ordin de protecție jurisprudență

În acest articol, prezint pentru ordinul de protecție jurisprudență spre comparație o hotărâre obținută de cabinetul meu la Judecătoria Constanța și o altă hotărâre pronunțată de Judecatoria Rădăuți (județul Suceava): care a fost starea de fapt pentru emiterea ordinului de protecție, ce probe s-au propus, ce măsuri s-au dispus dar și cât este onorariul pentru un dosar de ordin de protecție.

Ambele hotărâri ale judecătoriilor au fost date pe 15.03.2024.

Care a fost starea de fapt pentru emiterea ordinului de protecție

Judecătoria Rădăuți

În data de 09.03.2024, între părți a avut loc un conflict spontan, provocat de pârât (tatăl copiilor), pe fondul consumului de alcool, ca urmare a reproșurilor reclamantei (mama copiilor) privind ora târzie la care a venit unul dintre minori acasă, după organizarea zilei de naștere.

Pârâtul a avut un comportament agresiv, a îmbrâncit-o, a spart un televizor şi o vitrină, motiv pentru unul din minori a sărit pe geam pentru a suna la numărul unic de urgenţă 112.

Reclamanta a arătat că, a fost căsătorită cu pârâtul, iar după finalizarea divorţului, acesta a devenit agresiv atât fizic cât şi verbal, exercitând acte de violenţă asupra acesteia şi asupra minorilor.

Judecătoria Constanța

Foşti concubini, la sfârşitul lui noiembrie pârâtul i-a oferit un inel reclamantei, a cerut-o în căsătorie şi la sfârşitul lui ianuarie (comportamentul pârâtului care nu se schimbă şi la fel de agresiv) reclamanta a decis să pună punct relaţiei. El a fost de acord dar apoi a început să vină după reclamantă, să dea ture, să o caute, să trimită mesaje că nu rămâne aşa, că unde o prinde praf o face.

Pe 19 februarie s-a emis un ordin de protecție provizoriu (acesta este dat de polițist pentru maxim 5 zile), care s-a respins dat fiind faptul că reclamanta nu a mai insistat cu acesta, crezând că pârâtul s-a potolit. M-a tras de păr în peco, mi-a întors oglinda pe dos, a vrut să arunce cu telefonul după mine, eu fiind cu un copil minor în maşină.

Pe data de 18 februarie pârâtul a venit la reclamantă la uşă, a bătut în uşă, reclamanta a deschis, pârâtul a intrat în casă, a scuipat-o, a tras-o de păr, de faţă cu copilul ei.

Reclamantei îi este teamă, doar să treacă cu maşina pe lângă el şi o ia atacuri de panică, stă cu uşile blocate să nu vină să tragă iar de maşină sau chestii de genul că aşa face el.

Incident în staţia peco: reclamanta cu copilul ei în maşină, a parcat lângă pârât să ia o cafea. Pârâtul zice că reclamanta a început să îi vorbească urât, obscen şi pârâtul a apucat-o de păr, avea cozile făcute. A fost cam tot ce s-a întâmplat dar după, după câte a înţeles pârâtul,  i-a arătat un semn obscen copilului meu, şi pârâtul bineînţeles a mers la maşină la reclamantă să o întrebe de ce a făcut gestul ăla, reclamanta a închis maşina, s-a blocat, a plecat în trombă şi pârâtul s-a agăţat de oglinda maşinii, l-a călcat pe picior cu roata şi a plecat în trombă din peco. Tot ce s-a întâmplat în staţia peco.

Probe ordin de protectie

Probe ordin de protectie Judecătoria Rădăuți

S-au admis următoarele probe:

  • înscrisurile depuse la dosar,
  • planşe foto
  • încuviințarea probei testimoniale cu un martor (nu s-a admis pentru că nu era prezent la momentul violenței, dar nu e o regulă general valabilă)
  • înscrisurile întocmite de organele de poliție (chiar nedepuse la dosarul cauzei dar care există la nivelul poliției Dornești, instanța reținând gravitatea faptelor, fiind evident că pârâtul le minimalizează, deși recunoaște acest comportament și distrugerile provocate)

Instanța reține ca și circumstanțe agravante:

  • locul,
  • locuința soacrei,
  • prezența minorilor, care au apelat numărul de urgență 112 și
  • intensitatea distrugerilor provocate cu scopul de a intimida reclamanta.
probe ordin de protectie judecatoria constanta

Probe ordin de protectie Judecătoria Constanța

S-au admis următoarele probe:

  • înscrisurile depuse la dosar,
  • interogatoriul pârâtului care este prezent,
  • mijloace materiale de probă constând în conversaţii pe care le-a depus la dosar
  • înregistrări video din staţia peco din data de 09.03.2024 pe care le depune la dosar pe suport stick.

Durata emitere ordin de protecție

Durată emitere ordin de protecție Judecătoria Rădăuți

Ținând cont de prevederile art. 38 alin. 1 din Legea nr.217/2003 instanța dispune emiterea unui ordin de protecție față de pârât, pe o perioadă de 6 luni de la data pronunțarea hotărârii.

Durată emitere ordin de protecție Judecătoria Constanța

Ținând cont de prevederile art. 38 alin. 1 din Legea nr.217/2003 instanța dispune emiterea unui ordin de protecție față de pârât, pe o perioadă de 6 luni de la data pronunțarea hotărârii.

Trebuie să ținem cont că durata maxima pentru care poate fi emis un ordin de protecție este de 12 luni.

Ce măsuri se iau la emiterea ordinului de protecție

Măsuri ordin de protecție Judecătoria Rădăuți

  1. păstrarea unei distanțe de 100 de metri faţă de reclamantă pentru o perioadă de 6 luni;
  2. păstrarea unei distanțe de 100 de metri față de locuința acesteia pentru o perioadă de 6 luni;
  3. păstrarea unei distanțe de 100 de metri față de locul de muncă al acesteia pentru o perioadă de 6 luni;
  4. interzice pârâtului de a avea orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu reclamanta și copii minori, pentru o perioadă de 6 luni;
  5. obligă pârâtul să se prezinte lunar la organul de poliție competent cu supravegherea respectării ordinului de protecţie;
  6. încredințează copiii minori reclamantei și stabilește reședința acestora la locuința mamei;
  7. obligă pârâtul la păstrarea unei distanțe de 100 m față de copiii minori și față de unitatea de învățământ frecventată de aceștia pentru o perioadă de 6 luni.
masuri ordin de protectie judecatoria constanta

Măsuri ordin de protecție Judecătoria Constanța

  1. obligă pârâtul la păstrarea unei distanțe minime de 100 m faţă de reclamanta cu excepția situațiilor în care se impune, potrivit legii, prezenţa concomitentă a părţilor în faţa unor instanţe de judecată / altor instituţii şi autorităţi publice
  2. obligă pârâtul la păstrarea unei distanțe minime de 100 m faţă de reşedinţa reclamantei  
  3. interzice pârâtului orice contact cu reclamanta, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod.

Cat costa un ordin de restricție

În cazul unui ordin de protecție, se asigură un avocat din oficiu. Acesta studiază dosarul, se prezintă la dosar și prezintă argumentele, probele etc pentru partea pentru care a fost desemnat si primește din fondurile Ministerului Justiției un onorariu de 543 de lei. Partea care primește avocat din oficiu nu trebuie sa mai avanseze nicio sumă de bani.

Dacă vrei să-ți angajezi avocat, onorariul avocatului pentru un ordin de protecție poate varia între 1.000, 2.500 lei sau 4.000 de lei.

Cheltuieli de judecata (onorarii) ordin de protecție

Așa pot suna niște cheltuieli de judecată date într-un ordin de protecție “Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 2.500 lei, reprezentând onorariu apărător ales”. Dar acestea pot varia în funcție de câte dosare a mai avut avocatul în astfel de cazuri, de prestanța acestuia, de modul acestuia de adresare în fața judecătorului, etc.

Ce se întâmplă dacă se încalcă ordinul de protecție

Încălcarea obligațiilor menționate în ordinul de protecție constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 47 din legea nr. 217/2003 cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Chiar dacă se dă închisoare, această pedeapsă poate fi amânată sau suspendată.

În acest caz, în baza unei hotărâri date de către Judecătoria Costești (județul Argeș) persoana care a încălcat ordinul de protecție a primit 1 an și 3 luni de închisoare. Fratele victimei s-a apropiat la mai puțin de 30 metri (cum era precizat în hotărârea privind ordinul de protecție dată de Judecătoria Costești dat pe o perioadă de 2 luni) față de victimă (sora acestuia) și a lovit-o cu pumnii în zona spatelui și a feţei, spărgând cu un ciocan geamul ușii de termopan de la intrarea în locuința acesteia iar în prezența organelor de poliție a aruncat cu ciocanul înspre victimă, lovind-o în zona abdomenului.

În același timp, acesta a amenințat-o pe victimă cu suprimarea vieții.

Acest articol s-a vrut a fi o relatare a mai multor spețe având ca temă principală ordinul de protecție jurisprudență. Dacă vreți mai multe detalii despre acest subiect, mai aveți la dispoziție articolul Ordinul de protecție – 13 întrebări și răspunsuri dar și Cum se obține un ordin de protecție.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *