Avocat Petrov Georgiana

Ce pot sa fac dacă am un dosar penal?

Avocat petrov georgina am un dosar penal ce pot sa fac

Dacă ai aflat despre existența unui dosar penal în care ai calitatea de suspect sau inculpat, înseamnă că esti cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni. 

Ce este urmărirea penală?

In primul rând, un dosar penal se formează fie ca urmare a înregistrării unei sesizări sau a unei plângeri la poliție sau la parchet, fie ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală, care află de săvârșirea unei infracțiuni. După momentul înregistrării plângerii sau a sesizării din oficiu, dosarul primește număr de parchet, respctiv NR/P/2021, iar acest lucru marchează debutul fazei procesuale a urmăririi penale.

In primă etapă, urmărirea penală se desfășoară cu privire la fapte, iar ulterior, în măsura în care se identifică o potențială persoană cu privire la care exista date sau probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că s-ar face vinovată de săvârșirea infracțiunii cercetate, urmărirea penală continuă, cu privire la acea persoană, care dobândește calitatea de suspect.

Acesta este de regulă, momentul în care esti chemat la poliție sau la parchet pentru a ți se aduce la cunoștință infracțiunea pentru care ești cercetat și pentru a da declarații.

FOARTE IMPORTANT!

La acest moment nu ai obligația de a da vreo declarație, dar ai obligația de a te prezenta la audiere.

Dacă nu esti asistat de avocat și nici nu ai nicio idee cam care ar fi infracțiunea de care esti acuzat, e mai bine să uzezi de dreptul de a nu da declarație, pentru că orice declari poate fi folosit atât în favoarea cât și împotriva ta.

După acest moment, de regulă din suspect, devii inculpat, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale și esti din nou audiat, având același drept de a da sau nu declarație cu privire la fapta imputată. 

Când ajunge un dosar penal în fața instanței?

După ce procurorul consideră că a administrat toate probele pe care le-a găsit și că tu te faci vinovat de săvârșirea infracțiunii respective, întocmește rechizitoriul și, împreună cu dosarul, îl trimite instanței competente.

Aici, dosarul se înregistrează sub un număr nou, de exemplu, 234/212/2021, unde indicativul 212, este de fapt numărul special alocat fiecărei instanțe din România. După acest număr îți poți da seama la care judecătorie este înregistrat dosarul tău. Tot, începând din acest moment, îți poti găsi dosarul căutându-te după nume pe portalul instanțelor de judecată. Cât timp dosarul este la parchet, nu poți face acest lucru, căci Ministerul Public nu are o astfel de bază de date. Pe portalul instanței, poți urmări foarte ușor ce se întâmpla cu un dosar penal sau civil (când ai termen, ce soluție se dispune, ce complet soluțonează cauza ș.a.m.d).

Dacă vrei să știi care sunt cheltuielile de judecată sau cât costă un proces, dă click aici.

Procedura în fața instanței de judecată – camera preliminară

Părțile în fața instanței de judecată într-un proces penal

O data înregistrat dosarul pe rolul instanței, acesta parcurge procedura de camera preliminară, o faza premergătoare judecății propriu zise, în care instanța trebuie sa verifice dacă probele au fost administrate în mod legal de procuror.
În această etapă, ție ți se comunică rechizitoriul, acel act despre care am spus mai sus ca este intocmit de procuror la finalizarea dosarului, și acesta este momentul în care tu, ai dreptul să formulezi cereri și excepții cu privire la modul în care au fost administrate probele.
Cu alte cuvinte, acesta este momentul în care poți să te plângi în fața instanței de nerespectarea dreptului la apărare, de lipsa încunoștiințării despre infracțiune și de orice alt act pe care tu il consideri nelegal.

Termenul în care poți să faci aceste cereri și excepții este stabilit de judecător, însă nu poate fi mai mic de 20 de zile.

In această procedură intermediară vei fi chemat în fața instanței, doar dacă formulezi astfel de cereri, sau dacă instanța, din oficiu, dorește să invoce excepții, altfel, procedura este necontradictorie, iar instanța pronunță o încheiere prin care constată că probele au fost legal administrate și dispune începerea judecății. Ție îți va fi comunicată această încheiere. 

Procedura în fața instanței – judecata propriu- zisă

După finalizarea procedurii de cameră preliminară, care de regulă ar trebui să se finalizeze în 60 de zile, însă, în practică durează câteva luni, se stabilește primul termen pentru judecata propriu-zisă la care tu trebuie să te prezinți.

La acest prim termen, trebuie să te hotărâști, dacă urmezi procedura recunoașterii învinuirii, sau procedura de drept comun, căci acesta este primul lucru despre care te întreabă instanța. Dacă vrei să recunoști faptele exact asa cum au fost reținute de procuror, fără alte nuanțe sau adăugiri și nu contești probele administrate în cursul urmăririi penale, poți solicita instanței să fii judecat în procedură simplificată. În această situație beneficiezi de reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 în cazul pedepsei închisorii sau cu ¼ în cazul pedepsei amenzii penale.

Dosarul tău se termină chiar la acest termen și vei primi soluția în scurt timp.
Dacă însă, nu dorești să recunoști în totalitate faptele reținute, sau nu recunoști deloc aceste fapte căci nu le-ai comis, te vei judeca în procedura de drept comun, fără posibilitatea de a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, însă cu posibilitatea de a fi găsit nevinovat și deci achitat.

În această procedură, ai posibilitatea de a propune în apărare orice probă dorești, care să aibă legătură evident cu obiectul cauzei. În această modalitate dosarul tău poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de natura și amploarea probelor ce urmează a fi readministrate, însă ai șansa de a-ți dovedi nevinovăția.

Soluția

Soluția în dosarul tău o vei afla, pe scurt, în ziua pronunțării, de pe portalul instanței, însă îți va fi comunicată și la adresa ta de domiciliu, moment de la care începe să curga termenul pentru declararea căii de atac a apelului, dacă ești nemulțumit.

Atenție, în penal, termenul de apel este de 10 zile. Acesta este, pe scurt, traseul amplu al unui dosar penal, până la momentul pronunțării unei hotărâri în primă instanță.

Dacă vrei știi ce soluții se pot da în cazul unui dosar penal, citește și articolul meu cu alcoolul la volan pe care îl găsești aici.

Colalcul pentru rezolvarea unei probleme juridice intr-ul dosar

 Bibliografie
Codul de procedură penală 

Important!

În atenția cititorilor Opiniile exprimate sunt rezultatul a ceea ce eu consider o interpretare cu simț de răspundere a textelor de lege, putând exista oricând o interpretare contrară dată de instanțele de judecată sau orice alt organ jurisdicțional.
Aceste opinii au numai caracter informativ și nu angajează răspunderea autorului pentru consecințele utilizării lor în practică. Deopotrivă, acestea sunt ocrotite de drepturi de autor, neputând fi preluate fără acordul autorului.

2 thoughts on “Ce pot sa fac dacă am un dosar penal?”

  1. Buna ziua ,alaltăieri am făcut o fapta de care nu sunt mândra deloc
    Fiind prima mea fapta făcută ,am furat 5 produse de cosmetice ,la ieșirea din mall ma oprit un supraveghetor și m a luat cu el
    Am plătit produsele in valoare de 140 de lei dar a chemat și poliția in care mi a făcut dosar penal!
    Nu am nici un alt dosar penal,ce se poate întâmpla acum ?
    Va mulțumesc anticipat !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *