Divort la judecatorie procedura si costuri

Divorțul la judecătorie este o procedură mai lungă decât cea de la notar/starea civilă și se ajunge atunci când soții nu se înțeleg cu privire la copii sau împărțirea bunurilor comune, etc. Dacă vrei să divorțezi, trebuie să știi informațiile de mai jos chiar și înainte de a lua decizia finală.

La finalul acestui articol, vei ști cum se desfășoară procedura de divorț la judecătorie, cât costă, cât durează divorțul dar și niște statistici actuale în legătură cu divorțul în România.

2 soți care încep un divorț la judecătorie

Înainte sa începem articolul, anul 2024 are câteva repere interesante:

  • Orașul Gent din Belgia este Capitala Europeană a Tineretului (în 2015 a fost Cluj-Napoca).
  • Orașul Valencia, Spania este Capitala Verde Europeană a anului 2024.
  • Capitale Europene a Culturii în 2024: Austria Austria – Bad Ischl,  Estonia Estonia – Tartu,  Norvegia Norvegia – Bodø.
  • Peach Fuzz a fost aleasă culoarea anului 2024.
  • În zodiacul chinezesc este Anul Dragonului de lemn.

Ce este divorțul

Divorțul reprezintă acțiunea de desfacere a căsătoriei dintre 2 persoane de sex opus. El poate începe la solicitarea unuia dintre soți, fie că celalalt soț este / nu este de acord să divorțeze dar și mai ales cu alte aspecte ce decurg din acest fapt, cum ar fi:

  • cine rămâne cu apartamentul / casa / mașina,
  • la cine rămân copiii după divorț,
  • cine plătește ratele în continuare sau
  • ce nume vor purta soții după divorț.avocat divort constanta

Diferendurile se pot rezolva și pe cale amiabilă, dar cel mai des, soții dacă au ajuns până în acest punct, e clar că viziunile lor nu mai converg și acesta este firul firesc al acțiunilor viitoare.

 

Unde pot divorța – primărie, notar sau judecătorie?

Divorțul la primărie sau notar este mult mai rapid și mai ieftin decât un divorț la judecătorie/tribunal.

Divort la judecatorie notar sau primarie

  • Divorțul la primărie

Se constată de chiar cel care a oficiat căsătoria – ofițerul de stare civilă – pe cale administrativă și trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  1. Ambii soți să fie de acord cu divorțul;
  2. Să nu aibă copii minori, născuți sau adoptați în timpul căsătoriei;
  3. Soții să depună cererea în scris, personal în fața ofițerul de stare civilă;
  4. Să precizeze numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei.
  5. Cererea se depune la primăria unde s-au căsătorit cei doi sau la primăria unde se află ultima locuință comună a soților.

Ofițerul de stare civilă înregistrează cererea de divorț iar soții au la dispoziție un termen de 30 de zile calendaristice, în caz că vor să își retragă cererea.

După cele 30 de zile, dacă soții nu s-au răzgândit, vor da o nouă declarație în fața ofițerului de stare civilă care constată desfacerea căsătoriei prin acordul celor 2 soți și eliberează certificatul de divorț, într-un termen de 5 zile lucrătoare.

TAXA de divorț se stabilește de Consiliul Local al localității dar ca idee la Primăria Craiova este 500 de lei iar la Primaria Timișoara și Primăria Sector 1 este 564 de lei.

  • Divorțul la notar

Divorțul la notar are ca idee directoare acordul ambilor soți cu solicitările celuilalt sau ajungerea la un compromis între cei doi pe toate aspectele:

  • numele pe care îl vor purta cei doi soți după divorț,
  • exercitarea autorităţii părinteşti,avocat divort constanta
  • stabilirea locuinţei copiilor,
  • cum se vor păstra legăturile personale cu copiii
  • ce program de vizită va avea celălalt părinte sau
  • chiar să existe un program alternativ de ședere a copilului la fiecare dintre părinți,
  • stabilirea contribuţiei financiare celuilalt părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Atenție că nu este obligatoriu ca un părinte să dea celuilalt părinte o sumă de bani – să zicem 1/4 din veniturile lui atunci când vorbim de un singur copil – ci poate să îi trimită mâncare, să îi cumpere jucării, îmbrăcăminte, să îi plătească excursiile, bilete la locul de joacă, taxe de școlarizare s.a.m.d.. Pentru că în fond, pensia de întreținere se acordă copilului, nu celuilalt părinte.

La fel ca și la primărie, soții merg la notar, completează o cerere iar notarul le dă obligatoriu un termen de reflecție de 30 de zile (se face anchetă soacială dacă există și copii), după care, dacă cei doi dacă nu s-au răzgandit, semnează documentele de divorț.

 

Motive de divorț – nepotrivire de caractere sau înșelat?

În Codul Civil regăsim 4 motive de divorţ:

  1. dacă ambii soți sunt de acord, la cererea amândurora sau la cererea unuia, cu acceptul celuilalt soţ;
  2. relația dintre soţi este grav vătămată şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă din cauza unor motive temeinice (neînțelegeri, infidelitate, violență);
  3. când există o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani iar unul dintre soți face această cerere.
  4. la cererea acelui soţ a cărui stare de sănătate nu mai face posibilă continuarea căsătoriei (deci nu se poate să facă soțul care este sănătos).

Soții nu mai sunt de acord cu căsătoria-motive de divorț

Procedura de divorț la judecătorie în 2024

Soțul care vrea să divorțeze, întocmește o cerere de chemare în judecată, prin care solicită instanței de judecată să decidă cu privire la:

  • desfacerea căsătoriei,avocat divort constanta
  • numele pe care soţii îl vor purta după divorţ,
  • încredinţarea copiilor minori din căsătorie şi
  • stabilirea pensiei de întreţinere, atunci când este cazul.
  • partajul bunurilor dacă se face odată cu divorțul (partajul se poate face oricând în timpul divorțului sau după divorț)

Cel care face cererea de chemare în judecată se numește RECLAMANT iar soțul care este chemat în judecată poarta titulatura de PÂRÂT. Pârâtul poate face întâmpinare (prin care se apără față de cele spuse în cererea de chemare în judecată) sau cerere recovențională (poate cere drepturi diferite față de cele “avute” în cererea de chemare în judecată. Exemplu: dacă pârâtul vrea un program de vizită diferit sau vrea autoritate părintească exclusivă). Dacă vrei să știi toate detaliile atunci când ești chemat în judecată sau dacă vrei tu să chemi pe cineva în judecată, citește articolele de pe blog.

E important să se facă întâmpinare pentru că chiar dacă aveți dreptate și dovezi în privința aceasta, judecătorul nu are de unde să știe dacă tu nu i le arătați în vreun fel și acesta ia decizia pe baza dovezilor aduse de reclamant și a declarațiilor martorilor etc..

După ce s-a depus cererea de divorț, vă aduce mai multe șanse de câștig și vă incumbă următoarele:

  • De a fi prezent în persoană în fața instanței de fond (se poate să nu vă prezentați pe motiv de boală, dacă sunteți la închisoare, nu aveți reședința în România);
  • De aducere a unor martori care să suțină cele spuse de soți;
  • Posibilitatea de a renunța la proces oricând;

După dezbateri, cercetări, ascultarea martorilor și a soților, instanța hotărăște asupra tuturor aspectelor solicitate iar dacă o parte nu este de acord cu hotărârea, poate face apel/recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.

 

Acte necesare pentru divorț la judecătorie

  • cererea de divorț
  • acte de identitate
  • certificatul de căsătorie,
  • copii ale certificatelor de naştere ale copiilor minori
  • dovada veniturilor
  • acte care să dovedească contribuția la bunurile comune
  • timbrul judiciar şiavocat divort constanta
  • dovada achitării taxei de timbru.

Cerere de divorț fără acord?

S-a tot vehiculat prin spațiul public că e nevoie de acordul celuilalt soț la divorț. Ei bine, nu este nici nevoie, nici necesar pentru că dacă nu este de acord, în cele mai multe cazuri, divorțul se va face la judecătorie.

Problema sau inconvenientul ar fi dacă azi vrei să divorțezi iar maine vrei sa ai certificatul de divorț sau să te duci să te căsătorești a 2-a oară sau a 3-a oară în Las Vegas. Nu merge deloc așa, pentru că chiar dacă s-ar face divorțul prin notar sau la starea civila tot există perioada de 30 de zile în care soții sunt lăsați să mai reflecteze asupra deciziei majore din viața acestora.

Divort fara acord - sotii se cearta des

Divorț la judecătorie cu copii

E de notat aici că instanța de la sine putere stabilește la cine rămân copii în mod statornic și programul de vizită dacă soții nu au trecut în cererea de divorț. La punctul 4 am amintit tot ce se cere și se hotărăște cu privire la copil dar revin cu un aspect destul de important pentru soți. Dacă au achiziționat împreună un apartament în Constanța, la partaj, de cele mai multe ori, unul rămâne cu apartmentul și trebuie să îi plătească celuilalt o sumă de bani care să fie o împărțeală corectă.

Și cel mai important este acordul băncii. Dacă banca nu este de acord să rămână unul singur pe contract, poate aviza negativ solicitarea, pentru că banca în fond vrea să aibă doi codebitori și se apără de situația prezumtivă, când rămâne un singur proprietar. Banca nu are niciun interes să rămână cu un singur debitor deoarece dacă nu mai puteai să plătești, se întorcea împotrviva celuilalt codebitor.

 

Cât costă și cât durează un divorț la judecătorie în 2024

Dacă nu există acord între soți, costă 200 de lei taxa de timbru iar dacă există acord o să coste 100 de lei. Ca și perioadă de timp, ne putem încadra între 4, 5 luni (de la momentul când ajunge cererea de chemare în judecată la judecătorie până la primul termen de judecată) și 2 ani.

Și de ce ar dura să zicem alea 4 luni? Pentru că tu când faci cerere de divorț, ea ajunge la judecătorie unde primește număr de înregistrare, se verifică, după care judecătoria trimite cererea la celălalt soț care la rândul lui poate face întâmpinare + cerere recovențională (în termen de 25 de zile). Dacă se întâmplă să începi prin luna Mai cu cererea de chemare în judecată, calculăm și vacanța judecătorească din Iulie și August, primul termen se va fixa prin Septembrie.

Aici nu adăugăm și onorariul avocatului care diferă de la avocat la avocat.

Banii-Motiv de divort

Întrebări și răspunsuri scurte. Minutul de cunoaștere

Drepturile femeii la divorț

Sunt aceleași ca și ale bărbatului. Poate să își angajeze un avocat, poate cere ce martor dorește, poate depune documentele pe care le crede de cuviință, poate chiar lipsi de la un termen de judecată, etc. Ca și statistică, în 2023, la Curtea de Apel Constanța 72% din judecători sunt femei iar în 2024, 79% din judecatori sunt femei iar 21% sunt bărbați.

Ce te intreabă la un proces de divorț la judecătorie

Relațiile avute cu soțul, dacă au fost infidelități pentru a stabili vina fiecăruia (pentru că și instanța are obligația de a vă da sfaturi de împăcare), contribuția fiecăruia la bunurile comune.

Cât durează un divorț la judecătorie în lipsă

Mai mult de 6 luni nu ar trebui să dureze. Mai greu până se dă primul termen.

Cum se stabilește pensia alimentară la notar?

  1. Dacă există un copil, ¼ din veniturile totale ale celuilalt soț.
  2. Dacă sunt 2 copii, 1/3 din veniturile totale ale celuilalt soț.
  3. Dacă sunt 3 sau mai mulți copii, ½ din veniturile totale ale celuilalt soț.

Se poate stabili și în natură, îmbrăcăminte, mâncare, jucării, plata unor excursii, taxe de școlarizare, dar această variantă de plată este mai rar întâlnită.

Până la ce vârstă se plătește pensia de întreținere?

De obicei până la 18 ani dar dacă copiii își continuă școala (facultate, master, doctorat etc), aceștia pot beneficia până la vârsta de 26 de ani.

Tichetele de masă intră în calculul pensiei de întreținere?

Sunt judecătorii care le iau în calcul dar sunt și judecătorii care zic că nu sunt venituri fixe și diferă de la o lună la alta în funcție de câte ore de muncă are, câte nopți a muncit, etc.. Situația nu este tranșată, aici trebuie să vină Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și să dea un Recurs în Interesul Legii (RIL) ca tuturor instanțelor să le fie clar cum să calculeze pensia de întreținere.

Am nevoie de procură pentru un divorț la notar?

Nu, te poți prezenta singur și asta  e și regula. NU poți divorța de la distanță sau online.

Model cerere divorț la judecătorie

Descoperiți mai multe modele de documente, de la divorț cu/fără acord până la cerere suplinire acord părinte. avocat divort constanta avocat divort constanta avocat divort constanta avocat divort constanta avocat divort constanta avocat divort constanta  divorț la judecătorie  divorț la judecătorie  divorț la judecătorie  divorț la judecătorie divorț la judecătorie divorț la judecătorie divorț la judecătorie  divorț la judecătorie divorț la judecătorie  divorț la judecătorie  divorț la judecătorie  

4 comentarii la “Divorț la judecătorie – procedură și costuri

  1. Bună seara doamna avocata am și eu o problemă cu băiatul meu este acuzat de tentativa de viol este dat în judecată acum este judiciar acasa cu data 19 01 2023 familia Neagu Maria în vârstă de 15 ani .tatăl ei la acuzat de tentativa viol dar a depus mărturie mincinoasa fata .era cu o alta persoana un prieten de al ei și încă 3peroane în casa dar nu sa întâmplat nimic din tot ce azis a mințit tot acum vreau da facem pingere la politie a fost reținut 24 ore în arest politie lau audiat politia și procuror din constanta .iau dau drumul dar este judiciar .vreu sa ma ajutați cum procedez. Dumneavoastră cunoașteți lege aștept răspunsul dumneavoastră pentru mai multe detalii mulțumesc

  2. Buna seara ,
    Sunt separata de sotul meu de 5 ani de zile, avem o fetita de 6 ani.
    Sotul meu este in inchisoare de 5 ani , iar eu impreuna cu fata suntem in Italia.
    Doresc sa divortez anul acesta.
    Intrebarea mea este ar fi mai bine sa divortez reprezentata de un avocat avand in vedere ca sunt nevoita sa regina in italia la munca sau as putea sa imi formule cererea de divort singura.
    C’è ma sfatuiti, in privinta aceasta?
    Avand in vedere ca sotul meu este inchis, imi va fi usor sa obtin custodia totale a fetei?menzione ca de la 9 luni este crescita doar de mine farà ajutorul tatalui .
    Va multumesc!
    As dori f mult sa ma puteti ajuta cu niste sfaturi .
    Va multumesc

  3. Bună ziua
    Soția poate primi pensie de întreținere dacă are mijloace precare de întreținere (pensie mică 1125) este bolnav cronic( diabet , tensiune ) , căsătoria a durat 47 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *