Pensie alimentară 1 copil se plătește de la începerea procesului și reprezintă ¼ din venitul net. Se plătește până la 18/26 de ani.

Obligația de întreținere a părintelui care nu locuiește în fapt cu copilul este cunoscută sub denumirea de „pensie alimentară” sau „pensie de întreținere” și reprezintă o prestație în bani (de cele mai multe ori, desi legea – adică Codul civil Legea 287 din 2009 – spune că trebuie stabilită mai întâi în natură, adică  haine, mâncare, cursuri plătite, excursii, samd) și are ca obiectiv educarea și dezvoltarea copilului.

De când se plătește pensia alimentară?

Pensia alimentară se plătește (în rate lunare) de la data cererii de chemare în judecată de către părintele cu care nu locuiește copilul minor. Rezultă de aici că:

1.     dacă nu ai solicitat pensia alimentară “decât prin vorbe, hai să mai dai 200 de lei, hai să îi mai cumperi și tu niște hăinuțe la copil” și nu ai făcut cerere de chemare în judecată, atunci pentru perioada până la care ai făcut cererea de chemare în judecată nu mai poți face nimic (există o excepție când un părinte nu a putut face cerere de chemare în judecată din culpa celuilalt părinte).

2.     dacă se face cerere de chemare în judecată pentru plata pensiei de întreținere, pentru stabilire domiciliu, pentru exercitarea autorității părintești (pentru una din cele 3 sau pentru toate 3) pe 06.03.2024 și procesul se termină pe 01.01.2025, atunci persoana obligată o să plătească retroactiv pentru toată perioada de 10 luni.

Cum se calculează pensia alimentară? 

Pensia alimentară 1 copil se calculează din venitul lunar net al părintelui cu care nu locuiește copilul și se calculează până la 1/4 din venituri.

Pensia alimentară 2 copii se calculează din venitul lunar net al părintelui cu care nu locuiește copilul și se calculează până la 1/3 din venituri.

Pensia alimentară 3 copii se calculează din venitul lunar net al părintelui cu care nu locuiește copilul și se calculează până la 1/2 din venituri.

Aceste valori sunt cele maxime ale veniturilor până la care se face calculul, instanța de judecată luând în considerare:

  • numărul de copii
  • nevoile concrete ale copilului
  • situația celuilalt părinte, etc.

Exemple calcul pensie alimentară 1 copil


Veniturile părintelui = 3.000 de lei

Pensie alimentară 1 copil din 3.000 = 750 lei.


Veniturile părintelui = 5.200 de lei

Pensie alimentară 1 copil din 9.000 = 1.300 lei.


Veniturile părintelui = 9.000 de lei

Pensie alimentară 1 copil din 9.000 = 2.250 lei.


Calcul pensie alimentară 1 copil părinte fără venit

Pensia alimentară 1 copil pentru părinte fără venit, se calculează la venitul net minim= 2.106 de lei

Pensie alimentară 1 copil din 2.106 = 526 lei.


Pensia alimentară 2 copii pentru părinte fără venit, se calculează la venitul net minim= 2.106 de lei

Pensie alimentară 2 copii din 2.106 = 355 lei pentru fiecare copil.


Pensia alimentară 3 copii pentru părinte fără venit, se calculează la venitul net minim= 2.106 de lei

Pensie alimentară 3 copii din 2.106 = 359 lei pentru fiecare copil.


Cuantumul pensiei alimentare poate fi majorat sau micșorat în funcție de:

  • nevoile concrete ale copilului
  • modificările veniturilor nete ale părintelui care trebuie să plătească pensia de întreținere.

Pensia alimentară trebuie să fie stabilită în mod echitabil deoarece această pensie de stabilește pentru a-l ajuta pe minor să se dezvolte într-un mediu optim dar nici pensia alimentară, în fapt, să se ducă pe nevoile singulare ale mamei (desi sunt situații când pensia de întreținere e la fel de mare ca salariul cel mai mare din România, 9000 de euro, fiind și cea mai mare pensie alimentară din România).

 Ce se întâmplă daca nu plătești pensia alimentară?

Dacă nu plătești pensia alimentară riști închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă, fiind considerată infracțiune (abandon de familie) neplata cu rea credință timp de 3 luni de zile a obligației de întreținere stabilite de judecător, conform art. 378 din Legea 286 din 2009.

Cât costă un avocat pentru pensie alimentară

Un avocat pentru pensie alimentară costă de la 1.000 de lei, 3.000 de lei și poate să ajungă și la 7.000 sau 10.000 de lei. Contează:

  • câte dosare pentru plata pensiei de întreținere, pentru stabilire domiciliu, pentru exercitarea autorității părintești a experimentat
  • cât de cunoscut este avocatul
  • cât de sigur pe el și cursiv vorbește în fața instanței de judecată.

 Dacă vrei un avocat pentru pensie alimentară, stabilire domiciliu, exercitarea autorității părintești sau alte problematic ce țin de familie, citește și alte articole de pe blogul de avocat și apoi contacteaza-mă. pensie alimentara 1 copil 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *