Avocat Petrov Georgiana

Cum obtii un ordin de protectie

Cum obțin un ordin de protectie?  – Află în 5 pași

Ca să obții un ordin de protecție, victimei trebuie să-i fie pusă în pericol viața, libertatea sau integritatea psihică / fizică printr-un act de violență făcut de un membru de familie (deci nu vecin etc.) iar autoritățile trebuie înștiințate de aceste fapte (polițistul sau judecătorul). În acest articol vei descoperi cine poate da acest ordin de protecție, de câte feluri este, cât de repede îl obții precum și care este legea care se aplică în astfel de cazuri.

Trebuie să reținem, totuși, că anumite atingeri ale integrității psihice / fizice pot să fie aduse unor persoane din perpespectiva apărării ordinii publice / interesul colectivității / protejarea sănătății colective (Exemple: recoltarea de sânge pentru dovedirea intoxicației alcoolice, operații necesare pentru salvarea vieții, vaccinări, expertize asupra corpului unor persoane în scopul cercetării de către autoritățile statului).

Cearta violentă între soți

Ce este un ordin de protecție (provizoriu)?

Este o hotărâre dată de instanța de judecată la solicitarea victimei (personal sau prin reprezentant legal, procuror, reprezentant autoritate publică cu atribuții în domeniu) aflată în pericol, din cauza acțiunilor unui membru de familie, prin care se dispun mai multe obligații și interdicții, cele mai de însemnătate sunt:

 • Evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei – printre puținele dăți în România când un unic proprietar poate fi dat afară din locuința personală. În concluzie e casa ta, plătești rate la ea dar stai în chirie în altă casă din localitate;
 • Reintegrarea victimei și a copiilor, în locuința familiei – în situația când victima pleacă de acasă din cauza violenței fizice, amenințărilor, abuzului emoțional sau sexual etc. Agresorul nu trebuie să fie numai soțul (soția mai rar dar există cazuri) pentru că legea sancționează și fostul soț, concubinul, prietenul sau cel cu care ai o relație, chiar și dacă locuiți separat.
 • Cazarea victimei, cu acordul acesteia și a copiilor (dacă este cazul), într-un centru de asistență (adăpost) – centrul asigură gratuit, pe o perioadă determinată, asistență familială, protecție împotriva agresorului, asistență medicală și îngrijire, hrană, cazare și consiliere psihologică / juridică. Locația acestor adăposturi este secretă publicului larg;
 • Obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă (și față de membrii familiei acesteia) ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate – problema se pune când amândoi lucrează în același loc de muncă;
 • Interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități / zone determinate pe care persoana protejată le frecventează / vizitează periodic – dacă victima merge în fiecare zi la o anumită piață să facă cumpărături, agresorul nu mai poate merge și el acolo, trebuie să caute altă piață;
 • Obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere – de la 01.10.2022 este funcțional sistemul informatic de monitorizare electronică în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea prin care sunt persoanele, care au emise pe numele lor un ordin de protecție dispus di polițist sau judecător, vor putea fi monitorizate prin brățări electronice;
 • Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență / orice alt mod, cu victima – sunt momente când victima este bombardată de apeluri, mesaje de la agresor, situație care poate fi deranjantă, dacă nu chiar poate induce temere asupra victimei;

Cine poate da un ordin de protecție: judecătorul sau polițistul?

Ambii. Ordinul de protecție îl poate da judecătorul (dacă acțiunile primejdioase la adresa victimei se petrec la Neptun nu mergem la Judecătoria Constanța ci la Judecătoria Mangalia) iar un ordin de protecție provizoriu îl poate da polițistul (la fel și aici, chiar dacă știm sau avem un verișor polițist și ne ajută el mai repede).

Ce probe trebuie să aduc pentru un ordin de protecție? Motive ordin de protecție

Aceste probe sunt în funcție de cine dă ordinul de protecție – judecătorul sau polițistul.

1. Dacă îl dă polițistul, atunci acesta pentru aflarea adevărului și soluționarea justă a sesizării făcută de victimă, poate să obțină probe, astfel:

 • constată prin propriile simțuri și consemnează cele constatate într-un înscris ori înregistrează cele constatate cu mijloace tehnice;
 • consultă bazele de date la care au acces potrivit atribuțiilor de serviciu și consemnează cele constatate într-un înscris;
 • ia declarații de la persoanele implicate în actele de violență domestică/de la cei care au asistat la producerea actelor de violență domestică/de la persoane care pot comunica informații cu privire la persoanele implicate;
 • utilizează înregistrări video / audio / fotografii;
 • utilizează înscrisuri, inclusiv mesaje postări în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă (Facebook, Instagram, YouTube, TikTok etc.).

La casa familiei poliția intervine în caz de pericolAceștia au dreptul și să pătrundă (înregistrând cu mijloace audiovideo / foto din dotare) în domiciliul/reședința oricărei persoane fizice/juridice, fără acordul acestora, dacă sesizarea victimei indică expres că actele de violență domestică au loc / au avut loc în acele spații.

2. Dacă îl dă judecătorul, acesta se folosește de reglementările din Codul de procedură penală (articolul 97 din Legea nr. 135 din 2010) pentru aflarea adevărului și pentru a da o soluție corectă și uzează de următoarele:

 • declaraţii de la suspect / inculpat / persoana vătămată / de la partea civilă / partea responsabilă civilmente / martori;
 • înscrisuri, rapoarte de expertiză, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de probă;
 • orice alt mijloc de probă care nu este interzis prin lege.

In sala de judecata judecatorul decide daca emite un ordin de protecție

Ce se întâmplă dacă se încalcă acest ordin de protecție?

Consecințele sunt destul de serioase pentru încălcare unui ordin de protecție este INFRACȚIUNE și se pedepsește cu ÎNCHISOARE DE LA 6 LUNI LA 5 ANI. Faptul că la nivel național sunt foarte multe infracțiuni de violență domestică, ONG-urile, societatea civilă cât și cei care dau votul pe legile țării au reacționat la acest fenomen  și au creat reglementări mai dure, una din ele fiind mărirea pedeapsei care înainte era la de la 1 lună la 1 an cât și purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere.

În cât timp se eliberează și cât ține? + Procedura

Polițistul dă pe loc ordinul de protecție dat fiind faptul că el este primul care ajunge la locul evenimentelor și trebuie îndepărteze pericolul iar judecătorul soluționează cererea în maxim 72 de ore. Polițistul îl poate dispune pe o perioadă de 5 zile și începe să curgă de la momentul la care a fost emis (nu de când a început violența) iar judecătorul pe o perioadă de maxim 6 luni. 

Procedura presupune 2 variante prin care o cerere de ordin de protecție ajunge la judecător:

1. Prima variantă este când victima face o cerere direct la instanța de judecată iar judecătorul decide, pe baza probelor, să dea un ordin de protecție pentru o perioadă de maxim 6 luni.

2. A doua variantă este când polițistul dă un ordin de protecție provizoriu, unitatea de poliție din care face parte polițistul care l-a emis, înaintează pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii. O dată cu acesta, se înaintează parchetului competent formularul de evaluare a riscului și mijloacele de probă obținute.

În termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecție provizoriu, procurorul decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de polițist:

a)  Procurorul confirmă necesitatea menținerii măsurilor de protecție și înaintează ordinul de protecție provizoriu cu toate documentele aferente, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoțit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecție.

b)   Procurorul nu mai confirmă menținerea măsurilor de protecție și dispune motivat încetarea acestora, cu menționarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție care ia măsuri pentru informarea imediată a victimei.

Cum se prelungește și când se revocă (anulează)?

Agresorul poate solicita revocarea ordinului de protecție sau înlocuirea măsurii dispuse doar în următoarele condiții:

a)  agresorul a respectat obligațiile/interdicțiile impuse;

b)  agresorul a urmat consilierea/ terapia care i-a fost stabilită / a respectat măsurile de siguranță;

c)  în situația existenței unei evaluări a riscului de recidivă, aceasta să indice un grad de risc suficient de scăzut / faptul că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenței domestice.

Măsura nu se prelungește, ci se poate face o nouă cerere până când / după ce expiră termenul pentru primul ordin de protecție și o sa curgă un nou termen de maxim 6 luni dacă există înca premisele / dovezi care să ateste că violența în familie încă există.

Ceartă în familie se emite un ordin de protectie

 Model ordin de protecție (pdf și word)

Click pe Ordinul de protectie word pentru varianta word și click pe Ordin de protecţie pdf pentru varianta pdf. avocat ordin de protecție avocat ordin de protecție avocat ordinul de protecție avocat ordinul de protecție 

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI SCURTE

Cine poate cere un ordin de protecție?

Orice persoană poate cere un ordin de protecție char și agresorul dacă se simte la rândul lui amenințat, bătut, etc.

Care este legea care se aplică pentru un ordin de protecție?

LEGEA pentru prevenirea și combaterea violenței domestice nr. 217 din 2003, care a fost modificată în mai multe rânduri din 2003 până astăzi, ca majoritatea legilor din România.

Cât sunt cheltuielile de judecată? Cât costă un ordin de protecție?

Procesul privind un ordin de protecție este scutit de taxa de timbru. În acest caz, e nevoie de un avocat (deși în situația asta primește și victima și agresorul un avocat din oficiu, care de obicei este din rândul avocaților stagiari) care își stabilește onorariul în funcție de câte persoane sunt implicate, unde se desfășoară procesul, alte dosare în lucru, etc. Află înainte de a începe un proces, care și cât sunt cheltuielile de judecată.

Dispozitivul electronic de supraveghere / Brățara electronică de supraveghere?

Sistemul de monitorizare cu brăţări electronice este funcțional din octombrie 2022.

Este un proiect pilot care se aplică în 3 etape:

 1.   prima etapă  – 2022 – 2023 – în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea;
 2.   a doua etapă – în anul 2024 – în București, în cele 3 județe menționate și în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
 3.   a treia etapă – în anul 2025 – în județele menționate mai sus și în: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

El poate fi folosit și pentru cei cu ordin de protecție, deținuți, persoane aflate în arest la domiciliu  etc. La cei cu ordinul de protecție este de reținut că el poate fi valorificat la justa lui valoare dacă și victima poartă un astfel de dispozitiv în situația în care agresorul este obligat să păstreze o distanță minimă față de victimă iar de multe ori, victima nu vrea sa ă se știe orice mișcare o face, pe unde își petrece timpul, traseul în fiecare zi, etc.avocat ordin de protecție avocat ordin de protecție avocat ordinul de protecție avocat ordinul de protecție 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *