Dosar penal alcool Constanța. Am fost prins de poliție băut la volan. Ce urmează să se întâmple și la cine să apelez? Află în 5 minute.
Pe scurt, în articolul pe care urmează să îl citești, vei afla în ce constă infracțiunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice, care sunt pedepsele pe care le poți primi și ce este cel mai important de știut și de făcut pentru a nu ajunge la penitenciar.
Situația de fapt
Dacă te regăsești în situația de fi fost depistat băut la volan, conducând pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ai săvârșit infracțiunea prevăzută de art. 336 din Codul penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe), iar pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.
Într-un astfel de context nu este deloc recomandat să refuzi prelevarea de monstre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, căci deși scapi de infracțiunea prevăzută de art. 336, vei fi totuși cercetat pentru infracțiunea prevăzută de art. 337 Cod penal și anume „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”. Această infracțiune este mai gravă, căci se pedepseşte numai cu închisoarea de la 1 la 5 ani, fără posibilitatea aplicării unei amenzi.
Am vorbit în articolele trecute despre cât costă un proces sau care sunt cheltuielile de judecată în cadrul unui proces pentru a fi informat înainte de a începe un proces.
Cum poți scăpa doar cu un avertisment?
Deși pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este închisoarea de la 1-5 ani, dacă nu ai antecedente penale, adică ești la prima abatere și nu ai mai fost prins băut la volan, în cazul acestor infracțiuni, care prezintă o gravitate mai redusă, legea dă posibilitatea judecătorului (deci nu il obligă și doar îi acordă o posibilitate, judecătorul fiind singurul care decide) să stabilească pedeapsa cu închisoarea, însă să renunțe la aplicarea acesteia.
În acest caz, potrivit art. 81 din Codul penal, instanța dispune renunţarea la aplicarea pedepsei și aplicarea unui avertisment.
Avertismentul constă în prezentarea motivelor care l-au convins pe judecător să dispună renunţarea la aplicarea pedepsei dar și atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.
Ce alte soluții mai sunt posibile?
Amânarea aplicării pedepsei
Dacă în funcție de circumstanțele tale personale, sau de circumstanțele în care ai savârșit fapta, instanța consideră că nu este suficientă aplicarea avertismentului, poate în acord cu dispozițiile art. 83 din Codul penal să stabilească o pedeapsă cu închisoarea însă să dispună amânarea aplicării acesteia pentru o durată de timp (termen de supraveghere), dacă ești de acord să prestezi o muncă neremunerată în folosul comunității.
Atât renunțarea la aplicarea pedepsei cât și amânarea aplicării pedepsei nu reprezintă, în fapt, soluții de condamnare și nu sunt înscrise în cazier.
Suspendarea sub supraveghere
Dacă nici sancțiunea amânării aplicării pedepsei nu este apreciată ca fiind suficientă, instanța are posibilitatea de a stabili o pedeapsă cu închisoarea și a suspenda, sub supraveghere pentru o durată de timp, executarea acesteia.
Această măsură este condiționată de acordul tău de a presta muncă neremunerată în folosul comunității.
Deși ca și conținut, suspendarea executării pedepsei este similară sancțiunii amânării aplicării pedepsei, totuși aceasta se deosebește de amânarea aplicării pedepsei, deoarece reprezintă o soluție de condamnare care va fi înscrisă în cazierul tău judiciar.
Amenda penală
De asemenea, așa cum am arătat la începutul acestui articol, pentru această infracțiune, dacă faci dovada că ai venituri și ai posibilitatea achitării unei sume de bani, se poate stabili și pedeapsa amenzii penale. În cazul acesteia nu este necesar să mai prestezi muncă neremunerată în folosul comunității, însă și aceasta reprezintă o soluție de condamnare care va fi înscrisă în cazier.
Închisoarea cu executare efectivă, la penitenciar
Aceasta este sancțiunea cea mai drastică pe care o poate impune instanța, dar care, în cele mai multe cazuri nu este dispusă dacă nu ai antecedente penale, te prezinți la proces și îți dai acordul pentru munca neremunerată în folosul comunității, însă, nu este exclusă și această decizie.
Care este cel mai important lucru pe care trebuie să îl fac pentru a nu ajunge la penitenciar?
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a nu ajunge în situația de a fi condamnat la o pedeapsă cu executare efectivă dacă ai fost prins băut la volan, este să te prezinți în fața instanței pentru a exprima acordul pentru muncă neremunerată în folosul comunității și eventual pentru a recunoaște fapta și a uza de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii, sau cel puțin să formulezi o declarație scrisă, autentificată, în acest sens, pe care să o depui la dosar.
Sper că am reușit să fac puțină lumină cu privire la consecințele săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis și te invit să îmi scrii în comentarii dacă ai întrebări sau nelămuriri.
Dacă te interesează să cauți un avocat în caz că ai fost prins băut la volan sau pentru altă problemă juridică, te poți uita pe Tabloul avocaţilor din Romania, unde poți selecta Baroul dintr-un anumit județ iar apoi informându-te despre avocatul dorit dacă are o adresă fizică sau virtuală unde oferă consultații, dacă are website de prezentare avocat unde își prezintă activitatea și domeniile de activitate în care excelează samd.
Cât durează un dosar penal pentru alcool?
Media este de 1 an, 2 ani, în funcție și de probe, încărcarea judecătorului cu dosare, dacă se face apel sau nu, etc.
Important! În atenția cititorilor
La redactarea acestui articol s-au avut în vedere prevederile Codului de procedură penală, actualizat la data de 27.03.2023.
Acest articol este rezultatul a ceea ce eu consider o interpretare cu simț de răspundere a textelor de lege, putând exista oricând o interpretare contrară dată de instanțele de judecată sau orice alt organ jurisdicțional.
Opiniile exprimate în cuprinsul acestui articol au numai caracter informativ și nu angajează răspunderea autorului pentru consecințele utilizării lor în practică. Deopotrivă, acestea sunt ocrotite de drepturi de autor, neputând fi preluate fără acordul autoarei. băut la volan băut la volan băut la volan băut la volan băut la volan băut la volan băut la volan băut la volan avocat penal constanta avocat penal constanta avocat penal constanta avocat penal constanta avocat penal constanta avocat penal constanta avocat penal constanta
Buna ziua Am fost oprit în trafic și mau dus la spital mea luat doar o proba de sange asta înseamnă că au procedat corect ca mi sa luat o proba de sange sunt la prima abatere credeți ca am șanse de recupera permisul va rog frumos sa îmi spuneți și mie
Dacă la proba de sânge alcoolemia iese peste limita legală, se întocmește dosar penal și vi se suspendă dreptul de a conduce până se termină dosarul.
Ceea ce nu înțeleg eu este faptul că,de toată această perioadă de la comiterea faptei și pina la condamnarea definitiva nu se tine cont….și poate dura pina la 5 ani…
Da, nu se ține cont, și e o problema încă netranșată
daca ar fi amenda penala ramane in cazier pe viata ? pedeasa Suspendarea sub supraveghere la fel cazierul ramane pe viata ?
Nu ramane cazierul pe viata, se poate reabilita.
nu..la ori ce condamnare penală există un termen după care poți face reabilitatea la cerere sau ești reabilitat de drept
Buna ziua ,
am fost prins baut la volan si mi-a iesit 0,41 in aerul respirat
Am fost si mi s-au recoltat probe
la ce trebuie sa ma astept !?
Va multumesc !
La un dosar penal.
Buna ziua
Am fost depistat cu p1..1.45 și P2…1.21. poliția a trimis către procuror documentele. Procurorul da număr de înregistrare și trimite ceva către poliție. Acum eu ce trebuie sa fac. Pt că nu știu când și cum sunt anunțat.care sunt pașii?Trebuie să mă duc eu să mă informez?
Buna ziua! Nu are legatura cu art…dar va ntreb..sotul meu a fost depistat pozitiv la drug test cu cannabis(oprit in trafic). Este la prima abatere, nu are dosare, amenzi..Exista sansa sa scape doar cu amenda penala,munca in folosul comunitatii? Va rog frumos un raspuns cum sa procedam a.i. sa minimalizam efectele acestei regretabile situatii.
Bună ziua! La cât timp se poate reabilita o condamnare cu suspendare de un an pentru alcool ? Multumesc !
Se reabilitează de drept după 3 ani.
Art. 165: Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
In cît timp te cheamă în judecată după ce dosarul a trecut de camera preliminara și am mers pe varianta simplificata???Se poate anula permisul de Italia daca nu au fost evenimente și nu Sint antecedente???
Nu exista un termen. Depinde de instanță. Nu vă anulează permisul care este emis de un alt stat, dar pot să solicite statului respectiv să facă asta.
Bună seara
buna
Buna ziua prima condamnare 2017 luna 11 conducere sub influența alcoolui 1 și 10 luni și 2 ani interzicerea condusului și 2 supraveghere 80 zile munca in folosu comunități . In 2021 a redobândit permisul de conducere și a doua faptă a făcuto in 2023 luna 11 pe 23 am fost prins cu Alcoolemie in fiola de 0 87 ce se poate întâmpla pot sa ia cu executare că au trecut 3 anisi 11luni de la supraveghere astp un răspuns va rog frumos .
Da, teoretic se poate să primiți și o pedeapsa cu executare. Daca ați mai avut o pedeapsa cu suspendare, una din condiții este să se fi împlinit măcar termenul de reabilitare, pentru a mai putea beneficia de suspendare.
Adică să fi trecut 3 ani de când sa terminat supravegherea in 2019 luna 12 am terminat și faptă e făcută în 2023 luna 11 ziua 23
Bună ziua, am fost într-o seara la băut cu 2 prieteni, în aceeași seara după ce am servit bautura am fost bătut și am suferit un traumatism cranio cerebral și nu reușesc să-mi aduc aminte în jur de 4 ore, în cele 4 ore ore am fost găsit de politie la volan, dus la spital pentru probe asta din ce mi sa povestit de oameni din jur, am avut o alcoolemie peste limita, de atunci au trecut 4 luni de zile și tot nu reușesc să-mi aduc aminte nimic și cu tratamente de la neurologi. Mi-a fost reținut permisul și nu reușesc sa aflu de la politie nici o informație pentru ca nu mi sa oferit nici o calitate de suspect sau inculpat, timpul trece și nu sunt sigur ca am condus eu, nu știu mai exact nimic legat de locul unde am fost oprit datorita traumatismului suferit, as vrea cumva sa știu dacă s-ar putea în vreun fel sa pot cere poliției informații legate de locul unde am fost oprit sa pot cauta filmări prin jur sa înțeleg dacă chiar am condus sau doar am fost găsit la volan și cum timpul trece încep sa fiu stresat sa nu dispară aceste filmări din jur care pot fi dovezi, țin sa menționez ca nu sunt genul de om care sa facă asa ceva la bautura deobicei merg pe jos acasă și dorm cel puțin 8 ore pentru a conduce, nu as vrea sa pun viata nimănui în pericol și am renunțat complet și la bautura datorita acestui incident. Va rog sa ma ajutați cu orice tip de informație sau idei referitoare la ce as putea face merg de 4 luni pe la politie și nu prea sunt luat în seama
Bună ! Ma puteți informa va rog, dacă este nevoie de vreo actiune din partea mea în condițiile în care voi fi judecat peste 5 zile pentru infracțiunea de alcool la volan și nu doresc (permit) un avocat? Este obligatoriu sa fiu reprezentat? Nu găsesc informatia clara nicăieri…Multumesc !
Nu e obligatoriu sa fiti reprezentat dar in situatia in care nu aveti cunostinte juridice, e indicat sa apelati la un avocat deoarece acesta are experienta in sala de judecata. Daca vreti sa cititi mai multe despre cazuri de alcool la volan, ce hotarari se iau in astfel de cazuri, de ce tine cont instanta de judecata, puteti citi acest articol.