucrări fără a participa în sala de judecată.
Mai jos, expun câteva avantaje și dezavantaje în meseria de avocat din prisma unui avocat care are propriul lui cabinet de avocat.
Întrebări și răspunsuri scurte
E nevoie de pile, relații, cunoștințe ca să intri la Barou?
Nu e nevoie. Dacă ai făcut punctajul, intri automat. Nu depinzi de nimeni. Dar cel mai important e interacțiunea cu clientul iar acesta își dă seama dacă ai cunoștințe în domeniu sau nu. Degeaba ești băiatul lu’ tăticu că nu te angajează nimeni să îl rerezinți în instanță dacă nu cunoști bine meseria de avocat.
Mă plătește avocatul îndrumător în timpul stagiului?
În mod normal, da. Pot exista situații când nu îți dă o sumă fixă în fiecare lună, dar îți poate da clienți cu care închei contracte și de acolo obții “salariul”.
De ce am ales profesia de avocat?
Pentru că profesia de avocat este una liberală, îmi dă posibilitatea să îmi fac programul cum vreau eu iar veniturile sunt pe măsura muncii depuse. Este și mult stres pentru că vrei mereu să câtigi dar uneori nu depinde numai de tine succesul. Ține și de judecător, ține și de modificările legilor și de conduita părților etc.
Câți ani trebuie să înveți ca să ajungi avocat?
… + Liceu + facultate + stagiatură = până la 24, 25 de ani. Dar efectiv pentru profesia de avocat, 4 ani dreptul + 2 ani stagiatura.
Merită avocatura?
Inițial am vrut să mă fac judecător dar profesia de avocat îți oferă libertatea de a-ți face programul așa cum vrei iar veniturile sunt în funcție de cât muncesc. Eu sunt mulțumită și nu aș mai vrea să mă fac judecător/procuror.
Cât câștigă un avocat?
Conform legii nu avem voie să divulgăm aceste informații dar există un Ghid orientativ al onorariilor minimale ale avocaților. Ca și exemplu, o cerere de divorț cu minori începe de la 2.200 de lei iar onorariul pe ora începe de la 220 de lei . Aceste sume diferă de la avocat la avocat, în funcție de experiență, notorietate, gradul de încărcare cu dosare de la acel moment, câte părți sunt implicate în dosar, etc.
Câți avocați sunt în România?
La începutul lui 2023 erau 37.198 avocați, din care 22.996 activi, iar din aceștia activi, 12.892 sunt în provincie iar 10.104 în București.
Ca și o comparație, în anul 2023, în România sunt:
- 4.367 judecători;
- 2.307 procurori;
- 868 executori judecătorești;
- 2.583 notari publici.
Deci, profesia de avocat înglobează cei mulți juriști din toate profesiile juridice.
Alte statistici:
- În Baroul București sunt 10.104 avocați activi iar 7.112 avocați sunt inactivi (fac alte meserii cel mai probabil)
- În Baroul Constanța sunt 881 avocați din care 40% bărbați și 60% femei.
- În Baroul Harghita este 1 avocat la 2.911 de locuitori iar în Baroul Cluj 1 avocat la 392 de locuitori.
- În Baroul Călărași sunt 90 de avocați, cei mai puțini avocați din toate județele României.
profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat profesia de avocat avantaje și dezavantaje avocat avantaje și dezavantaje avocat avantaje și dezavantaje avocat
Buna ziua dna avocat! In situatia ipotetica in care subsemnatul as fi declarat admis la concursul pentru accedere in profesia de avocat stagiar (sunt licentiat in drept) am posibilitatea de a ma suspenda pe o perioada de 5 ani? (In prezent detin o functie publica incompatibila cu profesia de avocat la care vreau sa renunt peste 5 ani). Evident dupa cei 5 ani doresc sa ma inscriu in Tabloul avocatilor stagiari, sa urmez cursurile inppa si sa sustin examenul pentru definitivat dupa cei 2 ani de stagiatura.
Practic in momentul de fata vreau doar sa iau examenul pentru accedere in profesie. El va fi valabil peste cei 5 ani?
Va multumesc!
După ce promovează examenul de admitere, nu este necesar sa se înscrie în barou…se poate înscrie când vrea..când își termină funcția cealaltă..s a modificat legea și nu mai exista un termen de înscriere după examen…
Buna ziua!
Multumesc pentru informatiile detaliate si foarte utile.
Am doua intrebari:
(1) In perioada de stagiatura, ai voie sa detii un CIM?
(2) La INPPA frecventa la cursuri este obligatorie? Adica cum te descurci sa si urmezi aceste cursuri, sa iti si faci stagiatura efectiv?
Va multumesc!
Nu ai voie sa ai CIM.
Cursurile sunt obligatorii dar sa nu te gândești că sunt în fiecare zi. Avocatul la care o sa faci practica sigur o sa ințeleaga că trebuie să mergi la cursuri.
Buna ziua!
Ca avocat stagiar, in afara de CIM, ce alte variante ai avea sa mai ai o sursa de venit? Poti fi profesor la plata cu ora, de exemplu?
Mulțumesc!
Dacă ai terminat facultatea de inginerie alimentară și ai absolvit poți face masteratul în drept și după ce termini masteratul în drept poți da examen pentru avocat stagiar ?
Că sa dai examen pentru avocat trebuie sa fi terminat o facultate de drept. De masterat nu e nevoie pentru a da examen în avocatură.
Doar facultatea de drept nu și master.
buna. Nu. Trebuie să fii licentiat în drept. masterul nu este relevant.
Buna ziua.
Ma puteti ajuta va rog cu o informatie?
Am terminat facultatea de drept in anul 2018 (acum 6 ani).
Pana acum nu am fost hotarata sau nu am avut curajul pentru a sustine examenul de barou, dar m-am decis sa ma inscriu anul acesta pentru sesiunea din septembrie. Este prea tarziu? Exista o anumita perioada de timp dupa terminarea facultatii, in care trebuie sa se sustina examenul?
Multumesc
Salut. Felicitari pentru decizie. Nu este o perioada maxima dupa facultate în care să poți susține examenul. Atât timp cât ești licentiat în drept, poți da examenul oricand.
Buna ziua, am terminat facultataea de drept in Spania, adica am facut 11 ani de scoala in Spania si acum vreau sa fac master ul in Romania ca sa devin avocat. Ar trebuii sa fac neaparat examenul aceela de barou ca sa pot intra in cei 2 ani de master sau cum…
As mai vrea si opinia personala daca sunteti in cazul meu alegeti un master de dublu titlu de avocatura si procura care dureaza 2 ani in Madrid sau ati alege Romania sa faceti master ul?
Sincer sunt foarte inndecisa… si imi e frica daca ma prezint la acel examen poate nu il i au si pierd un an…
Multumesc anticipat.
Buna ziua. În Romania masterul nu are nicio legătura cu exercitarea profesiei de avocat. Pentru aceasta profesie dați examen, indiferent daca aveți sau nu master.
Bună ziua! Am. Și eu o întrebare! La terminarea facultății, după eventuala admitere în barou, se poate practica și funcția de avocat stagiar în paralel cu funcția de medic?
Am înțeles ca a mai fost un caz în Bucuresti care după multe lupte, a avut câștig de cauză și a putut practica în paralel ambele meserii.
Va mulțumesc anticipat!
Bună ziua din nou. Asa știam și eu ca nu se poate și citisem clar în lege, pana mi s-a adus la cunoștință un alt caz din București în care aparent s-a putut. Dacă a o s-a putut înseamnă că se poate la oricine? Atașez articolul
https://www.mediafax.ro/social/cedo-a-dat-dreptate-unui-medic-roman-absolvent-de-drept-care-nu-a-fost-lasat-sa-practice-si-avocatura-11909378
https://www.avocatnet.ro/articol_35845/Incompatibilitatile-unor-profesii-cu-cea-de-avocat-respinse-la-CEDO-Un-medic-a-castigat-dreptul-de-a-profesa-ca-avocat.html