Vouchere pentru victimele infracțiunilor pot fi obținute pentru nevoi urgente cum ar fi cazarea, hrana, transportul sau medicamentele.

Nevoile urgente definiție

Nevoile urgente sunt definite ca fiind acele cerințe de:

  • produse sau servicii de hrană,
  • cazare,
  • transport,
  • medicamente și
  • materiale sanitare, precum și
  • materiale de igienă și de uz personal,

exprimată explicit ori implicit de victima infracțiunii, a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate.

Acest mecanism este funcțional din 2024 iar cei afectați au la dispoziție până la 5 salarii minime brute pe țară, adică 16.500 lei într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii. 

Beneficiari vouchere pentru victimele infracțiunilor

Beneficiarii acestor vouchere pot fi persoanele asupra cărora a fost săvârșită:

  • o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat
  • o infracțiune de vătămare corporală
  • o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei
  • o infracțiune de viol
  • o infracțiune de agresiune sexuală
  • o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori
  • o infracțiune de terorism precum și
  • orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.

Beneficiari vouchere pentru victimele infracțiunilor

În plus, mai pot benefica de aceste vouchere și soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor mai sus menționate.

Solicitarea și acordare vouchere pentru victimele infracțiunilor

  1. Victima poate solicita Comisiei un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul.
  2. Victima va transmite Comisiei cererea de acordare a voucherului (vezi model mai jos) și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente (vezi model mai jos) ale victimelor infracțiunilor însoțite, după caz, de orice alte înscrisuri relevante.
  3. Entitățile publice și private pot acorda sprijin și asistență victimelor infracțiunii prin completarea referatului de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor și, după caz, prin asistarea victimei în fața Comisiei.
  4. Cererea privind acordarea voucherului și stabilirea cuantumului cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor se soluționează de către Comisie.
  5. Hotărârea prin care s-a soluționat cererea de acordare a unui avans din compensație sub formă de voucher se comunică victimei și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
  6. Entitățile publice și private vor lua măsurile necesare pentru a se asigura că victima intră în posesia voucherului.

Schema privind acordarea voucherelor victimelor infractiunilor

Pași acordare vouchere

  1. victima depune plângere la poliție
  2. victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente
  3. cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători
  4. dacă cererea este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului
  5. hotărârea se comunică victimei și ANABI
  6. victima (cu hotărârea definitivă) se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de 72 de ore.

CEREREA de acordare vouchere pentru victimele infracțiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente

Daca vrei să descarci varianta pdf a cererii de acordare a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente, o poți descărca dând click pe Cerere-acordare-voucher-victimelor infractiunilor iar dacă vrei varianta word a cererii de acordare a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente, o poți descărca dând click pe Cerere-acordare-voucher-victimelor infractiunilor.

REFERATUL de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor

Daca vrei să descarci varianta pdf a referatului de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor, o poți descărca dând click pe Referatul de estimare cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor PDF iar dacă vrei să descarci varianta word a referatului de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor, o poți descărca dând click pe Referatul de estimare cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor WORD.

Dacă vrei și afli cum se obține și un ordin de protecție, citește articolul Cum obțin un ordin de protecție.  

Metodologie acordare vouchere pentru victimele infracțiunilor

Metodologia care reglementează emiterea, distribuirea și decontarea voucherelor, cuantumul acestora, precum și criteriile de selectare a entităților publice și private este aprobată prin HG nr. 541 din 8 iunie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *