Avocat petrov georgina Sunt dat in judecata ce sa fac

Sunt dat în judecata. Ce trebuie să fac?

Tocmai ai primit de la instanță o cerere de chemare în judecată și nu știi ce ai de făcut? Aici ai un scurt ghid cu pașii pe care trebuie sa îi urmezi, precum și cu drepturile și obligațiile pe care le ai.

Cererea de chemare în judecată

O cerere de chemare în judecată este acel mijloc procesual prin care, o persoană, vrea să te constrângă, prin obținerea unei hotărâri judecătorești, să ai o anumită conduită.

De exemplu, o cerere de chemare în judecată, poate să aibă ca obiect obligarea ta la restituirea unui împrumut, la desființarea unei lucrări, la restituirea unei sume de bani încasată pentru servicii pe care nu le-ai mai prestat, la stabilirea unui program de vizită pentru minori, la divort, la partajarea unor bunuri, la executarea unui contract, etc.

După înregistrarea unei astfel de cereri pe rolul instanței, se formează un dosar civil, care primește număr unic, de exemplu 12/212/2024, unde 12 este numărul unic al fiecărei cauze, 212 este indicativul instanței, iar 2024, este anul înregistrării cauzei.

Important! Acest număr va trebui să îl notezi și să îl ai la îndemână ori de câte ori ai nevoie de informații de la compartimentul Arhivă al instanțelor.

Întâmpinarea

După înregistrare, dosarul este repartizat unui judecător, care verifică cererea de chemare în judecată. Dacă această cerere este considerată completă, ți se comunică ție, cu mențiunea că, în cele mai multe cazuri, ai un termen de 25 de zile pentru a formula un punct de vedere față de cele scrise în cerere și pentru a propune probe în apărarea ta. Acest punct de vedere se numește în termeni procedurali „întâmpinare”.

Deși, legea menționează în anumite cauze, că „întâmpinarea este obligatorie”, trebuie să știi că de fapt, nu ești obligat să formulezi întâmpinarea decât dacă vrei să te aperi, căci dacă nu o formulezi în termenul acordat, singura sancțiune este aceea că, ulterior nu mai poți invoca decât excepțiile de ordine publică (care sunt foarte puține și destul de rare în practică) și nu mai poți propune probe, fiindu-ți foarte greu să te mai aperi.

Probele

Prin întâmpinare tu poți spune lucrurile și din perspectiva ta, poți confirma sau infirma susținerile reclamantului (cel care te-a chemat în judecată), poți invoca excepții (și mare atenție la excepția prescripției dreptului material la acțiune), însă cel mai important este faptul că prin întâmpinare trebuie să propui probele cu care înțelegi să te aperi, cum ar fi, de exemplu:

  • proba cu înscrisuri (atașezi înscrisurile în atâtea exemplare câți reclamanți sunt plus unul pentru instanță);
  • proba cu martori (indici martorii cu nume, prenume și domiciliu);
  • proba cu expertiză (indici felul expertizei și obiectivele – intrebările pe care să le adreseze instanța expertului);
  • proba cu interogatoriu – intrebări de adresat reclamantului (dacă este persoană fizică intrebările nu i se fac cunoscute decât la termenul la care se va administra proba, dacă este persoană juridică, întrebările se formulează în scris și se atașează întâmpinării).

Întâmpinarea se depune în atâtea exmplare câte părți cu interese contrare sunt (în principiu câți reclamanți) plus un exemplar pentru instanță.

Cererea reconvențională

Dacă în raport de ceea ce este scris în cererea de chemare în judecată ai avea pretenții proprii, nu este suficient să faci dosar întâmpinare, ci este necesar să formulezi o cerere reconvențională.

De exemplu, dacă ești chemat în judecată pentru partajarea (împărțirea) unui bun comun dobândit în timpul căsătoriei, și se solicită ca acesta sa se împartă în mod egal, dacă tu consideri că ai contribuit mai mult la dobândirea bunului și ai dovezi în acest sens, poți solicita instanței să constate că ție ți se cuvine mai mult de jumătate din bunul respectiv, însă este necesar să formulezi cerere reconvențională în acest sens și să achiți taxa de timbru.

În cazul unui divorț e indicat să știi ce acte sunt necesare și cât costă un divorț și mai mult decât atât, care sunt cheltuielile de judecată.

Copilul atarnat de gatul mamei

După ce ai depus întâmpinarea, poți verifica dosarul electronic pentru a vedea dacă reclamantul a formulat răspuns la întâmpinare, căci acesta nu ți se mai comunică, și urmărești cu atenție primirea corespondenței, căci urmează să primești citația pentru primul termen.

Acesta este, în cele mai multe cazuri, parcursul unui dosar civil până la stabilirea primului termen de judecată.

Sfat practic!

O dată cu primirea cererii de chemare în judecată, unele instanțe comunică și parola pe care o poți folosi pentru a deschide dosarul electronic, astfel încât să nu mai stai la rând și să pierzi foarte mult timp, pentru a studia dosarul la Arhiva instanței!

Succes!

Acces la dosarul electronic judecatorie tribunal

Important! În atenția cititorilor

La redactarea acestui articol s-au avut în vedere anumite prevederi din Codul de procedură civilă, actualizat la data de 16.05.2023.

Acest articol este rezultatul a ceea ce eu consider o interpretare cu simț de răspundere a textelor de lege, putând exista oricând o interpretare contrară dată de instanțele de judecată sau orice alt organ jurisdicțional.

Opiniile exprimate în cuprinsul acestui articol au numai caracter informativ și nu angajează răspunderea autorului pentru consecințele utilizării lor în practică. Deopotrivă, acestea sunt ocrotite de drepturi de autor, neputând fi preluate fără acordul autoarei. avocat civil constanța avocat civil constanța avocat civil constanța avocat civil constanța avocat civil constanța 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *