Un proces de grănițuire durează în medie 3 ani și 1 lună. Am analizat 10 procese de grănițuire (cam toate) de la judecătoria Constanța din perioada 01.01.2023 – 31.12.2023 și aceasta este concluzia la care am ajuns. Această durată ar fi semnificativ mai mică (adică 2 ani și 2 luni) dacă am scoate din calcul doua procese care au durat fiecare aproximativ 2400 de zile (mai bine de 6 ani).
Constatări durată proces de grănițuire
Onorariu avocat proces de grănițuire
Din procesele de grănițuire analizate în anul 2023 și finalizate la Judecătoria Constanța, am constatat că onorariul avocatului poate să difere de la un onorariu de 2.000 de lei, la un onorariu de 3.200 de lei sau chiar și mai mult ținând cont că procesele au o durată destul de mare și necesită multe prezentări la instanța de judecată și redactări de întâmpinări / raspunsuri la expertize, etc.
Ce reprezintă acțiunea în grănițuire?
Acțiunea în grăniţuire reprezintă acţiune prin care se urmăreşte determinarea limitelor dintre 2 proprietăţi vecine, printr-o hotărâre judecătorească.
Conform Codului Civil, art 560 – “Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la grănițuire prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta”.
Prin acțiune se stabilesc semnele de hotar, respectiv suprafețele deținute de fiecare vecin pe proprietatea sa.
Dacă te interesează cum se redactează o cerere de chemare de judecată sau ce este, poți citi articolul Ce este cererea de chemare în judecată.
Această acțiune poate fi exercitată de:
- titularul dreptului de proprietate asupra fondului, precum şi de
- orice persoană care are un drept real asupra acestuia:
- titularul dreptului real de folosinţă asupra terenurilor proprietate de stat
care pretinde delimitarea fondului său de cel învecinat, dar nu poate fi promovată de către chiriaș sau arendaș.
Este o acţiune:
- reală
- petitorie
- imobiliară
- declarativă de drepturi
- imprescriptibilă.