Cum pot obține custodia exclusivă a copilului

Custodia exclusivă a copilului se poate obține printr-o hotărâre judecătorească la solicitarea unuia dintre părinți dacă există motive întemeiate, în interesul superior al copilului. Mai jos, vei afla ce înseamnă custodia exclusivă a copilului, ce motive există ca instanța să decidă custodia exclusivă în favoarea mamei sau a tatălui, în cât timp se obține această hotărâre, precum și răspunsurile la cele mai des întâlnire întrebări.

Ce înseamnă custodia exclusivă a copilului (=autoritatea părintească exclusivă)?

E greșit să spunem că am obținut custodia copilului (în Codul Civil, termenul de custodie îl găsim doar cu referire la obiecte, nu și la copii) ci în fapt ne referim la autoritatea părintească și la felul cum autoritatea părintească se exercită față de minor. În acest articol vom folosi ambii termeni, pentru a ne obișnui mai mult, deoarece în sala de judecată vom auzi doar de autoritatea părintească.

Până acum vreo 12 ani, când a intrat în vigoare Noul Cod Civil (Legea 287 din 2009, intrată în vigoare în 2011) copilul era încredințat unui singur părinte care decidea în orice aspect din viața copilului iar celălalt părinte avea dreptul de a păstra relația cu copilul.

Regula este ca autoritatea părintească să fie exercitată de către ambii părinți și numai în situații excepționale, autoritatea să fie exclusivă.

Custodia exclusiva comuna a copilului

Autoritatea părintească = cumul de drepturi și obligații ale părinților cu privire la copilul sau copiii lor: la ce grădiniță / școală să învețe, unde să își facă vacanțele de vară sau de iarnă, cum să se îmbrace sau ce să mănânce, ce medic pediatru să aleagă dar și să respecte viața intimă și privată a copilului, să îndrume copilul în alegerea unei religii, etc.

Ce aduce bun această autoritate părintească exclusivă este că părintele nu mai trebuie să se roage uneori de la celălalt părinte, pentru a obține o procură atunci când vrea să meargă în străinătate cu copilul în vacanță, la studii, la concursuri, să îl înscrie la o anumită școală, etc.

Deși mai există o variantă atunci când celălalt părinte nu vrea să-i dea procură pentru ieșire din țară cu minor sau până îi dă, trece vacanța, aceea a unei ordonanțe președințială care suplinește acordul celuluilalt părinte, atunci când există un interes superior al copilului.

În urmă cu mulți ani, procură era una generală, acum în procură se precizează locul unde te duci, unde stai, cât stai, cine te însoțește, La întoarcere nu mai e nevoie de procură pentru că se întoarce acasă copilul, dar îi trebuie pașaport.

Cum se obține custodia exclusivă a copilului?

  • Dacă se cere în cadrul procedurii de divorț, una dintre solicitări este și custodia exclusivă a copilului (mai pot exista solicitări precum custodie comună, locuința minorului, modalitatea de plată a penRemove featured imagesiei de întreținere, programul de legături personale dintre copil și părintele nerezident). Ea poate fi cerută și separat, după ce se încheie divorțul. Se poate ca custodia copilului să fie una comună după divorț, dar părțile se pot răzgândi sau să apară motive noi sau situații neplăcute și pot cere sau să fie nevoiți să ceară după 1 lună, 2 ani, ș.a.m.d., custodia exclusivă a copilului.
  • Dacă se cere separat după divorț, se redactează o cerere de chemare în judecată (se poate să o faceți singuri dacă aveți ceva studii juridice sau puteți apela la un avocat custodie copil din Constanța dacă aici urmează să aveți procesul) prin care se solicită custodia exclusivă a copilului la unul din părinți.
  • În cazul existenței unor neînțelegeri între părinți cu privire la exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor părintești, instanța judecătorească, după ascultarea ambilor părinți, hotărăște potrivit interesului superior al copilului.

În cadrul procesului, copilul de peste 10 ani și până la 18 ani trebuie întrebat obligatoriu (poate fi audiat și inainte de 10 ani dar nu e obligatoriu) cu privire la cine ar vrea să stea. Este audiat separat, nu cu toata lumea în sală, fără avocat sau părinți.

Nu i se pun întrebări direct, cu cine vrea să rămână: cu mama sau cu tata. Deși minorul poate indica că vrea sa stea cu mama, el fiind ușor de inflențat și poate și imatur, e posibil ca judecătorul analizând toate aspectele, să încredințeze copilul tatălui iar mama cu  program de vizită.

Cât durează un proces pentru autoritatea părintească exclusivă a copilului?

2 luni, 3 luni, 1 an si 9 luni sau mai mult, în funcție de mai multe criterii: participarea ambelor părți la proces, pozițiile lor – dacă sunt de acord, procesul de termină chiar la primul termen iar dacă nu sunt de acord mai poate dura 1, 2, 3 termene până își angajează un avocat, până aduce probe, înscrisuri, martori, etc., dacă se face apel sau nu și de încarcarea cu dosare și numărul de judecători din cadrul judecătoriei.

În ultima vreme, în ceea ce privește Judecătoria Constanța, au ieșit la pensie sau s-au mutat la alte instanțe de judecată mai mulți judecători decât cei care au venit de pe băncile școlii. Din numărul de 46 de posturi de judecători, există 23 de judecători, adică o încadrare de 50% cu un număr de dosare de 50.628 în anul 2022, 50.291 în anul 2021 și 46.066 în anul 2020.avocat custodie copil constanta avocat custodie copil constanta

Durata proces custodia exclusiva a copilului

Aceste aspecte trebuie luate în calcul când ne creionăm durata de așteptare a soluționării oricărui proces, cel puțin în cadrul Judecătoriei Constanța, dar nici alte instanțe nu stau cu mult mai bine.

Culpa în desfacerea căsătoriei are vreun efect asupra deciziei judecătorului?

Nu. Dacă intrăm mai în detaliile problemei, ca și motive de divorț (prin care relația dintre cei doi soți este grav vătămată și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă) regăsim: violența, indifelitatea, neînțelegerile, alcoolism (sunt mai multe motive de divorț dar fac referire numai la cele care au vreun impact cu privire la culpă).

Dacă ne referim la aceste motive, cel care a introdus cererea de chemare în judecată pentru a obține custodia exclusivă a copilului, sigur va dori să arate judecătorului că violența în familie sigur se va regăsi și asupra copilului sau că consumul des și mult de alcool ducea la unele acțiuni care puneau în pericol viața sau integritatea celuilalt soț sau a copilului.

Ce motive există ca instanța să decidă custodia exclusivă a copilului?

Instanța poate decide ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur, dacă celălalt părinte este afectat de una din următoarele:

  • alcoolism, avocat custodia exclusivă a copilului 
  • boala psihică,
  • dependența de droguri,
  • violența față de copil sau față de celălalt părinte,
  • condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane sau de droguri,
  • infracțiuni cu privire la viața sexuală,
  • infracțiuni de violență,

precum și orice alte motive sau vicii legate de riscurile pentru copil, care reiese din exercitarea de către acel părinte a autorității părintești .

Daca unul dintre părinți e plecat în altă țară cu serviciul și devine dificil pentru celălalt părinte să obtină procură de fiecare dată când iese din țară pentru a merge ori într-o vacanță, ori la o competiție sportivă, ori la un tratament, instanța de judecată poate da o decizie de custodie exclusivă ce îi este atribuită unui singur părinte ținând seama tot timpul de interesul superior al copilului.

Cine poate hotărî custodia exclusivă a copilului?

Singurul care poate hotărî cu privire la custodia exclusivă a copilului este judecătorul din cadrul judecătoriei care se află la ultimul domiciliu al copilului (dacă ultimul domiciliu e pe Bulevardul Mamaia din Constanța, la Năvodari sau la Agigea, atunci Judecătoria Constanța este competentă să judece dosarul, dacă ultimul domiciliu este  la Costinești, atunci Judecătoria Mangalia este competentă să judece dosarul) și care se pronunță în urma unui proces civil solicitat de persoana interesată: mama sau tatăl copilului.

Se poate face custodia exclusivă a copilului la notar? Pe cale amiabilă?

Nu se poate redacta / autentifica o astfel de hotărâre la notar.

Pentru că după divorț sau după despărțirea în fapt, în cazul unui concubinaj, părinții deși nu se mai înțeleg mai în toate aspectele, pot stabili cum îți exercită drepturile părintești față de copil.

Din 2012 de cand a intrat in vigoare Noul Cod Civil, notarii publici, pe calea administrativă, au posibilitatea de a face astfel de acorduri dar nu și stabilirea custodiei exclusive.

Nu se poate renunța la autoritatea părintescă în favoarea celuilalt părinte dar dacă este chemat în judecată, într-un proces civil la judecătorie, el poate răspunde instanței că e de acord că celălalt părinte să execute autoritatea părintească în mod exclusiv, fiind astfel în interesul copilului o astfel de abordare a problemei.

Domiciliul copilului după divorț

Domiciliul copilului după divorț

Domiciliul alternativ este posibil, nu e prevazut de lege deci înseamnă că nu este nici interzis. Ar fi cea mai buna variantă, dat fiind faptul că ambii părinți, mama și tata, contribuie la creșterea copilului, la îngrijirea acestuia, la dezvoltarea fizică, psihică, morală și intelectuală,  la educația și pregătirea profesională a copilului.

Dacă unul dintre părinți are o locuință stabilă și poate să îi ofere un spațiu unde poate locui, se va stabili domiciliul copilului acolo.

Dacă ambii părinți au o locuință, atunci e favorizată mama? Da și nu. Trebuie sa avem în vedere vârsta copilului. Unele studii arată că până la 3 ani, copilul ar trebui să doarmă cu mama pentru o dezvoltare armonioasă. Deci, judecătorii preferă să stabilească domiciliul copilului la mamă iar tatăl cu program de vizită.

După această vârstă situația se mai poate schimba, dar situația materială a părinților contează foarte mult deși poate mental e greu de acceptat pentru unii părinți, legea e făcută să îi ofere siguranță și un trai bun copilului.

La ce se referă legături sau relații personale cu minorul?

  • întâlniri ale copilului cu celălalt părinte;
  • dreptul de vizitare a copilului, la domiciliul acestuia;
  • găzduirea copilului, pe perioadă determinată, de către părintele la care copilul nu locuiește în mod obișnuit (aceste relații pot fi chiar și supravegheate dacă interesul superior al minorului îl impune pentru a se vedea cum se desfășoară acestea);
  • orice formă de comunicare cu copilul (corespondență, filmulețe, mesaje, WhatsApp, etc);
  • transmiterea de informații copilului, cu privire la părintele care are dreptul de a menține relații personale cu acesta;
  • transmiterea de către persoana la care locuiește copilul a unor informații referitoare la copil, către părintele care are dreptul de a menține relații personale cu copilul (+ fotografii sau filmulețe recente, evaluări medicale / școlare, rezultate la diferite participări sportive, etc);
  • părintele la care copilul locuiește permanent e obligat să sprijine menținerea relațiilor personale ale celuilalt părinte cu copilul.

În situația în care informațiile de mai sus nu sunt suficiente și aveți nevoie de un avocat pentru custodia exclusiva a copilului sau pentru custodia comună a copilului, puteți pune întrebări la secțiunea de comentarii sau ma puteți contacta folosind datele de contact de mai jos. Succes! avocat custodie copil constanta avocat custodie copil constanta avocat custodie copil constanta custodia exclusivă a copilului custodia exclusivă a copilului custodia exclusivă a copilului custodia exclusivă a copilului 

2 comentarii la “Cum pot obține custodia exclusivă a copilului?

  1. Buna ziua soția are un minor care face anul acesta 10 ani în luna mai iar fostul ei concubin nu plătește pensie alimentară are dreptul in weekend să-l ia și în vacanțele de vară o săptămână promite că vine sa ia băiatul dar nu vine spune că a intervenit ceva nou nu putem să plecăm în weekend cu băiatul ,poate soția sa ceara custodia exclusiva a minorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *