Avocat Petrov Georgiana

Ce pot sa fac dacă am un dosar penal?

Avocat petrov georgina am un dosar penal ce pot sa fac

Dacă ai aflat despre existența unui dosar penal în care ai calitatea de suspect sau inculpat, înseamnă că esti cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni. 

Ce este urmărirea penală?

În primul rând, un dosar penal se formează fie ca urmare a înregistrării unei sesizări sau a unei plângeri la poliție sau la parchet, fie ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală, care află de săvârșirea unei infracțiuni. După momentul înregistrării plângerii sau a sesizării din oficiu, dosarul primește număr de parchet, respctiv NR/P/2021, iar acest lucru marchează debutul fazei procesuale a urmăririi penale.

In primă etapă, urmărirea penală se desfășoară cu privire la fapte, iar ulterior, în măsura în care se identifică o potențială persoană cu privire la care exista date sau probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că s-ar face vinovată de săvârșirea infracțiunii cercetate, urmărirea penală continuă, cu privire la acea persoană, care dobândește calitatea de suspect.

Acesta este de regulă, momentul în care esti chemat la poliție sau la parchet pentru a ți se aduce la cunoștință infracțiunea pentru care ești cercetat și pentru a da declarații.

FOARTE IMPORTANT!

La acest moment nu ai obligația de a da vreo declarație, dar ai obligația de a te prezenta la audiere.

Dacă nu esti asistat de avocat și nici nu ai nicio idee cam care ar fi infracțiunea de care esti acuzat, e mai bine să uzezi de dreptul de a nu da declarație, pentru că orice declari poate fi folosit atât în favoarea cât și împotriva ta.

După acest moment, de regulă din suspect, devii inculpat, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale și esti din nou audiat, având același drept de a da sau nu declarație cu privire la fapta imputată. 

Când ajunge un dosar penal în fața instanței?

După ce procurorul consideră că a administrat toate probele pe care le-a găsit și că tu te faci vinovat de săvârșirea infracțiunii respective, întocmește rechizitoriul și, împreună cu dosarul, îl trimite instanței competente.

Aici, dosarul se înregistrează sub un număr nou, de exemplu, 234/212/2021, unde indicativul 212, este de fapt numărul special alocat fiecărei instanțe din România. După acest număr îți poți da seama la care judecătorie este înregistrat dosarul tău. Tot, începând din acest moment, îți poti găsi dosarul căutându-te după nume pe portalul instanțelor de judecată. Cât timp dosarul este la parchet, nu poți face acest lucru, căci Ministerul Public nu are o astfel de bază de date. Pe portalul instanței, poți urmări foarte ușor ce se întâmpla cu un dosar penal sau civil (când ai termen, ce soluție se dispune, ce complet soluțonează cauza ș.a.m.d).

Înainte de a începe un proces, e bine să te informezi cu privire la cheltuielile de judecată sau cât costă un proces.

Procedura în fața instanței de judecată – camera preliminară

Părțile în fața instanței de judecată într-un proces penal

O data înregistrat dosarul pe rolul instanței, acesta parcurge procedura de camera preliminară, o faza premergătoare judecății propriu zise, în care instanța trebuie sa verifice dacă probele au fost administrate în mod legal de procuror.
În această etapă, ție ți se comunică rechizitoriul, acel act despre care am spus mai sus ca este intocmit de procuror la finalizarea dosarului, și acesta este momentul în care tu, ai dreptul să formulezi cereri și excepții cu privire la modul în care au fost administrate probele.
Cu alte cuvinte, acesta este momentul în care poți să te plângi în fața instanței de nerespectarea dreptului la apărare, de lipsa încunoștiințării despre infracțiune și de orice alt act pe care tu il consideri nelegal.

Termenul în care poți să faci aceste cereri și excepții este stabilit de judecător, însă nu poate fi mai mic de 20 de zile.

In această procedură intermediară vei fi chemat în fața instanței, doar dacă formulezi astfel de cereri, sau dacă instanța, din oficiu, dorește să invoce excepții, altfel, procedura este necontradictorie, iar instanța pronunță o încheiere prin care constată că probele au fost legal administrate și dispune începerea judecății. Ție îți va fi comunicată această încheiere. 

Procedura în fața instanței – judecata propriu- zisă

După finalizarea procedurii de cameră preliminară, care de regulă ar trebui să se finalizeze în 60 de zile, însă, în practică durează câteva luni, se stabilește primul termen pentru judecata propriu-zisă la care tu trebuie să te prezinți.

La acest prim termen, trebuie să te hotărâști, dacă urmezi procedura recunoașterii învinuirii, sau procedura de drept comun, căci acesta este primul lucru despre care te întreabă instanța. Dacă vrei să recunoști faptele exact asa cum au fost reținute de procuror, fără alte nuanțe sau adăugiri și nu contești probele administrate în cursul urmăririi penale, poți solicita instanței să fii judecat în procedură simplificată. În această situație beneficiezi de reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 în cazul pedepsei închisorii sau cu ¼ în cazul pedepsei amenzii penale.

Dosarul tău se termină chiar la acest termen și vei primi soluția în scurt timp.
Dacă însă, nu dorești să recunoști în totalitate faptele reținute, sau nu recunoști deloc aceste fapte căci nu le-ai comis, te vei judeca în procedura de drept comun, fără posibilitatea de a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, însă cu posibilitatea de a fi găsit nevinovat și deci achitat.

În această procedură, ai posibilitatea de a propune în apărare orice probă dorești, care să aibă legătură evident cu obiectul cauzei. În această modalitate dosarul tău poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de natura și amploarea probelor ce urmează a fi readministrate, însă ai șansa de a-ți dovedi nevinovăția.

Soluția

Soluția în dosarul tău o vei afla, pe scurt, în ziua pronunțării, de pe portalul instanței, însă îți va fi comunicată și la adresa ta de domiciliu, moment de la care începe să curga termenul pentru declararea căii de atac a apelului, dacă ești nemulțumit.

Atenție, în penal, termenul de apel este de 10 zile. Acesta este, pe scurt, traseul amplu al unui dosar penal, până la momentul pronunțării unei hotărâri în primă instanță.

Dacă vrei știi ce soluții se pot da în cazul unui dosar penal, am scris în articolul cu alcoolul la volan.

Colacul pentru rezolvarea unei probleme juridice intr-un dosar

 

Întrebări și răspunsuri

Cât timp poate sta un dosar penal la politie?

Nu este un timp limită de 2 luni sau 3 ani! Dosarul penal, în funcție de infracțiunea pentru care ești cercetat,  poate dura puțin daca este vorba de o soluție în care nu se trimite în judecata iar dacă se începe urmărirea penala / punerea în mișcare a acțiunii penale, durează mult mai mult.

Sunt multe necunoscute la mijloc. Se audiază martori (unii sunt în țară, alții muncesc în străinătate în Italia, Spania, UK, – se face solicitare pentru comisie rogatorie ca procurorii de acolo să facă audierile) se fac expertize, ele pot fi și contestate, puțini procurori a câte dosare există, astfel că uneori durează mai mult că sunt organe de cercetare penală slab pregătite, alteori  nu fac față la câte dosare au în lucru.

După cat timp se clasează un dosar penal

Se dispune imediat ce  procurorul constata unul din cazurile de la art 16 codul de procedură penală:

 1. fapta nu există;
 2. fapta nu este prevăzută de legea penală / nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;
 3. nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea;
 4. există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;
 5. lipseşte plângerea prealabilă / autorizarea sau sesizarea organului competent / o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale;
 6. a intervenit amnistia / prescripţia / decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică / s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
 7. a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
 8. există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege;
 9. există autoritate de lucru judecat;
 10. a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat, potrivit legii.

Etapele unui dosar penal

1. Cercetarea penală

2. Judecata în prima instanță.

3. Judecata în cale de atac ordinară (apel), extraordinara (recurs, contestatie in anulare, revizuire),

4. Executarea pedepsei.

Cât durează urmărirea penală?

Durata de soluționare variază în funcție de încarcarea parchetului/instanței care are în lucru dosarul dar după 1 an se poate face o contestație pentru tergiversare la parchet sau în timpul procesului.

De la ce sumă se face dosar penal

Nu exista un prag minim sau maxim ci fapta penală în sine contează. Dacă pagubele sunt mai consistente, poate fi o formă agravată a infracțiunii (duce la majorarea pedepsei. În cazul distrugerii simple, pedeapsa este până în 7 ani; dacă distrugerea e calificată – să zicem moartea cuiva -, pedeapsa etse de până la 15 ani).

Cât durează un dosar la parchet

Timpul de soluționare variază în funcție de încarcarea procurorului, de complexitatea cauzei (una e să fie o infracțiune de furt, alta e să fie o infracțiune de fraudă informatică / contrabandă / omor) dar sunt cazuri în care durează 6  luni, 2 ani sau mai mult. Gândiți-vă la dosarul revoluției unde s-au audiat mii de oameni și la dosarul unui furt din magazin unde existau camere de filmat (și erau funcționale).

Cât durează un dosar penal pentru alcool să ajungă de la poliție la procuror

Timpul de soluționare variază în funcție de încarcarea organului de cercetare penala dar de regulă durează cam 1 an.

Cerere urgentare soluționare dosar penal

Dacă crezi că urmărirea penală (UP) durează prea mult, poți formula o cerere de urgentare a ceretărilor, la care poți să primești sau nu răspuns (de cele mai multe ori, nu primești răspuns).

 Contestația poate fi formulată:

 1. după cel puţin 1 an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
 2. după cel puţin 1 an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
 3. după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

Când apreciază contestaţia ca fiind întemeiată, judecătorul de drepturi şi libertăţi / instanţa admite contestaţia şi stabileşte termenul în care procurorul / instanţa de judecată să soluţioneze cauza.

Ce se întamplă daca ai dosar penal

Atunci când ai un dosar penal, înseamnă că ești cercetat de poliție sau procuror pentru o faptă care poate fi infracțiune (adică fapta penală să fie săvârșită cu vinovăție, nejustitificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o)  și poți fi trimis în judecată pentru a fi pedepsit. Asta nu înseamnă că este obligatoriu sa fii condamnat. Poți fi și achitat. Dar aceste soluții se dispun numai de judecator.

Dosarul penal apare în cazier

Depinde ce soluție primești.

Soluționat  cu suspendare sub supraveghere, închisoare cu executare sau amendă penală, atunci o să apară în cazierul judiciar.

Soluțiile de renunțare la aplicarea pedepsei si amânarea aplicării pedespei nu apar.

 

Bibliografie
Codul de procedură penală 

Important!

În atenția cititorilor Opiniile exprimate sunt rezultatul a ceea ce eu consider o interpretare cu simț de răspundere a textelor de lege, putând exista oricând o interpretare contrară dată de instanțele de judecată sau orice alt organ jurisdicțional.
Aceste opinii au numai caracter informativ și nu angajează răspunderea autorului pentru consecințele utilizării lor în practică. Deopotrivă, acestea sunt ocrotite de drepturi de autor, neputând fi preluate fără acordul autorului.dosar penal Constanța dosar penal Constanța dosar penal Constanța dosar penal Constanța dosar penal Constanța 

19 thoughts on “Ce pot sa fac dacă am un dosar penal?”

 1. Buna ziua ,alaltăieri am făcut o fapta de care nu sunt mândra deloc
  Fiind prima mea fapta făcută ,am furat 5 produse de cosmetice ,la ieșirea din mall ma oprit un supraveghetor și m a luat cu el
  Am plătit produsele in valoare de 140 de lei dar a chemat și poliția in care mi a făcut dosar penal!
  Nu am nici un alt dosar penal,ce se poate întâmpla acum ?
  Va mulțumesc anticipat !

 2. Pavel cosmin

  Buna ziua.am găsit un card de cumpărături și am consumat 500 lei și l-am dat napoi după 3 zile și acuma îmi cere bani napoi și eu nu am să-i dau ce o fi?

 3. Nicola Raluca

  Am sanse sa fiu despagubita daca,am fost invinovatita si urmarita penal pentru disturbare de posesie si violare de domiciliu,proces in care am avut castig de cauza ,iar judecatorul de camera preliminar,retine ca plangerea petentului este neintemeiata din diverse motive. Care este suma maxima de despagubire intr.o astfel de situatie?

 4. Buna ziua. Un prieten a tras cu o prastie cu piatra in parbrizul unei masini in miscare.el acum de frica ne acuza pe noi.mi se poate intampla ceva?

  1. Buna ziua
   Am un dosar penal în curs pentru furt din magazin pe 06.06.2023, am recunoscut fapta și prejudiciul a fost recuperat, am fost audiată, fotografiata și amprentata, doresc să știu cât timp durează sa fiu chemată să dau o declarație și dacă pot pleca din țară în concediu? Menționez că fapta a fost comisă în București și este primul meu dosar. Va mulțumesc.

 5. Florian Barbu

  Buna ziua am fost găsit cu o arma albă într-un parc țin sa precizez ca am predat-o de buna voie și nu am folosit-o la ce ma pot aștepta ?

 6. Buna ziua,

  Am fost prins circuland cu un vehicul neinmatriculat si cu numere rosii false. Vehiculul a fost adus in tara cu o zi inainte, i-am facut RAR-ul si in acea seara am fost sa il aduc de la RAR, punandu-i niste numere rosii. Politia m-a oprit, mi-a luat permisul si m-a dus la sectie pt declaratii. S-au facut deja 4 luni de atunci si nici un semn pana acum…aparent nici la parchet nu a ajuns dosarul. Important este sa imi recuperez permisul, se poate face asta? (ma incadrez la art 334, alin 1 si 2.) Mentionez ca masina era programata la inmatriculari in ziua urmatoare, fiind si inmatriculata ulterior(a 2-a zi dupa ce am fost prins). Multumesc.

 7. Tatalui meu i sa furat o suma mare de bani se mai poate recupera dacă persoanele inculpate nu recunosc fapta

 8. Buna ziua,am un dosar penal pentru trafic de droguri de risc unde am primit 1 si 4 luni cu suspendare si inca sunt sub probatiune,iar de cateva zile am fumat o tigara iar dupa cateva zile m am urcat la volan si am fost oprit de politie si pus un drug test,au vazut testul si mi a fost anulat permisul si apoi dus la probe de sange,oare care ar fii consecintele care ar urma tiind cont ca mai am un dosar penal?Va multumesc.

  1. Numai 1 an și 4 luni ți-au dat?? Dacă ți-ar fi dat 5 ani cu executare nu te mai oprea poliția in trafic… Privește partea buna a lucrurilor!
   Poate i se face milă judecătorului de noi și îți dă măcar tura asta!!

 9. Furtuna Dorel Marcel

  Am gasit un rucsac mic cu bani uitat pe marginea unei fântâni intr o parcare l-am luat si am incercat sa gasesc proprietarul dar nu am reusit . Am plecat acasă iar dupa cateva ore a fost soli uitată politia pentru ca proprietarul a facut plângere am mers la politie am predat rucsacul cu bani ,dar apare infracțiunea in cercetare de furt in dosarul penal P/15164/2023
  De la politie au spus sa stau liniștit ca dosarul va fi clasat.
  Ce se poate întâmpla cu mine?

  1. (1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

   (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

   (3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

   Deci exista acolo câteva zile în care trebuia predat bunul…nu au trecut acele zile..nu ați folosit banii pentru folosul dvs..ați depus demersuri sa găsiți proprietarul…pare să aibă dreptate politia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *