Calculare cheltuielile de judecata

Ai suferit o pagubă și dorești să fii despăgubit, sau vrei să pui capăt unei căsnicii nefericite, ori vrei să împarți bunurile primite moștenire? Dacă nu ajungi la un acord cu persoana în cauză, va trebui să te adresezi instanței de judecată pentru a soluționa problema ta. Dar ce costuri implică, în România anului 2024, un proces? Despre asta iți voi povesti pe scurt în articolul acesta, iar la final dacă ai răbdare să-l citești vei regăsi și cateva sfaturi utile despre cum iți poți recupera cheltuielile de judecată efectuate cu un proces.

În primul rând, este de menționat că, în România, dreptul de a te adresa instanței nu este gratuit 😯 , cu foarte puține excepții. Această reglementare, deși nu trebuie să aibă ca scop să te descurajeze din a-ți realiza dreptul, are totuși menirea de a te responsabiliza, în sensul că, tu trebuie să te adresezi instanței atunci când efectiv drepturile tale au fost încălcate, sau nu ai cum, altfel, să rezolvi o situație juridică.

Taxa judiciară de timbru. În esență „taxa pe justiție”.

Aceasta este una dintre cele mai importante cheltuieli de judecată pe care trebuie să o ai în vedere atunci când te hotărâști să te adresezi instanței.

De ce? Răspunsul este destul de simplu pentru că:

  • Nu ți se analizează cererea dacă nu plătești taxa în avans și
  • Pierzi taxa plătită dacă pierzi procesul.

Ce este taxa de timbru?

Taxa de timbru judiciară este, în esență, „o taxă pe justiție”, care, pentru a fi în acord cu legislația europeană, trebuie să fie astfel reglementată încât să nu determine efectiv o persoană să renunțe la drepturile sale din pricina lipsei mijloacelor financiare.

Taxa de timbru este diferită, din punct de vedere al valorii, în funcție de obiectul cererii tale. Taxele de timbru sunt reglementate de Ordonanța de urgență privind taxele judiciare de timbru nr. 80/2013. Este important să cauți forma actualizată a legii ca sa știi precis ce taxă trebuie să plătești în funcție de data la care te decizi să te adresezi instanței.

Cât este taxa de timbru pentru obtinerea unor despăgubiri?

În esență, dacă vei citi legea taxelor de timbru, vei vedeaacțiunile se împart, în

  • acțiuni evaluabile în bani și
  • acțiuni neevaluabile în bani

Ce înseamnă că o acțiune este evaluabilă în bani? O acțiune care este evaluabilă în bani, este una care are ca scop obținerea, în urma procesului a unei sume de bani sau a unui alt bun.

Exemplul 1: sunt evaluabile în bani cererea de acordare a unor despăgubiri morale/materiale, cererea de restituire a unui bun, obligarea la plata chiriei, obligarea la plata prețului, cererea de restituire a unui împrumut, restituirea pretului încasat pentru un serviciu care nu s-a mai efectuat, etc.

Exemplul 2: sunt neevaluabile în bani cererea de stabilire a filiației (paternității – adică cine este mama sau tatăl unui copil), cererea de stabilire a domiciliului minorului, cererea de suplinire a acordului unui părinte de a lua celălalt părinte minorul în străinătate, etc.

Și pentru că am plecat de la premisa taxei de timbru pentru obținerea unor despăgubiri, întrucât aceasta este o cerere evaluabilă în bani, pentru aceste acțiuni se achită o taxă de timbru la valoarea pretențiilor calculată conform art. 3 alin. 1 din OUG 80/2013, după urmează:

  1. dacă suma pe care o soliciți este de până la 500 lei inclusiv, plătești 8% din această valoare, dar nu mai puţin de 20 lei; (adică dacă suma este de 400 lei plătești 8% din 400 lei = 32 lei iar dacă suma este de 150 lei plătești 8% din 150 de lei = 18,75 lei DAR fiind suma mai mică de 20 de lei, vei plăti 20 lei conform teoriei de mai sus);
  2. dacă suma solicitată este între 501 lei şi 5.000 lei vei achita 40 lei + 7% pentru ceea ce depăşeşte 500 lei (adică dacă suma este de 1000 lei plătești 40 lei + (1000-500)*7/100 = 75 lei);
  3. între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei (adică dacă suma este de 15.000 lei plătești 355 lei + (15.000-5.000)*5/100 = 855 lei);
  4. între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei (adică dacă suma este de 49.000 lei plătești 1.355 lei + (49.000-25.000)*3/100 = 2.075 lei);
  5. între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei (adică dacă suma este de 155.000 lei plătești 2.105 lei + (155.000-50.000)*2/100 = 4.205 lei);
  6. peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei (adică dacă suma este de 463.240 lei plătești 355 lei + (463.240-250.000)*1/100 = 8.237,4 lei).

Calcularea cu lupa a taxelor de timbru intr-un proces in Romania

Cum se calculează taxa de timbru? 

Exemplu final. (dacă soliciți 3.000 de lei, vei plăti o taxă de 215 de lei compusă din (suma fixă 40 lei + suma variabilă 175 lei care reprezintă 7% din 2.500 lei –>> 2.500*7/100=175);

Sfat! Ca să nu te chinui cu calculele, găseștiaici un calculator online de taxe care îți calculează exact taxa pe care o ai de plătit.

Cât este taxa de timbru pentru divort?

În conformitate cu dispozițiile art.15 din OUG 80/2013, taxele judiciare de timbru pe care trebuie să le ai în vedere în cazul proceselor referitoare la raporturile de familie (află tot ce trebuie să știi despre divorț, domiciliul copiilor, pensia de întreținere, autoritatea părintească sau custodia cum mai este cunoscută) sunt următoarele:

a) pentru cererea de divorţ întemeiată pe acordul soților – 200 lei;

b) pentru cererea de divorţ întemeiată pe culpa comună, culpa soțului pârât, sau pentru o despărțire în fapt, care durează de cel puțin 2 ani – 100 lei;

c) pentru cererea de divorţ întemeiată pe alte motive – 50 lei;

Care este taxa de timbru pentru cererile privind stabilirea locuinţei copilului, exercitarea autorităţii părinteşti, stabilirea pensiei de întreținere și a programului de vizită

Daca aceste cereri se formulează o dată cu divorțul, ele sunt scutite de la plata taxei, se plătește numai taxa conform punctului de mai sus, literele a), b) sau c), dacă însă, se formulează într-un proces separat, taxa de timbru este 20 de lei pentru fiecare capăt de cerere.

Onorariul de avocat. Cât este onorariul unui avocat?

Onorariul unui avocat este, de asemenea, o cheltuială care trebuie avută în vedere, în cazul unui proces. Spre deosebire de taxa de timbru, această cheltuială este tot timpul facultativă. Nu aveți niciodată obligația de a vă angaja un avocat, însă, având în vedere caracterul preponderent tehnic al procedurilor în fața instanței, numărul impresionant al actelor normative (la sfârșitul anului 2021 erau în vigoare peste 7.591 legi și 2.524 de OUG-uri) și frecvența cu care acestea se modifică, asistența juridică este mai mult decât necesară pentru a majora șansele de succes.

De ce avocații nu afișează onorariile?

Poate te întrebi de ce nu vezi onorariul afișat pe site-urile avocaților? Deși cu toții înțelegem nevoia de transparență, totuși legea avocaților ne interzice să afișăm onorariile în mod public. Mai mult, onorariile se negociază cu clienții și se stabilesc în funcție de complexitatea fiecărei cauze. Ghidul acesta este elaborat de organele profesiei de avocat (Uniunea Națională a Barourilor din România), privind onorariile minime recomandate avocaților, pentru a avea o idee. Important de reținut este faptul că avocații sunt în continuare liberi să practice onorarii  atât mai mici cât și mai mari decât cele recomandate.

În general, un avocat îți poate comunica onorariul numai după ce mergi la o consultație juridică în cadrul căreia tu poți să îi expui speța pe larg.

Ce este consultația juridică?

Consultația juridică este acea discuție pe care o ai cu avocatul ales, în care tu îi prezinți problema ta, iar avocatul evaluează situația și îți spune care este soluția pentru rezolvarea problemei tale, dacă o astfel de soluție există și îți explică toți pașii pe care îi ai de urmat. De regulă, această discuție presupune achitarea unui onorariu de consultanță.

Onorariul experților. Cheltuielile cu expertizele ADN.

În funcție de natura procesului, trebuie să ai în vedere și necesitatea de a achita onorariul unui expert, ori contravaloarea unei expertize medico-legale, sau ADN care intră tot la cheltuielile de judecată. În general, astfel de cheltuieli de judecată se întâlnesc în procesele de partaj, succesiune, revendicare, comerciale, pretenții sau stabilire a paternității.

Cât este onorariul unui expert?

Onorariul unui expert îl putem cunoaște în mod concret numai după ce efectuează expertiza și depune decontul de cheltuieli și toate calculele justificative. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că, instanța stabilește un onorariu provizoriu, încă de la încuviințarea probei cu expertiză și numirea expertului, în general cuprins între 1.000-2.000 de lei, pe care tu trebuie să îl achiți în termenul fixat de instanță, căci altfel nu se efectuează expertiza. Apoi, vei completa diferența la finalul procesului.  În general, onorariile sunt cuprinse între 2.000-3.000 de lei, însă, în funcție de fiecare caz în parte, acestea se pot situa în afara acestui interval, deci ia informația asta sub beneficiu de inventar.

Onorariu-avocat-cheltuielile-de-judecata

Căt costa o expertiză ADN? 

Pentru expertizele medico-legale, ADN, filiație găsești tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, anexă complet publicată de Ministerul Sănătății.

Cu titlu de exemplu, o expertiză ADN, în funcție de tipul acesteia, poate costa 3.600 de lei, ori 5.400 de lei. O expertiză pentru cercetarea filiației față de mamă serologică (din sânge) costă 145 lei.

Cât costă un certificat medico-legal?

Conform unui ghid, examinarea medico-legală în vederea eliberării unui certificat medico-legal sau al unui raport de constatare medico-legală, costă 90 de lei.

Martorul are dreptul la decontarea cheltuielilor?

Deși nu este o cheltuială consistentă, trebuie avută și aceasta în vedere, căci potrivit art. 326 din Codul de procedură civilă, martorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, cazare şi masă dacă este din altă localitate, precum şi dreptul la despăgubiri pentru acoperirea veniturilor pe care le-ar fi obţinut dacă şi-ar fi exercitat profesia pe durata lipsei de la locul de muncă, prilejuită de chemarea sa în vederea ascultării ca martor, stabilite în raport cu starea sau profesia pe care o exercită, precum şi cu timpul efectiv pierdut. Toate aceste drepturi, se asigură de partea care a propus martorul şi se stabilesc, la cerere, de către instanţă, prin încheiere executorie.

Pot să îmi recuperez cheltuielile de judecată?

recuperare cheltuielile de judecata

Așa cum am promis la început îți voi da câteva sfaturi utile despre cum pot fi recuperate cheltuielile de judecată. Ca regulă generală, dacă câștigi procesul, partea care a pierdut trebuie să îți ramburseze toate cheltuielile de judecată pe care tu le-ai făcut cu procesul, respectiv:

  • taxa de timbru,
  • onorariul avocatului,
  • onorariile experților,
  • comunicarea unor notificări și
  • orice alte cheltuieli ai mai făcut pentru proces,

însă, va trebui să depui dovezile efectuării acestora.

Deci, păstrează mereu bonurile, chitanțele și facturile pentru ceea ce plătești în cadrul unui proces.

Foarte important!!!  Fă un opis, în care să indici dovada achitării (bon, factură, chitanță) și pagina din dosarul instanței unde se regăsește, pentru a fi ușor de verificat de instanță și a te asigura că nu se omite nimic.

Cheltuielile de judecată le poți cere, atât în cadrul procesului tău, cât și pe cale separată, prin deschiderea unui nou proces pentru a recupera cheltuielile de judecată iar ele sunt scutite de taxă de timbru.

Sunt și cauze în care taxa de timbru se restituie de către stat, cum este cazul contestațiilor la executare, atunci când aceasta se admite.

În final, iți mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge acest articol, sper că îți vor folosi informațiile pe care le-am oferit și păstrează mereu în minte, faptul că aceste informații au caracter general și sunt furnizate pe baza actelor normative în vigoare la data redactării articolului. Mult succes!

Întrebări și răspunsuri scurte

Ce se întâmplă dacă nu plătești cheltuielile de judecată?

Poți fi executat silit.

Cât costă cheltuielile de judecată la divorț?

Între 50 de lei și câteva mii de lei (aici ținem cont și de onorariul părții adverse care chiar dacă este unul de 5.000$ sa zicem, instanța de judecată poate micșora cheltuielile de judecată la 4.000, 5.000 de lei). Pentru că dacă o parte pierde, trebuie să plătească și onorariul părții adverse. Acum dacă onorariul este de 50.000$ instanța va micșora suma proporțional cu complexitatea cauzei.

Se poate face plata cheltuielilor de judecată online?

Plata on-line este una dintre modalitățile acceptate de plată.

Cheltuielile de judecată se prescriu?

Cheltuielile de judecată se prescriu, in termen de 5 ani. Dacă s-a facut vreun act de executare, acesta ÎNTRERUPE termenul de prescriere, urmând să curgă un NOU termen de 5 ani, de la ultimul act de executare.

Unde plătesc cheltuielile de judecată / amenda de circulație?

Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului / la ghișeele Poștei Române; Online – pe platforma Ghișeul.ro secțiunea Amenzi sau prin intermediul unui serviciu de Internet Banking.

Cine suportă cheltuielile de judecată?

Cheltuielile de judecată se suportă de partea care pierde procesul dar pot fi situații când ambele părți platesc cheltuielile de judecată in cuantumuri diferite sau în mod egal dacă e vina amândurora.

În cât timp se plătesc cheltuielile de judecată?

În 30 de zile sau poate mai mult. Problema se pune că dacă nu plătești în termenul stabilit de instanță, cealaltă parte poate merge (chiar și la 200 de zile sau 2 ani de la  momentul deciziei instanței) la un executor silit și să pună în executare silită hotărârea instanței de judecată.  Am scris și un articol, în care am detaliat ce să faci dacă ești executat silit. avocat constanța cheltuieli de judecată avocat constanța cheltuieli de judecată avocat constanța avocat constanța avocat constanța 

3 comentarii la “Cheltuielile de judecată sau cât costă un proces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *